Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Fotbalisty potěšila atmosféra na stadionu a na Bulhary si věří

Praha – Velký kámen ze srdce včera spadl českým fotbalistům, když po více než sedmihodinovém půstu dokázali vstřelit branku. Tím, kdo rozradostnil české fanoušky, byl poněkud netradiční střelec, pravý obránce Theo Gebre Selassie, pro něhož to byl vůbec první gól v seniorské reprezentaci. "Dát branku za reprezentaci, je super pocit. Navíc nejsem útočník, takže se ty góly ode mě tolik nečekají," řekl pětadvacetiletý hráč Brém.

Češi i díky němu porazili outsidera skupiny 3:1, ale vítězství se nerodilo vůbec snadno, když na úvodní branku dokázali Malťané chvíli před přestávkou odpovědět. "Chvilku jsem se bál, že to zase nedopadne. Pár vteřin mi bylo líto, že když zrovna dám gól, jim se povede tak neuvěřitelná střela. Blesklo mi hlavou, že je to zase špatně. Ale zbýval celý druhý poločas, takže jsem věřil, že to zvládneme," popisoval Gebre Selassie své pocity poté, co Malta chvíli před pauzou vyrovnala.

Podobného názoru byl i další účastník včerejšího duelu Petr Jiráček. "Věděli jsme, že Maltu musíme porazit. Myslím, že jsme za tím celý zápas šli. První poločas byl takový křečovitý, možná, že jsme až moc chtěli. Druhý poločas už si to sedlo a v klidu jsme ho dohráli," konstatoval další český reprezentant, jenž přihrál na gól Tomáši Pekhartovi, který si rovněž jako Gebre Selassie připsal první branku v seniorské reprezentaci.

"Na Malťanech bylo vidět, že nejsou pod tlakem a mohou maximálně překvapit. Dovolovali si až neskutečné věci, dejme tomu kličky ve vápně, zasekávačky, přehazovačky… Tam bylo jasně vidět, že nemají co ztratit, a podle toho hráli. Kdyby byli v naší pozici a věděli, že musejí ze skupiny postoupit, tak by si tohle nedovolili," přemítal šestnáctinásobný reprezentant.

Petr Jiráček v zápase s Maltou
zdroj: Isifa

Jiráčka, který během letní přestávky změnil dres a zamířil do Hamburku, potěšila i nová formace se dvěma útočníky, ve které Češi na Maltu vyrukovali. "Ono to nebylo přímo klasické 4-4-2, protože Honza Rezek měl hrát trochu defenzivně. Samozřejmě jde ale vidět, že když jsme se dostali do strany k centru a v šestnáctce měli tři, čtyři lidi, tak hned byla větší šance na zakončení nebo nějaký závar. Z tohoto pohledu to bylo možná lepší," uznal Jiráček.

České fotbalisty potěšila i atmosféra na stadionu a věří, že v úterý na Letné bude podobná. "Bylo to opravdu moc příjemné. Lidi přišli a skvěle fandili. Bylo by dobré, kdyby přišli i v úterý," přál si Gebre Selassie.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy trenéra Michala Bílka a českých hráčů

Češi si na Bulharsko věří

V úterý čeká na reprezentaci o poznání těžší soupeř. Bulharsko je po třech zápasech na druhém místě ve skupině, když získalo pět bodů, a v sobotu remizovalo se silným Dánskem 1:1, když po většinu zápasu hráli v desíti. "Samozřejmě Bulharsko bude o něčem jiném. Podle mého ale musíme hrát pořád stejně aktivně. Nesmíme čekat, co na nás vymyslí soupeř, a musíme na ně trochu vyletět a dostat je pod tlak," nabádá tým před zápasem Jiráček. "Z těchto dvou zápasů nebereme nic než šest bodů. První krok už jsme zvládli, teď budeme chtít zvládnout ten druhý."

Pokud by česká reprezentace dokázala Bulhary porazit, výrazně by jim zkomplikovala potencionální šanci na postup. Balkánský tým už totiž doma poztrácel čtyři body za dvě remízy. "Myslím, že případné naše vítězství jim to může hodně zkomplikovat. Potom pokud by se chtěli dostat na mistrovství, museli by vyhrávat v Itálii, Arménii, Dánsku. To bude hrozně těžké," prohlásil trenér reprezentace Michal Bílek.

"Bulhaři do toho zápasu půjdou s tím, že mají poslední šanci se znovu dostat do hry vítězstvím. Budou vědět, že kdyby prohráli, znamená to velké komplikace. Ale že by se tu pouštěli do velkého útočení, to si nemyslím," dodal.

Podobného názoru je i brankář a kapitán českého výběru Petr Čech, který úterní utkání považuje za klíčové k vývoji ve skupině. "Ten zápas hodně určí další ráz skupiny. Pro ně se kvalifikace bude nějakým způsobem obracet tady u nás. Pokud by prohráli, poztráceli by během čtyř utkání sedm bodů, a to už je hodně. Je to jeden z těch zápasů, kde si na ně můžeme udělat dobrý náskok," prohlásila opora Chelsea a České republiky. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články