Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sivok: Budeme se prát o první místo. Jiráček už začal naplno trénovat

Praha - Nakolik je přítomnost národního týmu na evropských šampionátech tradiční a vesměs úspěšná, o to sporadičtější je na mistrovství světa. O teprve druhou účast na světovém šampionátu se čeští fotbalisté pokusí v kvalifikaci, která startuje sobotním duelem proti Dánsku. Reprezentace se musí obejít bez některých opor v záloze, naplno však již trénuje jeden z nejvýraznějších hráčů Eura 2012 Petr Jiráček. A stoper Tomáš Sivok si myslí, že se národní výběr může klidně poprat o první místo ve skupině s Itálií a kvalifikačními experty z Dánska.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Sivok si je vědom toho, že zlatá generace hráčů okolo Nedvěda, Poborského a Kollera je již pryč, nicméně věří, že i dnešní tým je dostatečně silný na to, aby boje zvládl. "Náš tým je teď znovu o něco víc oslabený, navíc i skupina je obrovsky těžká. Ale dokud to nezačalo, tak bych se nevzdával naděje, že můžeme hrát i o první místo. Nikdo nebude mít nic jisté, karty nejsou předem rozdané," řekl dnes Sivok novinářům.

První soupeř ve skupině Dánsko přitom teď zažívá jedno z nejlepších období v historii - ve dvou po sobě jdoucích kvalifikacích dokázalo vyhrát skupinu před Portugalskem a předčit další nepříjemné soupeře. A omlazený kádr Itálie, který na Euru zaujal velmi pozitivním a aktivním fotbalem, se zde dostal až do finále, kde podlehl suverénnímu Španělsku.

Obránce Besiktase tak ví, že Češi proti takovým soupeřům nebudou favorité. "Nejedeme tam jako favorité. Ale kdybych nevěřil, že na ně máme, tak bych tady nebyl a mohl si radši užívat volna s rodinou. Také upřímně řeknu, že každý bod z Kodaně by pro nás byl výborný a skvělý začátek," řekl Sivok.

Dánsko se bude spoléhat na precizní souhru a týmovou hru, jeho velkou devízou je kontinuita – tým již dvanáct let vede kouč Morten Olsen. Tomu však bude proti Česku chybět nový útočník Juventusu Nicklas Bendtner. Jakkoliv se dánský forvard na klubové úrovni neprosazuje v takové míře, jeho přínos v reprezentaci byl vždy obrovský. "Můžeme být jenom rádi, že nehraje," oddechl si Sivok, "vzadu je to určitě příjemnější."

Jeho obrana na rozdíl od zálohy zůstává nepozměněná od Eura, Sivok však upozorňuje, že to není jen o samotné defenzivě. "Nemyslím si, že je to jen otázka obrany, ale celého mužstva – pokud nebude jako celek dobře bránit a nebudou pomáhat záložníci, tak je ta obrana taky zbytečná." A práce zálohy bude tím těžší, že se při Bendtnerově absenci mohou Dánové do velké míry spoléhat právě na nesmírně talentované hráče ve středu pole – mimo jiné Eriksena z Ajaxu či Krohn-Dehliho ze Celty Vigo.

A na zálohu, na jejímž kraji hraje kromě Krohn-Dehliho také Rommedahl či Mikelsen, upozorňuje i Tomáš Suchý, který přednedávnem postoupil se Spartakem Moskva do základní části Ligy mistrů. "Už tehdy (před dvěma roky v přátelském zápase proti Dánsku, pozn. aut.) jsme měli problém s jejich rychlými kraji, což už nám trenéři připomínali. Ať už tam hrají Rommedahl, Mikelsen nebo Krohn-Dehli, všechno jsou rychlí hráči s dobrými náběhy za obranu. Na mistrovství Evropy navíc měli i dobrou kombinaci. Bude třeba zavírat střed a pohlídat si kraje."

Dosáhnout úspěchu v Kodani chtějí reprezentanti kombinačním fotbalem, a to i bez zraněných záložníků Rosického a Pilaře. "Samozřejmě budou chybět moc, ale naše tvář by se moc měnit neměla. Trenér nás pořád nabádá, abychom hráli kombinačně a po zemi, i když budeme mít vepředu jiné hráče. Chceme se držet zažitých automatismů," doufá stoper.

Tým se tak bude spoléhat na mladé nadějné hráče, kteří se do týmu dostali víceméně až v průběhu uplynulého roku - v záloze by měli spolupracovat Petr Jiráček, Vladimír Darida, ale možná také Josef Hušbauer. Nová posila Hamburku Petr Jiráček již naplno trénuje a dnes již s ostatními spoluhráči vyrazil na dvoufázovou přípravu. "Petr už dopolední trénink zvládl bez úlev, což je dobrá zpráva před sobotním zápasem," oznámil tiskový mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

V útoku budou hlavnímu favoritovi na post na hrotu Tomáši Pekhartovi konkurovat Matěj Vydra a oživený Václav Kadlec. "Ti kluci to mají všechno před sebou. Jsou šikovní, rychlí, tvořiví. Takové hráče potřebujeme. Snad začnou dávat góly, chytnou se a dokážou, že sem patří," uvedl Sivok na jejich adresu. Obránce věří i Pekhartovi, který by po odchodu Baroše měl být útočníkem číslo jedna. "Je otázkou času, kdy se chytí a začne dávat góly i v reprezentaci. Je to hráč do vápna, potřebujeme, aby mu tam chodily správné míče. Snad přijde jeho čas už teď," řekl Sivok.

Dopoledne se reprezentanti na Strahově při uzavřeném tréninku věnovali nácviku taktiky, odpoledne kouč Michal Bílek s hráči zkoušel standardní situace. Ve čtvrtek mají fotbalisté v plánu jeden dopolední trénink a v pátek dopoledne vyrazí do Kodaně. Přímý přenos zápasu Dánsko - Česko sledujte v sobotu od 19:45 na ČT4 a na našem webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Obránce Sivok doufá v úspěšný start
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články