Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vydra je poprvé ve reprezentaci, vrací se i sparťan Kadlec

Praha - Útočník Matěj Vydra z druholigového anglického Watfordu je poprvé v nominaci fotbalové reprezentace před úvodním duelem kvalifikace mistrovství světa v Dánsku. Po téměř dvou letech se do týmu vrací sparťanský forvard Václav Kadlec, chybí naopak zraněný kapitán Tomáš Rosický a další z opor Václav Pilař, který je dlouhodobě mimo hru s pochroumaným kolenem. Češi hrají v Dánsku v sobotu 8. září, v úterý 11. září pak v přípravném utkání v Teplicích přivítají Finsko.

Vydra ve Watfordu
zdroj: Getty Images autor: Tom Dulat

Sám Vydra byl zaskočený, když jej zpráva o premiérové nominaci do reprezentace dostihla. "Jsem strašně překvapený. Žádné signály jsem dopředu neměl. Vůbec bych nečekal, že to vezme tak rychlý obrat. Vždyť jsem byl zraněný a vyšly mi tři zápasy. Ale začal jsem pravidelně hrát, dávám góly a vím, že útočníci teď nejsou. Podobně je na tom Kadlec, kterému taky vyšel začátek sezony," uvedl Vydra.

Michal Bílek: "Vydra je rychlostně vybavený, může hrát na více postech. Má tah na branku, vyhledává souboje jeden na jednoho, což potřebujeme. A Kadlec s námi byl už před dvěma lety. Pak ho brzdila zranění, ale teď je na čase, aby se začal naplno prosazovat."

Oproti srpnovému přípravnému utkání na Ukrajině (0:0) se do mužstva vracejí uzdravený záložník Jaroslav Plašil z Bordeaux a také stoper Roman Hubník z Herthy Berlín. Bílek prý nad povoláním dvacetiletých mladíků Vydry a Kadlece příliš neváhal. Po odchodu Milana Baroše a zranění Tomáše Necida při skládání ofenzivní formace neměl ani moc na výběr. "Kadlec i Vydra patří k největším talentům našeho fotbalu. Věřím, že o sobě brzo dají vědět. A proč ne zrovna v Dánsku," uvedl Bílek.

Těší ho i střelecká forma Vydry s Kadlecem. Vydra, s nímž Bílek počítá na post ofenzivního krajního hráče, se prosadil v obou zápasech druhé anglické ligy za Watford, Kadlec za Spartu skóroval dvakrát v lize a dvěma trefami se blýskl i ve čtvrtečním zápase Evropské ligy na hřišti Feyenoordu Rotterdam.

Při skládání nominace na důležitý vstupní zápas světové kvalifikace však řešil mnoho problémů. Oželet musel zraněné Rosického s Pilařem a Danielem Kolářem, mimo hru jsou také záložník Ladislav Krejčí a útočník Jan Chramosta, jimž chtěl Bílek dát šanci už na Ukrajině.

Další z tahounů Plašil teprve o víkendu odehrál část ligového utkání proti Paris St. Germain. A záložník Petr Jiráček vůbec nebyl nominovaný na první bundesligové kolo, protože je na odchodu z Wolfsburgu do Hamburku. "Musíme si s tím vším poradit, nic jiného nám ani nezbývá," řekl Bílek.

Věří i v co nejrychlejší návrat Rosického, který je vyřazený kvůli zranění Achillovy šlachy už od červnového Eura. "Jeho situace se lepší, měl by začít už trénovat s míčem, i když zatím individuálně. Bude ale ještě trvat, než bude úplně v pořádku," řekl Bílek, který by Rosického rád měl k dispozici na říjnovém srazu před kvalifikačními zápasy s Bulharskem a Maltou.

Šanci na povolání do reprezentace má podle kouče i záložník Bořek Dočkal, který už dlouho střelecky táhne Rosenborg Trondheim. "Sledujeme ho, pokud si formu udrží, příležitost dostane. Ale teď jsem se rozhodl dát šanci na post krajního ofenzivního hráče Vydrovi," uvedl Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bílek nominoval na souboj s Dány
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články