Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Brazílie smetla Španělsko rozdílem třídy 3:0

Rio de Janeiro - Generálku na nadcházející mistrovství světa ve fotbale zvládli lépe Brazilci. Ve finále Poháru FIFA zcela dominovali nad Španěly, které nakonec přehráli jasně 3:0. Hned v úvodu se trefil Fred, který přidal ještě další gól zkraje druhého poločasu. Gól si připsal nekompromisní střelou i mladý talent Neymar. Španělé tak další úspěch po zisku titulů mistrů světa a Evropy nepřidali i díky neproměněné penaltě Ramose, svěřenci trenéra Luize Scolariho naopak mohou do příštího roku kráčet klidněji.

Radost Freda a Neymara
zdroj: ČTK/AP autor: Victor R. Caivano

Ostře sledovaný zápas začal po chrámově odzpívané brazilské hymně, při níž běhal mráz po zádech, velmi svižně. Hned po rozehrávce se k míči dostala nová akvizice Barcelony Neymar. Po několikáté na turnaji vyzkoušel trpělivost sudích, když se snažil hodně okatě spadnout o hradbu španělské obrany. O chvíli později už ale mistři světa zaspali. Hulk zpoza vápna skvěle nacentroval těsně před Casillase, který nevěděl, kam se koukat dřív, a Fred nakonec šikovně dopravil míč vleže do sítě. Kanárci se tak mohli z vedení radovat už koncem druhé minuty.

O šest minut později mohla Scolariho parta vést 2:0. Neymar chtěl přihrát Marcleovi, nešikovně ale patičkoval Arbeloa a míč pak doputoval k Oscarovi. Jeho náboj však proletěl těsně vedle brány La Roji a mladý Brazilec z Chelsea se chytal za hlavu.

V patnácté minutě hodil Marcelo skvělou přihrávku na hranici ofsajdu a Neymar mohl jít sám na bránu, zastavil ho ovšem Arbeloa a hned vyfasoval žlutou kartu. Zákrok, při němž bývalá opora FC Stanos vyvíjela na trávníku až přehnaně ochotnické kreace, vzbudil velké reakce. Oba týmy měly nervy na pochodu, nizozemský sudí Bjorn Kuipers měl s uklidněním velké strkanice plné ruce práce, což se během zápasu ještě několikrát opakovalo.

Na druhé straně byl naopak čtvrt hodiny úplný klid, poté rychle za sebou zahrozili Iniesta i Torres, míč ale do sítě nedopravili. Brazilci přesto nenechali Španělům vydechnout a neustále je napadali, což svěřence Vicente del Bosquea hodně vyvádělo z koncentrace. Druhou žlutou kartu španělské reprezentace viděl Ramos za faul na Oscara, který mohl po vzoru Neymara běžet sám na bránu. Brazílie tak měla slibnou možnost skórovat z hranice velkého vápna. Hulkův míč šel ale vysoko nad.

Čtyři minuty před koncem prvního poločasu pak předvedl David Luiz naprosto neuvěřitelný zákrok. Jasná tutovka Pedra mu totiž v poslední chvíli odskočila ve skluzu od holeně nad břevno, sedmdesátitisícová Maracaná přestala dýchat a Brazilci tak mohli i díky následnému nevydařenému rohu Španělska dál kontrolovat svůj jednogólový náskok.

Ten se o chvíli později rozrostl o zcela zasloužený přírůstek. Nekompromisní Neymar si po milimetrové přihrávce od Oscara ve vápně připsal čtvrtý gól v posledních pěti zápasech. Následné dvě minuty nastavení pak nic důležitého nepřinesly a Bosque rychle spěchal do kabin vymýšlet novou tak-tiky-taka-tiku.

Jenže úvod druhého dějství potvrdil brazilskou finálovou nadvládu. Uběhly sotva dvě minuty a Kanárci díky skvělé akci Marcela a Oscara slavili třetí gól do sítě Casillase, který nedokázal balon Freda šikovně přepuštěný Neymarem vytěsnit. Na hřiště pak místo Maty vběhl Navas, vše se ale odvíjelo v zaběhlých kolejích. Brazilci byli daleko aktivnější, a i když se Španělé občas dostali k míči, nic pořádného s ním nevymysleli.

Nabídku alespoň snížit jim pak předložil faulující Marcelo, jehož zákrok na Navase ve vápně znamenal jednoznačný pokutový kop. Jenže Ramosova střela šla za smíchu tribun úplně mimo, Julio Cesar si mohl v klidu zazívat. Naopak Brazilci si nedali čaj a vyrazili na zteč Casillase. Hulk jej mohl pohodlně přelobovat, pokus se mu ale nezdařil.

Luiz Felipe Scolari:

"Takhle vysoké vítězství nemohl nikdo čekat. Naším cílem je mnohem těžší turnaj za rok, ale na Poháru FIFA jsme našli cestu, kterou bychom měli jít. A získali jsme velké sebevědomí."

Novou krev do žil pak měl přinést Villa střídající Torrese, ale Španělé ne a ne vymyslet něco kloudného. Rozjetý Neymar s tím naopak moc práce neměl a nebýt Piqueho jasného faulu, za který vyfasoval červenou a zamířil za Shakirou do sprch, mohl opět ohrozit dosavadní brankářskou dvojku Realu Madrid.

Španělé se poté ještě vytasili se šancemi Pedra a Villy, Jihoameričané si ale vedení, v tomto případě díky pohotovému Cesarovi, pohodlně pohlídali. Poslední desetiminutovku už dohrávali s naprostým klidem a zaslouženě si tak doběhali pro výhru 3:0, kterou s domácí reprezentací oslavil celý stadion. Všichni pochybovači o tom, že Brazilci v posledních letech ve světovém fotbale zaspali, tak dostali jasný vzkaz, jak na tom současný tým kolem Scolariho je.

Brazílie - Španělsko 3:0 (2:0)

Branky: 2. a 47. Fred, 44. Neymar. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ČK: 68. Piqué (Šp.). Diváci: 73 531.

Brazílie: J. César - D. Alves, T. Silva, D. Luiz, Marcelo - Paulinho (87. Hernanes), L. Gustavo - Hulk (73. Jadson), Oscar, Neymar - Fred (80. Jo). Trenér: Scolari.

Španělsko: Casillas - Arbeloa (46. Azpilicueta), Ramos, Piqué, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Mata (52. Navas) - Torres (59. Villa). Trenér: Del Bosque.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články