Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Balotelli vystřelil Italům výhru nad Mexikem

Rio de Janeiro (Brazílie) - Italští vicemistři Evropy vstoupili do Poháru FIFA na legendárním stadionu Maracaná výhrou nad Mexikem 2:1. Rozhodující gól vstřelil v 78. minutě kontroverzní útočník AC Milán Mario Balotelli. Gli Azzurri si s úřadujícími mistry Severní, Střední Ameriky a Karibiku, takzvané zóny CONCAFAC, vylepšili už tak výtečnou bilanci. Ve 12 vzájemných utkáních prohráli pouze jednou. Tabulku skupiny A vede po prvním kole o skóre Brazílie.

Utkání Mexiko - Itálie
zdroj: ČTK/EFE autor: Antonio Lacerda

První nebezpečnou střelu zápasu vyslal po chybě mexického kapitána Francisca Rodrígueze italský forvard Mario Balotelli. Ten ale technickou střelou z dálky přehodil jak brankáře Mexika Coronu, tak jeho svatyni. V sedmé minutě a deváté minutě z velkého vápna enfent terrible italské reprezentace pohrozil znovu.

Gólový efekt ovšem snaha Jihoevropanů nepřinesla, a tak byli moc rádi, že Andrés Guardado v jedenácté minutě z velkého vápna napálil jen tyč, protože Buffon střelu nestačil ani tečovat. V 16. minutě mexický záložník dos Santos trefil z přímého kopu jen zeď a z protiútoku Italové zahrozili. Andrea Pirla bránící Mexičané ve velkém vápně skosili, ale rozhodčí chybně neodpískali penaltu.

Italové měli nadále převahu a především Balotelli hýřil aktivitou. Po faulu na něj kopal ve 27. minutě přímý volný kop Andrea Pirlo, placírou parádně napálil míč do levého horního rohu mexické  branky a José Corona plachtil marně. Vicemistři Evropy se ujali vedení 1:0.

V 31. minutě hlavičkoval po rohovém kopu Rodríguez vedle italské branky. O dvě minuty později zastavil italský bek Barzagli středopolaře Malorky Giovaniho dos Santose a kopala se penalta. Javier Hernández zvaný Chicharito poslal Buffona doleva, vystřelil doprava a srovnal na 1:1.

Ve 40. minutě vytvořil mexický kapitán Rodríguez další minelu a Balotelli utajenou střelou protáhl Coronu. O dvě minuty později po skvělém pasu Pirla na Abateho téměř střílel do prázdné brány Balotelli, ale Corona míč uzmul ještě předtím, než doputoval ke kopačce forvarda milánského AC. První půle tak skončila remízou.

Italové od začátku druhého poločasu tlačili, největší nebezpečí hrozilo po standardních situacích zahrávaných Pirlem. V minutě 59. se jím vyslaný míč z přímého volného kopu snášel k pravému růžku mexické brány, ale naštěstí pro Středoameričany ji asi o metr minul.

O další minutu později vyslal Pirlo do šance Balotelliho, který upadnul na hranici pokutového území po kontaktu s Morenem, rozhodčí ale nezapískal. Balotelli jen vztekle nakopnul svou vyzutou kopačku.

V 70. minutě se k nebezpečné hlavičce dostal po standardní situaci mexický obránce Flores, ale bránu netrefil. V 78. minutě Balotelli po Giaccherinově přihrávce naslepo přetlačil dva protihráče, překonal i brankáře Coronu a znovu získal pro Itálii vedení. Když pět minut před koncem základní hrací doby Balotelliho střídal Alberto Gilardino, vyprovázel ho potlesk ochozů ne zcela vyprodaného Maracaná. Italové si pak bez větších problémů pohlídali vítězství.

Mexiko - Itálie 1:2 (1:1)

Branky: 34. Hernández z pen. - 27. Pirlo, 78. Balotelli. Rozhodčí: Osses (Chile). Diváci: 76.800.

Mexiko: Corona - Flores, Rodríguez, Moreno, Salcido - Zavala (86. Jiménez), Torrado - Aquino (53. Mier), Dos Santos, Guardado - Hernández. Trenér: De la Torre.

Itálie: Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini, De Sciglio - De Rossi, Pirlo - Marchisio (68. Cerci), Montolivo, Giaccherini (88. Aquilani) - Balotelli (85. Gilardino). Trenér: Prandelli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články