Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jablonec vyhořel na penaltách. Ve finále poháru zvítězil Liberec

Mladá Boleslav - Fotbalisté Liberce podruhé v historii získali Pohár FAČR. Ve finále porazili Jablonec na penalty 3:1, v normální hrací době skončil zápas 1:1. Jablonec vedl po gólu Doležala, ale čtyři minuty před koncem vyrovnal Bakoš. V rozstřelu byl úspěšnější Liberec a napodobil triumf z roku 2000. Zajistil si tak účast ve 3. předkole Evropské ligy. Utkání jsme sledovali v podrobné on-line reportáži.

Radost Liberce ze zisku domácího poháru
zdroj: ČTK

Liberec se zároveň postaral o dramatizaci posledního kola, ve kterém Mladá Boleslav a Příbram budou na dálku bojovat o poslední postupové místo do pohárové Evropy. V případě triumfu Jablonce by měly oba kluby účast v Evropě jistou.

Ačkoli se hrálo na neutrální půdě, podještědské derby mělo velmi dobrou atmosféru. Fanoušci obou klubů si mladoboleslavský stadion rozdělili na polovinu a mohutně podporovali své hráče. To pomohlo fotbalu a utkání mělo od začátku velmi dobré tempo. Liberec hrozil zejména z velmi dobře secvičených brejků, když především Delarge měl na pravé straně hodně prostoru, ale vyloženě nebezpečnou šanci přinesl až roh, po kterém Delarge hlavičkoval zblízka jen do břevna. Navíc byl v ofsajdu.

Jablonecký zmar. Pod dresem se ukrývá Doležal
zdroj: ČTK

Skóre otevřel Doležal, Slovan vrátil do hry až střídající Bakoš

I Jablonec měl nebezpečné brejky, po gólu volal zejména únik Doležala, který však bránu přestřelil. Jablonecký útočník to však napravil ve 39. minutě. Novák prodloužil Kopicův roh na zadní tyč, kde byl Doležal nejdůraznější a dotlačil míč do sítě. Třetí tým ligové tabulky navíc ještě do poločasu předvedl další dva nebezpečné rohy, ale Benešovu hlavičku odvrátil Šural a Novák hlavou mířil vedle.

Počet vítězství českého poháru:

6 - Sparta Praha, 3 - Slavia Praha, 2 - Viktoria Žižkov, Teplice, Jablonec, Liberec, 1 - Hradec Králové, Ostrava, Plzeň, Mladá Boleslav, Olomouc.

Do druhé půle vtrhl Liberec jako velká voda a hned měl dvě velké šance na vyrovnání, které však Delarge nevyužil. Nejprve Beneš nezvládl souboj s Luckassenem, který přihrál Delargovi do vyložené šance, ale konžského střelce vychytal skvěle brankář Špit. Hned v zápětí dostal Delarge další ideální přihrávku, ale střílel nepřesně. Oprávněně se pak držel za hlavu.

Liberec se snažil, ale chyběla mu kvalita v zakončení. Buď hráči nezvládli finální přihrávku, a když už se střídající Breznaník řítil na gólmana, pod tlakem obránce zakončil těsně vedle branky. Jablonec byl hodně pasivní a v 86. minutě na to doplatil. Dlouhý nákop Susa propadl ve vápně až k Bakošovi, který zkušeně přehodil gólmana Špita. Poslal tak zápas do penaltového rozstřelu.

V něm hned v první sérii selhal jablonecký Novák, když trefil břevno, ale hned vzápětí na druhé straně Špit vychytal Frýdka. I v brance Liberce se ale zaskvěl Hroššo, který vytrčenou rukou zneškodnil střelu Doležala do středu a vychytal i Rossiho, čímž zařídil vítězství.

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 1:1 (1:0), na penalty 1:3

Branky: 38. Doležal - 86. Bakoš. Penalty proměnili: Greguš - Pavelka, Breznaník, Šural. Neproměnili: F. Novák, Doležal, Rossi - Frýdek. Rozhodčí: Proske - Wilczek, Kotík. ŽK: Beneš - Luckassen, Šural, Sus. Diváci: 4382.

Jablonec: Špit - Masopust, Pernica, Beneš, F. Novák - Greguš, Hübschman - Kopic, M. Pospíšil (81. Rossi), Mingazov (60. Crnkič) - Doležal. Trenér: Šilhavý.

Liberec: Hroššo - Sus, Karišik (85. Pimpara), Pokorný, Mudra - Soungole (77. Bakoš), Pavelka - Delarge (62. Breznaník), Šural, Frýdek - Luckassen. Trenér: Vavruška.

Jaroslav Šilhavý (trenér Jablonce): "Musím pogratulovat soupeři. Viděli jsme důstojné finále se skvělou kulisou z obou stran. Pravé derby. V této sezoně jsme s Libercem hráli třikrát, ani jednou neprohráli. Bohužel nám to ale na pohár nestačilo. Jsme smutní, byly tam i slzy, protože jsme byli hodně blízko. Ale v závěru jsme byli pasivní, k čemuž nás donutil svým tlakem Liberec. Pět minut před koncem bychom si to ale už měli pohlídat. Při penaltách se potvrdilo, že mužstvo, které v závěru vyrovná, si pak více věří. Se sezonou jsem i tak spokojený, na třetím místě v lize máme velký náskok a dnes jsme to mohli jen podtrhnout. Mrzí mě, že se to nepovedlo, ale nemůže to pokazit dojem z celé sezony."

David Vavruška (trenér Liberce): "Druhá půle z naší strany byla velmi dobrá. Věděl jsem, že inkasovaný gól je pro nás velká komplikace, protože Jablonec má skvělé brejky, ale dnes jim protiútok odešel, což nám pomohlo. Měli jsme tři velké šance od Delarge a Breznaníka, nakonec se povedlo vyrovnat a z toho pohledu beru vítězství jako zasloužené. Při penaltách jsem věřil, že psychická výhoda je na naší straně a byl jsem stoprocentně přesvědčený, že to kluci zvládnou."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články