Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Mladá Boleslav a Jablonec slaví po obratech postup do finále

Praha/Jablonec - Mladá Boleslav a Jablonec si zahrají o trofej v Poháru České pošty. Boleslav dokázala zvítězit na Letné se Spartou 2:1 góly Bořila a Chramosty a po úvodní domácí remíze 1:1 se 17. května v Chomutově utká s Jabloncem, který pod novým trenérem Romanem Skuhravým vyřadil Liberec po výsledku 2:0 i přes prohru 3:4 v prvním utkání. Jablonečtí si zahrají finále poháru po třech letech.

Utkání Sparta - Mladá Boleslav
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

V odvetném semifinálovém zápase na hřišti Sparty poslal do vedení Letenské Jiří Jarošík, ale za hosty po změně stran odpověděli Jan Bořil a Jan Chramosta a poslali svůj tým do boje o celkový triumf.

V druhém poločase dostal červenou kartu domácí útočník Léonard Kweuke, který ostrým zákrokem zlomil nohu hostujícímu Radkovi Dosoudilovi. Po hodině hry byl vyloučen i hostující Petr Johana.

Sparta nastoupila bez kapitána Matějovského, jehož nahradil Kadeřábek a výborně jí vyšel vstup do zápasu. Vácha z prvního rohového kopu našel Jarošíka a ten se už ve druhé minutě prosadil pohotovou přízemní střelou.

Mladá Boleslav měla za pět minut další problém, protože Magera musel vystřídat kvůli zraněnému kolenu. Jeho náhradník Chramosta se mohl po chvíli na hřišti prosadit, ale po Marešově centru z pravé strany těsně minul.

Vítězslav Lavička: "Pohár České pošty byl jednou z linií, ve které jsme chtěli být úspěšní. Myslím si, že před odvetou jsme měli semifinále slibně rozjeté. Nicméně ani při relativně příznivém vývoji jsme zápas nedokázali zvládnout. Zásadní zlom nastal v době, kdy jsme šli do deseti po zbytečném faulu Lea Kweukeho, který možná vyplýval z jeho přemotivování v dané chvíli. Je to však neomluvitelné a chtěl bych se Mladé Boleslavi a hlavně Radkovi Dosoudilovi za tento zákrok omluvit za celou Spartu."

Úvod druhého poločasu se naopak pražskému týmu nepovedl. Kweuke po odehrání míče oběma nohama "zajel" do stojné nohy Dosoudila, kterému při hrůzné scéně přivodil frakturu kosti. Kweuke od rozhodčího Bílka dostal červenou kartu a Boleslav, byť jejími hráči otřásl pohled na bolestí zkrouceného Dosoudila, vyrazila za obratem.

Středočeši zužitkovali přesilovku v 59. minutě, když Bořilův centr z pravé strany proletěl nikým netečovaný až za brankáře Čecha. Hned za dvě minuty však unikajícího sparťana Kadlece srazil těsně před pokutovým územím Johana a sudí ho rovněž vyloučil.

Ladislav Minář: "Jsme šťastní, že se nám podařilo postoupit, protože za to, co nás ohledně zranění provází celou sezonou, si kluci i klub finále zaslouží. Je mi ale smutno ze dvou těžkých zranění, které se tady dneska staly. Ať už je to Magera, nebo Dosoudil, protože jsou to roční zranění, což je pro klub i pro kariéru hráčů velmi smutné."

Boleslavští však v 70. minutě otočili duel díky velké chybě Čecha. Domácí gólman, který v pohárových duelech dostával přednost před jedničkou Vaclíkem, si při rozehrávce neporadil s dotírajícím Nešporem a nahrál přímo protihráči Chramostovi. Autor vyrovnávací branky z prvního zápasu své sólo proměnil střelou k tyči.

V závěru si Sparta se střídajícími útočníky Bednářem a Lafatou vytvořila tlak, ale do velkých příležitostí se nedostala. Výjimkou byla nebezpečná hlavička Jarošíka, kterou však reflexivně vytáhl brankář Miller.

Útočník Boleslavi Jan Chramosta po ukončení zápasu litoval zranění svých spoluhráčů. "Jen škoda, že tohle vítězství je vykoupeno zraněnými hráči. Jsou to u obou vážná zranění, strašné věci a my jsme za ně chtěli bojovat," řekl. Sám na hřiště přišel ze střídačky nečekaně už v sedmé minutě za indisponovaného Mageru.

Sparta Praha - Mladá Boleslav 1:2 (1:0)

Branka: 2. Jarošík - 59. Bořil, 70. Chramosta. Rozhodčí: Bílek - Peřina, Tacina. ŽK: Jarošík, Vácha, Hušbauer, Bednář, Kadlec - Bořil, Nešpor. ČK: 47. Kweuke - 61. Johana.  Diváci: 1 825. První zápas 1:1, postoupila M. Boleslav.

Sparta: Čech - Vidlička (73. Bednář), Švejdík, Jarošík, Pamič (80. Lafata) - Vácha, Hušbauer - Kadeřábek, Krejčí - Kadlec - Kweuke. Trenér: Lavička.

M. Boleslav: Miller - Kúdela, Johana, Dosoudil (49. Ševinský), Bořil - Jarolím, Ščuk - Štohanzl, Magera (7. Chramosta), Mareš (82. Ondřejka) - Nešpor. Trenér: Minář.

Jablonec v derby s rivalem uspěl

Domácí byli většinu severočeského derby aktivnější a svou převahu zúročili krátce po přestávce góly Michala Hubníka a Karla Pitáka. Nový jablonecký kouč Skuhravý, nástupce v neděli odvolaného Václava Kotala, na několika místech promíchal sestavu. Nejvíce překvapil nasazením mladíka Kubisty na pravém kraji obrany.

Jablonečtí od začátku dokazovali, že jim změna trenéra dodala novou motivaci. Do utkání vstoupili velmi aktivně a v úvodních deseti minutách si vytvořili mírnou převahu. Slovan pak srovnal hru, na gólové šance ale pět a půl tisíce fanoušků dlouho marně čekalo.

Roman Skuhravý: "Měli jsme dva dny na to, abychom kluky přesvědčili, že ta neúspěšná série musí skončit. Chtěli jsme v nich probudit to, co měli na podzim. Celkem se nám to povedlo. Není to moje vítězství, ale jednoznačně vítězství kluků. Ještě v neděli by mě nenapadlo, že budu trénovat první ligu a že mě čeká finále poháru. Beru to tak, že je to zásluha trenéra Kotala a shoda okolností."

V 52. minutě naskočil na Čížkův rohový kop Hubník a přesnou hlavičkou otevřel skóre. Hubník navázal na svoji nedělní trefu ze hřiště Slavie, která byla jeho prvním zásahem v jabloneckém dresu. "Jsem rád, že mi to tam teď dvakrát padlo a byl bych rád, kdyby to pokračovalo i v dalších zápasech. Ale důležitější je, že vyhrává mančaft, ne Michal Hubník," řekl novinářům Hubník. Liberec okamžitě přidal, místo vyrovnávací trefy ale za chvíli podruhé inkasoval. Kopic vystihl hostující rozehrávku a nabíhající Piták skóroval jen minutu poté, co vystřídal Jablonského.

Chvílemi pak sice přimáčkli soupeře před jeho vápno, ke gólu to ale nevedlo. Velkou šanci promarnil především Štajner, na druhé straně mohli několikrát z brejku definitivně rozhodnout domácí. Jablonečtí v předešlých šesti soutěžních utkáních inkasovali 22 gólů, dnes ale dokázali udržet čisté konto. Platilo to i deset minut před koncem, kdy radost hostující Rybalky ze snižující trefy zhatil ofsajdový verdikt asistenta rozhodčího.

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý si posteskl, že jeho svěřenci nedokázali navázat na poslední dobré výkony, především na sobotní výhru 2:0 nad Spartou. "Minimálně jsme se tomu přibližovali v nasazení, pohybu a osobních soubojích. Bylo to v opačném gardu. Jak jsme na Spartu vyrukovali my, tak na nás dnes hrál Jablonec. Nevěděli jsme si s tím rady," připustil liberecký kouč.

Liberečtí po zápase opouštěli hřiště s pocity křivdy a velkého naštvání. Rozladil je výkon sudího Michala Patáka. Tvrdili, že nadržoval domácímu týmu. Podle obránce Ondřeje Kušníra Liberec dokonce bojoval proti dvanácti hráčům. "Od první minuty bylo vidět, kam to rozhodčí směřuje. Je to těžké takhle hrát. Nebylo jich jedenáct, ale dvanáct na hřišti," řekl viditelně rozladěný Kušnír.

Přestože však hráči cítili křivdu, věří, že se z vyřazení v poháru oklepou a zabojují o Evropskou ligu v nejvyšší soutěži. Čtyři kola před koncem jsou třetí s náskokem tří bodů na Olomouc a Jablonec. "Myslím, že ta zlost trošku bude, ale musíme se otřepat a udělat výsledek na Slovácku. Uděláme vše pro to, abychom v lize skončili třetí," dodal Kušnír.

Naopak jablonecký Michal Hubník věří, že Jablonečtí udělají poslední krok a ve finále poháru porazí Mladou Boleslav. Naději na evropské poháry ale stále mají i v lize. "Řekli jsme si, že máme šest zápasů do konce sezony a budeme se soustředit na všechny stejně. Na ligu i na pohár," dodal.

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 2:0 (0:0)

Branky: 52. Hubník, 63. Piták. Rozhodčí: M. Paták - Wilczek, Moláček. ŽK: Loučka, Piták, Kopic - Kušnír, Delarge, Štajner, Frýdek, Kováč. Diváci: 5 470. První zápas: 3:4, postoupil Jablonec.

Jablonec: Špit - Kubista, Rossi, Beneš, Novák - Eliáš, Loučka - Čížek (58. Kopic), Vaněk, Jablonský (61. Piták) - Hubník (79. Třešňák). Trenér: Skuhravý.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič (88. Sackey), Frýdek - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge (87. Komenda) - Štajner - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy