Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Neuer, Robben, Rodríguez… Jedenáctka, která na MS zářila nejvíce

Sao Paulo - Kontroverzní momenty, dramatické chvíle a krásné góly. I letošní mistrovství světa nabídlo podívanou, na kterou fotbaloví fanoušci budou vzpomínat ještě dlouho. Skvělými individuálními výkony se blýskla řada hráčů, mezi nimiž nechyběly ani ty největší hvězdy. Do nejlepší jedenáctky šampionátu podle ctsport.cz se však propracovali i fotbalisté, o kterých by to na začátku turnaje řekl jen málokdo.

Ideální sestava MS 2014
zdroj: ČT24

Manuel Neuer (Německo)

Manuel Neuer, o tomto jméně se útočníkům soupeřů Německa bude zdát asi ještě hodně dlouho. Jednička nových mistrů světa i v Brazílii ukázala, proč je v současnosti považována za nejlepšího brankáře světa. Osmadvacetiletý gólman Bayernu Mnichov od úvodu vyzařoval jistotu a během celého turnaje pustil pouze čtyři branky. Nebyly to však jenom skvělé zákroky, které Neuerovi zajistily Zlatou rukavici pro nejlepšího brankáře šampionátu. Jeho obrovským pozitivem bylo také čtení hry, díky kterému v některých duelech působil takřka jako libero.

Philipp Lahm (Německo)

Turnaj začal na pozici defenzivního záložníka, na které působil po většinu sezony v Bayernu Mnichov. Nezklamal, ale jeho nejblyštivější okamžiky přišly až po přesunu na tradiční místo na pravém kraji obrany. Lahm neúnavně podporoval útok, zároveň si stačil precizně plnit své povinnosti v defenzivě. 

Ron Vlaar (Nizozemsko)

Zatímco Nizozemsko do šampionátu vstoupilo jako uragán, když doslova zničilo Španělsko 5:1, Ron Vlaar se rozjížděl pomaleji. O to však lepší měl vyřazovací část šampionátu. Devětadvacetiletý stoper Aston Villy výborně řídil zadní řady Oranjes, svými tvrdými, ale zato včasnými zákroky častokrát uchránil evropský celek od toho, aby inkasoval. Dobře si počínal ve vzdušných soubojích a nebál se i rozehrávat.

Nizozemec Ron Vlaar přesným skluzem zastavuje Paulinha z Brazílie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

Mats Hummels (Německo)

Během mistrovství se sice musel potýkat se zdravotními problémy, kvůli kterým ho v semifinále proti Brazílii trenér Löw stáhl již v poločase, přesto Mats Hummels dokázal, že pozice jednoho z nejlepších stoperů světa mu není přisuzována pro nic za nic. Výborné čtení hry, včasné obranné zákroky, kvalitní rozehrávka a dominance ve vzdušných soubojích. Kromě toho všeho byl obránce Borussie Dortmund platný i při útočných standardních situacích, když se hned dvakrát trefil do černého a zejména postupový gól v duelu s Francií byl pro Německo klíčový.

Daley Blind (Nizozemsko)

Se jménem Blind si před turnajem v Brazíli většina fotbalových fanoušků spojila zejména Dannyho Blinda, který dlouhá léta zářil v dresu Ajaxu a rovněž nizozemské reprezentace. Od letošního šampionátu se však do povědomí široké veřejnosti zapsal i jeho syn Daley. Mladý krajní bek se blýskl hned v prvním utkání dvěma nádhernými asistencemi a přesné pasy rozdával i v dalším průběhu. Dobře si počínal i směrem dozadu a povedené mistrovství završil v boji o třetí místo proti Brazílii jednou brankou.

Javier Mascherano (Argentina)

V Barceloně již nějakou sezonu kope na pozici stopera. Drobný Javier Mascherano však na mistrovství ukázal, kde je při své výšce mnohem platnější. Třicetiletý "buldok" jako defenzivní záložník odvedl obrovské penzum práce. Byl takříkajíc všude, kde ho bylo potřeba. Argentina, která po většinu turnaje bránila v osmi lidech bez Messiho a Higuaína, se mohla spolehnout právě na Mascherana, který neúnavně obhospodařoval celý střed hřiště. Jeho tvrdé, ale ve většině případů čisté zákroky zastavily nespočet dobře rozjetých útoků soupeře. Mascherano však nebyl pouze ničitelem. Velice platný byl i v rozehrávce a byl to právě on, kdo v semifinále i finále byl nejlepším hráčem svého týmu.

Radost Javiera Mascherana a Lionela Messiho
zdroj: AFLO

Toni Kroos (Německo)

Během mistrovství zamířil z Bayernu Mnichov do Realu Madrid a v Brazílii ukázal, že představitelé madridského velkoklubu udělali dobrý obchod. Německý středopolař patřil od úvodu ke klíčovým postavám německého tažení za titulem. Mozek zálohy rozdával přesné a mnohdy překvapivé přihrávky svým spoluhráčům. Nebál se ani pro sebe tradičně napřáhnout z větší vzdálenosti a v semifinále proti Brazílii dokonce dvakrát s gólovým efektem. Kroos však dobře pracoval i směrem dozadu a po zásluze sklízí po konci turnaje pouze slova chvály.

Arjen Robben (Nizozemsko)

Zase simuluje. Takové a mnohdy i horší nadávky se na adresu nizozemského křídla snesly v Brazílii mnohokrát. Robben však veškeré kritiky umlčel svými výkony. Zkušený třicetiletý hráč Bayernu Mnichov ve všech duelech zářil. Opět vytáhl svoje typické rychlé kličky, ale ani tentokrát na ně obrany soupeřů nedokázaly zareagovat. Jeho rychlé náběhy a výborná kontrola míče z něj v mnohých případech udělaly takřka nepolapitelného. Byl to právě Robben, jenž jde označit za důvod, proč Nizozemsko došlo tak daleko.

James Rodríguez (Kolumbie)

Když za něj před rokem Monaco Portu vysázelo 45 milionů eur, mnozí nevěřícně kroutili hlavou. James Rodríguez však v Brazílii ukázal, že francouzský celek nekupoval zajíce v pytli. Se šesti góly nejlepší střelec turnaje táhl Kolumbii, která nakonec došla až do čtvrtfinále, kde vypadla s Brazílií. Třiadvacetiletý ofenzivní záložník kromě střelecké potence potvrzoval i pověst výborného nahrávače. Připsal si dvě asistence, ale jeho vliv šel vidět zejména při útočných akcích, které v drtivé většině případů měly právě jeho rukopis.

James Rodríguez
zdroj: AP autor: Mike Egerton

Lionel Messi (Argentina)

Za své výkony si vysloužil Zlatý míč pro nejlepšího hráče mistrovství. A to i přesto, že jeho výkony v semifinále a finále vyvolaly vlnu kritiky. Na druhou stranu byl to právě Messi, díky kterému Argentina došla v turnaji tak daleko. V rozhodujících chvílích dokázal vzít odpovědnost na sebe. Kromě gólů, jichž dal pět, byl platný, i co se rozehrávky týče. Zejména pak jeho pas na Di Maríu v zápase proti Belgii patří k těm nejlepším na turnaji.

Thomas Müller (Německo)

V Brazílii se do čela pořadí nejlepších střelců v historii mistrovství světa vyhoupl jeho kolega Miroslav Klose. Nebude to však asi příliš dlouho trvat, kdy si korunu pro krále střelců nasadí právě on, Thomas Müller. Teprve čtyřiadvacetiletý hráč Bayernu stějne jako před čtyřmi roky střelecky zářil, a to i přesto, že není čistokrevným hrotovým útočníkem, a ani technicky nijak nad svými protihráči nevyniká. Jeho bojovnost, vytrvalost a výborný výběr místa mu ale přinesly hattrick v úvodním duelu proti Portugalsku, ke kterému v průběhu šampionátu přidal ještě dva góly a tři asistence. Navíc po celý turnaj podával Müller stabilní výkony.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články