Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Němci jsou mistři světa. Götze jim vystřelil titul v prodloužení

Rio de Janeiro – Němečtí fotbalisté slaví čtvrtý triumf na mistrovství světa. Rozhodující gól ve finále proti Argentině dal ve 113. minutě Mario Götze. Němci se stali první týmem z Evropy, který získal zlato na americkém kontinentu. Naopak Argentina v pátém finále na svůj třetí triumf nedosáhla a neukončila osmadvacetileté čekání na titul. Své postřehy přidali v textové on-line reportáži Josef Jelínek, Stanislav Levý a Martin Hyský.

Finále Německo - Argentina
zdroj: ČTK/AP

Jihoameričané sice na cestě do finále čtyřikrát udrželi čisté konto, všechny zápasy ale vyhráli o gól a v semifinále s Nizozemskem zvítězili dokonce až v penaltovém rozstřelu. Přesto nebo právě proto vsadili i ve finále na osvědčenou sestavu. Rozjeté Německo dalo 17 gólů a v semifinále šokovalo domácí Brazílii drtivou výhrou 7:1. Na rozdíl od Argentiny však trenér Joachim Löw udělal jednu změnu v sestavě. Místo Khediry nasadil do zálohy Kramera.

Do prvního náznaku šance se dostali do nezvyklých modrých dresů odění Argentinci. Höwedes marně stíhal Lavezziho, odražený  míč se dostal k Higuaínovi, ale proti jeho střele nemusel Neuer zasahovat.

Jinak byli ale Němci v prvních minutách dotěrnější. Ve velkém počtu hráčů se tlačili do pokutového území, argentinská obrana však prokazovala, proč byla na turnaji tak úspěšná. Z odebraných balonů se pak mohly rodit rychlé protiútoky. Na začátku deváté minuty se nadechl k rychlému úprku směr německá branka Messi, obešel Hummelse, ale před Neuerem bylo převážně bílo. Argentinci zdaleka v tak velkém počtu před Neuera nedobíhali.

Lahmův centr ve 13. minutě prosvištěl kolem Kloseho hlavy a jeho stín Demichelis s ním měl problémy i o chvíli později. Po faulu na historicky nejlepšího střelce světových mistrovství zkoušeli Němci své štěstí z přímého kopu. Neúspěšně.

Kramer vydržel jen několik minut

V sedmnácté minutě se hra zastavila. Kramer, který nečekaně nahradil v sestavě Khediru, měl oči jen pro míč a narazil do zdi jménem Garay. Němci museli zahrát míč do autu a několik desítek sekund se čekalo na ošetření. Kramer se sice ještě několik minut pokoušel hrát, ale dál to prostě nešlo. Místo něj vyběhl na trávník Schürrle.

Christoph Kramer po střetu s Garayem
zdroj: ČTK/AP

K úžasu všech v jednadvacáté minutě Kroos nikým neatakován vracel hlavičkou balon na obránce, ale za nimi číhal osamocený Higuaín. Na rozdíl od pohotové reakce v duelu s Belgií, kdy přesně mířenou střelou rozhodl o postupu do semifinále, ovšem tentokrát nečekanou možnost totálně zpackal – zbrkle vystřelil vedle.

Předčasná radost Higuaína

Němci se snažili nízko postavený blok překonat překvapivou kolmou přihrávkou, ale Müller se objevil v ofsajdu. Argentina to častěji zkoušela po pravé straně. Messi nahrál Lavezzimu, jeho přesný centr bezpečně poslal za Neuerova záda Higuaín. Ovšem bujará radost byla zcela zbytečná, asistent sudího i na druhé polovině mával ofsajd.

Hodně aktivní byl Argentinec Lavezzi. Po jeho důrazném průniku hledal Messi Higuaína, ale německá obrana včas zakročila. Stejně tak i poté, když Messi dostal obloučkem balon do běhu za obranu, a když zjistil, že se mu nikdo nenabízí, namířil si to rovnou k Neuerovi. Německo může děkovat Hummelsovi. Naopak hořekovat musí nad plíživou střelou Kroose, který velmi špatně naložil s velmi dobrou palebnou pozicí.

Higuaínův neuznaný gól
zdroj: ČTK/DPA

"Pěkný" dárek do šaten mohli dostat Argentinci. V nastaveném čase prvního poločasu si na Kroosův roh naskočil Höwedes a div, že nerozlomil tyč.

Hra opatrná a opatrnější

Argentinský kouč Sabella připravil do druhého poločasu jedno střídání. Ze hřiště poslal překvapivě v první půli agilního Lavezziho, na jeho místo šel Agüero. Argentina naznačovala od úvodních minut, že už nechce sázet jen na brejky. Biglia poslal precizní pas na Messiho, ale ten poslal balon těsně vedle levé Neuerovy tyče.

Po Kramerovi dostal tvrdý direkt i Higuaín. Argentinský útočník si šel pro dlouhý pas, ale do cesty mu vyrostl strom v podobě mohutného těla Manuela Neuera. O chvilku později se připomněl Klose, ale jeho hlavička nebyla nebezpečná. V 62. minutě dostal Schürrle konečně míč do běhu, dokázal ho posunout na Özila, ale ten si nesrovnal nohy a mohl jen zpytovat svědomí.

Začalo se přitvrzovat. Mascherano v 64. minutě chyboval a musel zezadu sundat rozbíhajícího se Kloseho. Rozhodčí Rizzoli mu bez váhání ukázal žlutou kartu. Totéž Ital opakoval vzápětí po nesmlouvavém zákroku Agüera na Schweinsteigera.

Vyprodaný stadion Maracaná
zdroj: ČTK/AP

V 71. minutě si zahráli Němci na hraně vápna s argentinskými obránci bago, ale Schürrle už neměl klid na přesné zakončení. Byla to na delší dobu poslední šance. Messiho dobře hlídali němečtí obránci, a pokud ho nechali přihrát, vzadu jistil situaci Neuer.

Obránce tělem a duší Höwedes nedokázal dobře zpracovat míč na pro sebe nezvyklém místě na hranici velkého vápna a argentinští beci zasáhli včas. Vzápětí Özil dostal na levé straně více prostoru, přihrál Kroosovi přesně na nohu, ale ten podobně jako v prvním poločasu vyslal slabou a ještě k tomu velmi nepřesnou střelu.

V 88. minutě řekl své sbohem čtyřiadvacátému utkání na světových šampionátech Klose. Na lavičku ho vyprovodil potlesk německých fanoušků, vystřídal ho Götze. Löwova velmi dobrá volba.

Spálená tutovka Palacia a spasitel Götze

Prodloužení začalo pěkně svižně. Schürrle se dostal ke střele a Romero reflexivně vyrazil. Míč naštěstí pro argentinského gólmana letěl doprostřed brány. I Argentinci chtěli do vývoje utkání říci své. Agüerův pokus z úhlu ale úspěch slavit nemohl. Do kýženého vedení přesto mohli jít Jihoameričané. Vystřídavší Palacio dostal krásný balon od Roja. Před Neuerem se ocitl nikým neatakovaný a měl čas, jenže se snažil obhodit německého brankáře technicky a míč skončil vedle.

Hráči dali do utkání všechno. Po každém souboji se těžko zvedali ze země, na všech bylo patrné absolutní vypětí. Aktéři na obou stranách vyhlíželi někoho v pohybu, ale s uplývajícími minutami to bylo stále těžší. Dvakrát se jiskřilo v soubojích. Rizzoli odpustil Argentincům dvě vyloučení – Mascherano i Agüero si koledovali o druhou žlutou kartu. Schweinsteiger dokonce po zákroku druhého jmenovaného odešel k týmovému lékaři s krvavým šrámem.

Mario Götze střílí rozhodující gól finále
zdroj: ČTK/AP

A pak to přišlo. 113. minuta: Schürrle na sebe nalevo navázal obranu, odcentroval na hruď Götzeho. Ten ukázkově zpracoval a levou nohou posunul míč za Romera.

Messi dělal všechno, zakončoval dokonce pro sebe nezvykle hlavou i při posledním přímém kopu na sebe vzal odpovědnost, ale nevyšlo to. Němci slaví čtvrtý titul, Argentina stejně jako v roce 1990 s evropským soupeřem prohrála o gól.

Německo - Argentina 1:0 po prodloužení

Branka: 113. Götze. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Höwedes, Schweinsteiger - Mascherano, Agüero. Diváci: 74 738.

Německo: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes - Kramer (31. Schürrle), Schweinsteiger - Müller, Kroos, Özil (120. Mertesacker) - Klose (88. Götze). Trenér: Löw.

Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Lavezzi (46. Agüero), Biglia, Mascherano, E. Pérez (86. Gago) - Messi, Higuaín (78. Palacio). Trenér: Sabella.

Manuel Neuer (brankář Německa): "Dokázali jsme to, je to neuvěřitelné. V přípravě před turnajem jsme měli několik neúspěchů a přišli o některé zraněné hráče jako oba bratry Benderovy nebo Reuse. Ten titul je i pro ně, i oni jsou světoví šampioni. Budeme slavit nejméně pět týdnů."

Philipp Lahm (kapitán Německa): "Je neuvěřitelné, co jsme dnes večer dokázali. Po celý turnaj jsme se neustále zlepšovali, šli jsme si svou cestou. A teď tu stojíme jako mistři světa. Neuvěřitelný pocit."

Alejandro Sabella (trenér Argentiny): "Cítím velký smutek, že jsme nebyli schopni šampionát vyhrát. Ale zároveň jsem pyšný na svůj tým, jak skvělý zápas odehrál. Gratuluji hráčům za to, co na turnaji předvedli."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články