Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

V nominaci na Zlatý míč MS jsou všichni favorité, chybí Sánchez

Rio de Janeiro - Mezi kandidáty na prestižní cenu pro nejužitečnějšího, respektive nejlepšího hráče MS nechybí žádná hlavní hvězda šampionátu. V desetičlenné nominaci tak najdeme Messiho, Müllera i Neymara. Do výběru se však nevešli například někteří z deseti nejlépe hodnocených hráčů podle statistické stránky WhoScored.com, tedy třeba Karim Benzema či Alexis Sánchez. Na minulém mistrovství ocenění převzal Diego Forlán.

Lionel Messi
zdroj: imago sportfotodienst

V desetičlenném výběru figurují hned čtyři Němci - obránce Mats Hummels, záložník Toni Kroos, nejlepší týmový střelec na šampionátu Thomas Müller a kapitán Philipp Lahm. Trojnásobné zastoupení má druhý finalista Argentina, vedle Messiho se do nominace vešli záložníci Javier Mascherano a Ángel Di María. Desítku doplňuje nizozemská opora Arjen Robben.

Do nominace se z hlavních hvězd turnaje nedostal francouzský útočník Karim Benzema, který vyslal na MS nejvíce střel a podle statistických výpočtů Castrol Indexu je zatím druhým nejužitečnějším hráčem mistrovství. Dva jeho krajané Paul Pogba a Raphaël Varane jsou ale ve tříčlenném výběru na cenu pro nejlepšího mladého hráče turnaje. Doplňuje je Memphis Depay z Nizozemska.

Mezi kandidáty na nejlepšího brankáře turnaje figurují oba zástupci finalistů Němec Manuel Neuer a Argentinec Sergio Romero spolu s kostarickým hrdinou Keylorem Navasem. Vítězové anket stejně jako nejlepší střelec budou vyhlášeni po skončení nedělního finále.

Nominace

Zlatý míč: Mats Hummels, Toni Kroos, Philipp Lahm, Thomas Müller (všichni Něm.), Ángel Di María, Javier Mascherano, Lionel Messi (všichni Arg.), Neymar (Braz.), Arjen Robben (Niz.), James Rodríguez (Kol.).
Nejlepší brankář: Manuel Neuer (Něm.), Keylor Navas (Kost.), Sergio Romero (Arg.).
Nejlepší mladý hráč: Paul Pogba, Raphaël Varane (oba Fr.), Memphis Depay (Niz.).

Přehled předchozích vítězů Zlatého míče: 1982 - Rossi (It.), 1986 - Maradona (Arg.), 1990 - Schillaci (It.), 1994 - Romário (Braz.), 1998 - Ronaldo (Braz.), 2002 - Kahn (Něm.), 2006 - Zidane (Fr.), 2010 - Forlán (Urug.).

Zdroj
ČTK, whoscored.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články