Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Klose. 16 branek pro amatérského hráče z Opole

Belo Horizonte - Z amatéra nejlepším střelcem historie světového šampinátu. Tehdejší trenér Němců Rudi Völler ale talent Miroslava Kloseho rozpoznal – udělal z něho oporu reprezentace a Klose je nyní už patnáct let stabilní součástí německého týmu. Branka proti Brazilcům ho odpoutala od Ronalda a učinila z bývalého amatérského hráče z polské Opole rekordmana MS.

Miroslav Klose
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Do profesionálního fotbalu Klose vstoupil v roce 1999, kdy jako hráč regionálního celku FC Homburg přestoupil do Kaiserslauternu. Zpočátku však dostával šanci jen v amatérském týmu a teprve pod trenérem Andreasem Brehmem se naplno projevily Kloseho vlohy a oslavných salt po vstřeleném gólu začalo rychle přibývat. Do reprezentace ho povolal Rudi Völler a dokola musel vysvětlovat, proč si tohoto vytáhlého útočníka vybral. "Miro má od všeho něco. Je silný ve vzduchu, dobře napadá, nechybí mu výbušnost ani jistá mazanost a rozumí si s míčem," vypočítal tehdy Kloseho přednosti.

Klose se Völlerovi odvděčil tím nejlepším způsobem: hned při své reprezentační premiéře v březnu 2001 rozhodl gólem kvalifikační utkání s Albánií a během následujícího roku třikrát docílil hattricku, mimo jiné i v utkání se Saúdskou Arábií na mistrovství světa, které se konalo v Japonsku a Koreji. Na svém prvním šampionátu dal celkem pět gólů, kterými Němce vytáhl až do finále, kde prohráli s Brazílií.

Miroslav Klose
zdroj: ISIFA

Po šampionátu měl několik lukrativních nabídek z Německa i ze zahraničí, v Kaiserslauternu ale zůstal. Klubu z Betzenbergu se ale i kvůli špatné finanční situaci brzy přestalo dařit a logickým vyústěním byl prodej největší hvězdy "Rudých ďáblů". V létě 2004 se tak Klose stěhoval do Brém, které za něj zaplatily pět milionů eur.

Také na dalším šampionátu v roce 2006 se před domácím publikem předvedl a s pěti brankami se stal nejlepším střelcem. Německo ale jinak své fanoušky moc nepotěšilo, v semifinále vypadlo s Itálií. V roce 2006 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Německa a následující rok přestoupil do Bayernu Mnichov, se kterým vybojoval dva tituly. Podle tisku bavorský velkoklub zaplatil za Kloseho 15 milionů eur (přes 430 milionů korun). Zatím posledním Kloseho klubovým působištěm je od roku 2011 Lazio Řím, kam přestoupil jako volný hráč.

Slavící Miroslav Klose v dresu Německa
zdroj: ISIFA/AFP autor: DANIEL ROLAND
  • "Je to výborný fotbalista i člověk. V civilu spíš tichý, na hřišti lídr. Rád poradí, přijde sám, usměje se, nemá problém s komunikací, je přátelský," vzpomíná na Kloseho Libor Kozák.

Góly nadále sázel i v reprezentaci a na MS v Jihoafrické republice v roce 2010 pomohl Německu čtyřmi góly k zisku bronzové medaile. Rekordních 16 gólů si Klose připsal ve 23 zápasech na mistrovství světa. Druhý v pořadí, Brazilec Ronaldo, potřeboval k 15 gólům 19 zápasů. Jako třetí hráč v historii po krajanu Uwem Seelerovi a brazilské legendě Pelém Klose dokázal skórovat na čtyřech světových šampionátech.

Miroslav Klose se narodil 9. června 1978 v polském městě Opole. Obdivovatel legendárního Fritze Waltera zdědil sportovní geny po rodičích - matka Barbora reprezentovala Polsko v házené, otec Josef býval úspěšným profesionálním fotbalistou. Jako dítě žil pět let ve Francii, kde otec hrál za AJ Auxerre, a do Německa odjel v osmi letech. Tehdy prý znal jen několik německých slovíček. Když za ním kdysi přijel do Kaiserslauternu Zbigniew Boniek s nabídkou reprezentovat Polsko, odpověď si ale prý dlouho nerozmýšlel. Podobný osud má i Kloseho parťák z reprezentace Lukas Podolski, který se narodil v polských Gliwicích.

Kromě gólů se Klose proslavil i smyslem pro fair play. V roce 2005 odmítl v dresu Brém kopat penaltu, rozhodčímu prostě řekl, že nebyl faulován. V roce 2012 v zápase italské ligy zase přiznal, že míč do sítě dostal po rohovém kopu rukou. Rozhodčí tak původně uznaný gól odvolal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články