Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Brazilští fanoušci: Gratulace k postupu i zapálené autobusy

Santa Cruz Cabralia/Sao Paulo - Několik set Brazilců čekalo blízko tréninkové základny německé fotbalové reprezentace a gratulovalo evropskému týmu k výhře 7:1 nad domácími fotbalisty. Poněkud odlišnou tvář nastavili výtržníci v Sao Paulu, kteří prohru nesli daleko hůře a z frustrace zapálili přes dvacet autobusů. Podle serveru Welt.de jsou hlášeny násilnosti i z města Curitiba na jihovýchodě státu a čtyř dalších měst. Vláda se bojí, že se sportovní neúspěch obrátí proti ní a přinese novou vlnu protestů.

Fanoušci čekali v dešti několik hodin, aby mohli německým hráčům vyslovit obdiv. Když fotbalisté vystoupili z týmového autobusu a nastupovali na trajekt, kterým se měli dostat do svého hotelu v Santo Andre, mnoho lidí skandovalo "Alemán, Alemán, Alemán" ("Německo, Německo, Německo").

Zamračenou noční oblohu dokonce rozzářil ohňostroj. "Líbí se nám, jak Německo hraje, všechny ty kreativní góly a skvělé přihrávky," uvedl Breno Antunes, jeden z policistů dohlížejících na hráče během krátké cesty na trajekt. "Když už není Brazílie v turnaji, je zde alespoň jeden tým, který hraje podobně," dodal.

Veškeré obavy, že se místní obyvatelé pokusí zaútočit na kouče Joachima Löwa a jeho svěřence po ponižující porážce domácích fotbalistů, se ukázaly jako neopodstatněné. Unavení vítězové byli nadšeným davem uvítáni jako hrdinové. "Mám velmi rád Německo. Hrají výborně, hodně si přihrávají a jsou velmi rychlí. Hrají tak, jak dříve hrála Brazílie," konstatoval Jose Amilton.

V Sao Paulu hořely autobusy

Dvě desítky zapálených autobusů a vyrabovaný obchod jsou výsledkem násilností způsobených rozlícenými Brazilci v nejlidnatějším brazilském městě Sao Paulu. Během večerních násilných akcí shořelo 20 autobusů v garážích na jihu města a tři další stroje v jiných částech Sao Paula. V témže městě vyrabovali neznámí pachatelé obchod s elektronikou náležející k velkému brazilskému řetězci.

Také ve městě Curitiba obrátil rozlícený dav svou agresi především proti prostředkům hromadné městské dopravy. Ve městě Belo Horizonte, kde se hrál semifinálový zápas, bylo podle prvních zpráv osm zatčených a 12 zraněných osob. V několika případech policie zasáhla i během potyček v hospodách.

Martin Mikule, redaktor ČT

"V Brazílii to bývá divoké, ale dnešní noc byla opravdu extrémní. Fanoušci zřejmě neunesli ani následné debaty, při nichž se rozebíral zápas v barech a hospodách, policie musela zasahovat u několika rvaček. Zranilo se přes deset fanoušků, policie několik osob zatkla. Už před tímto zápasem jsem četl, že se v Brazílii během šampionátu zvýšil počet infarktů. Nevím, jaké budou statistiky po tomto zápase. Brazilci to berou tragicky – s nadsázkou to je na vyhlášení státního smutku."

Sama brazilská prezidentka Dilma Rousseffová o výsledku semifinále 1:7 podle agentury
AFP prohlásila, že je "velmi skličující".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články