Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

"Kanárkům" vybouchla v semifinále obrana: Němci deklasovali Brazílii 7:1!

Belo Horizonte - Těžko uvěřitelný výsledek 1:7 přineslo první semifinále fotbalového mistrovství světa. Totálním selháním v obranné činnosti si nechali neškodní Brazilci od Německa nasázet pět gólů už v prvním poločase, tři zásahy navíc dělilo pouhých 179 vteřin. Na domácím šampionátu si tak o šestý titul světových šampiónů nezahrají. Jednu branku dal i Miroslav Klose a s šestnácti trefami se stal nejlepším střelcem v historii šampionátů. Postřehy z průběhu zápasu přinesli Milan Luhový a Zdeněk Grygera v podobě textového on-line přenosu.

Brazilec Fernandinho v semifinále s Německem
zdroj: ČTK/AP autor: Natacha Pisarenko

On-line textový přenos

83.

Zdeněk Grygera k Brazilcům: "Zítřejší trénink asi vůbec nebude. A nedej bože, aby o bronz hráli proti Nizozemcům. Ti je rozeberou znova," říká s nadsázkou.

79.

Milan Luhový má pro Schürrleho druhou trefu jen slova uznání: "Páni. Těžký kop..."

77.

Milan Luhový srovnává dnešní Brazílii s minulými slavnými generacemi: "Tenhle tým v přihrávce hrozně zaostává. Když si vzpomenu na generace Ronlada nebo Romária, jak si krásně přihrávali..."

73.

Milan Luhový o Brazilcích: "Národ jde z extrému do extrému. Jak se postupovalo, všechny nepokoje utichly, ale teď všechna zloba vypukne. Bude to peklo."

67.

Zdeněk Grygera ironicky: "Kde je Marcelo. Hraje snad středního útočníka?"

58.

Milan Luhový: "Němci jsou vyvážený tým, Brazílie stojí na Neymarovi. Sice třeba hrají v německých klubech, ale není to ta špička."

48.

Zdeněk Grygera o Brazilcích: "Jako při zahajovacím zápase. Je to 'Hurá fotbal'."

44.

Milan Luhový o výhledu do druhého poločasu: "Nebudou (Němci) plýtvat silami. Budou to chtít dohrát bez zranění, bez karet."

39.

Milan Luhový o brazilských médiích: "Před zápasem to bylo do nebe, teď to bude peklo."

35.

Milan Luhový o hře Brazílie: "Jak teď budou běhat za míčem, hrozně jim ztěžknou nohy. Musejí to zavřít, aby nedostali deset."

33.

Milan Luhový o Scolarim: "Postavil celý tým na jedné osobnosti. Nemá nikoho, kdo by Neymara nahradil."

29.

Zdeněk Grygera o brazilských obráncích: "Nemohli hrát takhle nahoru dolů."

25.

Šokující tři rychlé německé údery.

Milan Luhový: "A je po zápase. Když dostali (Brazilci) druhý gól, říkal jsem, že dostanou čtyři, ale teď navyšuji."

Zdeněk Grygera: "Chybí jim Thiago Silva."

20.

Milan Luhový k Marcelově úloze: "Něco jiného je to v Realu Madrid, ale tady když míč ztratí, tak se naběhá."

17.

Marcelo padá v pokutovém území.

Milan Luhový: "Čisté. Tam jen kdyby ho zasáhl špičkou," podotkl k odvážnému Lahmovu zákroku.

6.

Zdeněk Grygera o Dantovi, který dobře zná své spoluhráče/protihráče: "V téninku alespoň ví, kam hráči chodí, jestli doleva, doprava..."

Brazilci začali duel agresivitou s náporem a hned první útočnou akcí si došli pro rohový kop. Z něho Neuera neohrozili, ale zůstali na polovině Němců a vznikla z toho nepovedená střela z dálky v podání Marcela. Německý gólman pak kryl Hulkův centr ze strany.

Německá záloha vyprodukovala první nebezpečí před Césarem v 8. minutě. Khedira rozjel akci středem a předal do křídla na Müllera, který prudkým pasem našel Kroose a ten vrátil na Khediru. Ke smůle Nationalmannschaftu pálil jen do zad Kloseho.

Smutnit přesto dlouho nemuseli. Byl to právě Khedira, který vybojoval premiérový roh pro Němce. Míč z něj vyslal před branku Toni Kroos, který na malém vápně našel nabíhajícího Thomase Müllera a ten placírkou vstřelil svůj pátý gól na šampionátu - 1:0 pro Německo po jedenácti minutách.

Začátek zkázy přišel ve 23. minutě. Němci se skvěle prokombinovali do vápna domácích, kde svou první velkou šanci ještě Miroslav Klose neproměnil. Jenže útočník Lazia Řím se dostal k odraženému míči a poslal ho za bezmocného Césara. Miroslav Klose tak vstřelil šestnáctou branku na světových šampionátech a posunul se na první místo před legendárního Ronalda – 2:0 pro Německo po třiadvaceti minutách.

Další šok přišel za necelé dvě minuty. Toni Kroos si naběhl z druhé vlny na centr kapitána Lahma z pravé strany a nekompromisně poslal brazucu za Césara – 3:0 pro Německo ve čtyřiadvacáté minutě.

Debakl v podobě čtyřgólového rozdílu se zrodil do dvou minut. Po další parádní kombinaci našel Khedira opět Toniho Kroose, který míč uklidil do poloprázdné branky. Brazilci byli v šoku a začali vzlykat – 4:0 pro Německo po šestadvaceti minutách.

Zmar i smutný pláč a totální devastace Selecaa přišla ještě před konce úvodní půl hodiny. Po další kombinační akci si vyměnil míč Khedira s Özilem a prvně jmenovaný nakonec pohodlně z hranice velkého vápna prostřelil Césara – 5:0 pro Německo po devětadvaceti minutách.

Trenér Scolari nechal o poločase v kabině duo Hulk Fernandinho a na trávník místo nich vběhli Ramires s Paulinhem. Oživení novými tvářemi pomohlo, protože do vyložených šancí se dostali oba střídající hráči a mezitím i Oscar. Jenomže Manuel Neuer předvedl famózní zákroky a smazání nuly na německé straně ještě nepřipustil.

Po několikáté chybě v rozehrávce se na druhé straně do obrovské šance dostal s neuvěřitelnou lehkostí hrající Müller, ale domácí zadáci ho na poslední chvíli zastavili. Ten samý hráč to zkoušel zanedlouho i technickým obstřelem a César měl plné ruce práce s vytěsněním jeho pokusu na roh.

Rekordman Klose na hřišti už nebyl, když šla "německá mašina" do vedení o šest branek. Lahm utekl po pravé straně a přihrávkou pod sebe do malého vápna našel Andrého Schürrleho který se z náběhu nemýlil - 6:0 pro Německo po devětašedesáti minutách.

Hráč Chelsea Schürrle přidal i neuvěřitelný sedmý gól. Dostal míč do vápna, krásně si ho zpracoval a poté nic nevymýšlel a poslal ho na branku. Míč se odrazil od břevna a zapadl za bezmocného Césara - 7:0 pro Německo po děvětasedmdesáti minutách.

Brazílie se čestného úspěchu dočkala v nastavení po úniku Oscara, nic to však nezměnilo na tom, že s domácím šampionátem se rozloučila s ostudou a vyrovnanou nejvyšší prohrou v historii. Němci se postarali o největší semifinálové vítězství na světových šampionátech a jako první se probojovali do finále poosmé.

Brazílie - Německo 1:7 (0:5)

Branky: 90.+1 Oscar - 24. a 26. Kroos, 69. a 79. Schürrle, 11. Müller, 23. Klose, 29. Khedira. Rozhodčí: M. Rodríguez - Torrentera, Quintero (všichni Mex.). ŽK: Dante (Brazílie). Diváci: 58 141.

Brazílie: Júlio César - Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo - Hulk (46. Ramires), Luiz Gustavo, Oscar, Fernandinho (46. Paulinho), Bernard - Fred (71. Willian). Trenér: Scolari.

Německo: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels (46. Mertesacker), Höwedes - Müller, Khedira (76. Draxler), Kroos, Schweinsteiger, Özil - Klose (58. Schürrle). Trenér: Löw.

Luiz Felipe Scolari (trenér Brazílie): "Doufám, že mi lidé odpustí chyby, protože já nesu odpovědnost za to, jak tým hraje, takže výsledek je moje chyba. Omlouvám se fanouškům, že jsme nesplnili cíl, který jsme si dali, ale dostat čtyři branky během šesti minut prostě není normální. Bohužel se to občas stane."

Joachim Löw (trenér Německa): "Brazílie hrála celý turnaj velmi nadšeně, takže bylo důležité, že jsme dokázali kontrovat klidnou a odvážnou hrou. V prvním poločase nám vyšlo úplně všechno, rychlé branky pak soupeře rozhodily a z jeho hry se stal chaos. Z Mirova gólu mám obrovskou radost, hrál opravdu skvěle. Vysokou výhru ale nepřeceňujeme a už teď se soustředíme na nedělní finále."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články