Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Gólová smršť utichla, padá téměř o branku méně než ve skupinách

Brasília - Ještě na konci skupinové fáze se zdálo, že letošní počet vstřelených branek na zápas by mohl být nejvyšší za posledních třicet let na MS. Od osmifinále však gólů prudce ubylo - na jeden zápas totiž padá téměř o branku méně než v základních skupinách.

Ve čtyřech čtvrtfinálových zápasech přidali hráči k předchozím 154 brankám jen pět tref a o jednu desetinu tak klesl průměrný počet gólů na jedno utkání. Ještě po osmifinále útočil turnaj v Brazílii na pozici nejofenzivnějšího šampionátu od roku 1982. Po gólově chudém čtvrtfinále už ale na probíhajícím mistrovství padá v průměru méně branek na zápas než na MS v letech 1994 a 1998.

Týmem s nejvíce vstřelenými góly zůstalo Nizozemsko, i když ve čtvrtfinále proti Kostarice v normální hrací době neskórovalo a po remíze 0:0 zvítězilo až v penaltovém rozstřelu. S dvanácti brankami se na "Oranjes" dotáhla Kolumbie, která ale po vyřazení od Brazílie (1:2) svou bilanci už nevylepší.

Počet branek v základních skupinách (48 utkání) - 136 (průměr 2,83 branky na zápas)Počet branek ve vyřazovacích bojích (dosud 12 utkání) - 23 (průměr 1,92 branky na zápas)Počet branek na MS 2014 (dosud 60 utkání) - 159 (průměr 2,65 branky na zápas)

MS ve fotbale – statistiky
zdroj: ČT sport

Souboj Brazílie s Kolumbií byl ostatně nejtvrdším utkáním dosavadního průběhu šampionátu. Rozhodčí Carlos Velasco Carballo odpískal 54 nedovolených zákroků, a to ještě neposoudil jako faul atak kolumbijského obránce na Neymara, po němž brazilská opora kvůli zlomenině obratle musela odstoupit ze zbytku turnaje.

Selecao je možná překvapivě nejtrestanějším týmem šampionátu. Spolu s Kostarikou dostalo nejvíce žlutých karet (10) a nejčastěji fauluje, rozhodčí odpískali 96 nedovolených zákroků. Zároveň ale Brazílie drží také pozici nejvíce faulovaného celku turnaje.

Z jednotlivců nejčastěji porušoval pravidla útočník Robin van Persie. Nizozemský kapitán si spolu s Íráncem Andraníkem Tajmúríjánem a Kostaričanem Bryanem Ruízem připsal nejvíc faulů - dvanáct - a navíc se nejčastěji ocitl v ofsajdu, hned desetkrát.

V sobotním čtvrtfinále mezi Nizozemskem a Kostarikou bylo k vidění nejvíce postavení mimo hru na turnaji, fotbalistům odmávali asistenti ofsajd patnáctkrát. Hned třináctkrát porušili toto pravidlo "Oranjes" a vytvořili tím nový rekord světových šampionátů za jedno utkání.

Nejdelší naběhanou vzdálenost mají na svém kontě Kostaričané, za pět utkání zdolali 596,6 kilometru. Téměř 61 kilometry se na tom podílel záložník Celso Borges. Víc už ale středoamerický tým po vyřazení nepřidá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články