Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Neymar na šampionátu končí. Brazilská hvězda má zlomený obratel

Fortaleza – Pro největší hvězdu brazilského národního týmu Neymara mistrovství světa skončilo. Útočník Selecaa utrpěl ve čtvrtfinále s Kolumbií lehkou zlomeninu bederního obratle. Neymar sice nebude muset na operaci, podle týmového lékaře však léčba zabere čtyři týdny. Brazilský hráč tak přijde o semifinále s Německem i případné finále či zápas o třetí místo.

Zraněný Neymar
zdroj: AP autor: Fabrizio Bensch

Kritický okamžik přišel v 87. minutě, kdy do Neymara naskočil kolumbijský obránce Juan Camilo Zúňiga a kolenem ho trefil do zad. Neymar musel být ze hřiště odnesen na nosítkách a byl převezen na vyšetření do nemocnice, kde lékaři odhalili zlomeninu obratle. "Není to vážné a nebude třeba operace, ale nesmí se teď moc hýbat, aby se vyléčil. Proto nebude schopen pokračovat na turnaji," řekl lékař brazilské reprezentace Rodrigo Lasmar.

Se ztrátou Neymara se ihned po zápase smiřoval i trenér Luiz Felipe Scolari. "Podle toho, co jsem viděl a co mi říkal doktor, bude pro něj hodně těžké, aby byl schopen v semifinále nastoupit," prohlásil Scolari. "Dostal kolenem do zad a brečel a řval bolestí. Mohu garantovat, že bude těžké, aby se dal dohromady," dodal ještě předtím, než se dozvěděl, že o svou hvězdu definitivně přišel.

Dvaadvacetiletý Neymar je klíčovou postavou Brazílii. Na turnaji si už připsal čtyři góly a jednu asistenci. Brazílie bude v úterním semifinále s Německem postrádat i kapitána Thiaga Silvu, který dostal druhou žlutou kartu na šampionátu.

"Neymar je pro nás velmi důležitý a byli jsme na něm hodně závislí. Ale možná nás to pomůže sjednotit a dodá nám to další motivaci, abychom vyhráli titul pro Neymara. Teď se ukáže síla týmu," prohlásil Thiago Silva. Kapitán Brazílie věří, že v souboji šlo o nešťastnou náhodu. "Zúňiga není špatný chlap. Jen v tu chvíli nebyl moc opatrný. Neměl do něj tak vletět, ale faulovat jiným způsobem," dodal.

Podle útočníka Hulka je Neymarovo zranění důsledek toho, že rozhodčí na turnaji největší domácí hvězdu nechránili. "Byl mnohokrát terčem útoku, jako byl tento. Protihráči neustále po Neymarovi šli. Rozhodčí by měli hráče chránit, aby nedocházelo k něčemu podobnému," míní Hulk.

Neymara by v základní sestavě mohl nahradit záložník z londýnské Chelsea Willian, který je sehraný s klubovým spoluhráčem Oscarem. Nastoupit může také mladík Bernard ze Šachtaru Doněck, jenž je považován za jednoho z největších brazilských talentů. "Já bych vsadil na Williana. Má hodně talentu a i dobře brání. Nevidím nikoho, kdo by mohl Neymara nahradit lépe než Willian," tvrdí kapitán brazilských mistrů světa z roku 1970 Carlos Alberto Torres.

Brazílii už jednou v historii potkalo v průběhu šampionátu zranění klíčové opory. V roce 1962 musel z turnaje v Chile odstoupit legendární Pelé, "kanárci" ale šampionát i bez něj vyhráli. "Všechny nás bolí u srdce z toho, že Neymar nebude moci pokračovat. I já jsem se na mistrovství v Chile zranil, ale bůh dopomohl Brazílii k titulu. Věřím, že to samé se stane teď," uvedl legendární útočník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články