Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Klíč k nizozemskému úspěchu? Přestávky na občerstvení

Fortaleza (Brazílie) – Nebýt dvou přestávek na občerstvení, možná by fotbalisté Nizozemska skončili na mistrovství světa už v osmifinále. Ve Fortaleze panovalo velké horko, a tak rozhodčí zápas s Mexikem hned dvakrát přerušil. Trenér Louis van Gaal toho využil a během pauz udělal taktické změny, díky kterým pak Oranjes zápas s Mexikem otočili a vyhráli 2:1.

Nizozemci při občerstvovací pauze
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Při první jsem změnil rozestavení na 4-3-3, díky kterému jsme si vytvořili spoustu šancí, z nichž jedna skončila na tyči a další zlikvidoval skvělý mexický brankář (Guillermo Ochoa). Při druhé jsme pak sáhli k plánu B," prohlásil nizozemský trenér.

Občerstvovací přestávky jsou povolené, jen pokud teplota přesáhne 30 stupňů, a musí o nich rozhodnout lékaři FIFA. V utkání Nizozemska s Mexikem byla v každém poločase jedna. "Když jste chytří, můžete je využít ve svůj prospěch, nakonec i díky nim jsme v zápase hráli třemi různými systémy," uvedl Van Gaal.

Fyzička i nezdolná vůle

"V prvním poločase nás pauza zachránila, protože jsme se nedokázali srovnat s velkou vlhkostí, ale po přestávce už jsme se dostávali do šancí," přidal dvaašedesátiletý kouč. "Přispěla k tomu však i skvělá fyzická kondice hráčů a v neposlední řadě i skutečnost, že jsme ani na chvíli nezapochybovali o tom, že můžeme skóre otočit," dodal.

Nizozemsko v neděli ve Fortaleze prohrávalo od 48. minuty po brance Giovaniho dos Santose, v 88. minutě však vyrovnal Sneijder a v nastavení z kontroverzní penalty dokonal obrat Huntelaar.

Pro Van Gaala tak bylo jediným kazem zápasu zranění záložníka Nigela de Jonga, který možná zmešká čtvrtfinále s Kostarikou. "Má problémy s tříslem. Byla by to velká ztráta, protože patří ke klíčovým hráčům," prohlásil trenér.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články