Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Historický úspěch Alžírska. Po remíze s Ruskem postoupilo do osmifinále

Curitiba – To, o čem snil před začátkem mistrovství světa každý fanoušek Alžírska, se stalo skutečností. Africký celek v závěrečném utkání základní skupiny uhrál s Ruskem remízu 1:1 a poprvé v historii slaví senzační postup do osmifinále světového šampionátu, kde narazí na Německo. Naopak favorizovaní Rusové končí již potřetí v řadě v základní skupině.

Slavící fotbalisté Alžírska
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

Karty byly před utkáním rozdány jasně. V lepší pozici bylo Alžírsko, kterému při ztrátě Jižní Koreji, stačila remíza. Naopak Rusko muselo bezpodmínečně vyhrát a trenér Capello ke zvýšení útočné síly svého celku poprvé na turnaji do základu nasadil zkušeného útočníka Keržakova.

A na vytoužený vedoucí gól Rusové nemuseli čekat příliš dlouho. Již v páté minutě se po rychlém útoku z levého křídla zacentroval do vápna Kombarov a Kokorin razantní hlavičkou zamířil nechytatelně k tyči. Inkasovaná branka Alžírsko zaskočila, naopak favorit začal na hřišti dominovat. Svému soupeři jen v minimu případů půjčoval balon, jenže ataky Ruska po většinou končily na dobře bránících "pouštních liškách".

Alžírsko tlak svého soupeře přežilo a po dvaceti minutách se začalo vracet do hry. Přebralo iniciativu, hodně vidět bylo zejména duo záložníků Feghouli, Brahimi, ale podobně jako v případě Ruska jejich útoky zastavila buď obrana, nebo špatně vyřešená finální fáze. V devětadvacáté minutě však mohl africký celek srovnat. Po rohovém kopu se míč dostal k Slimanímu a jeho hlavičku mířící pod břevno musel robinsonádou vyrazit Akinfejev.

Rusové v závěru první části mírný tlak Alžírska otupili, ale těsně před odchodem do kabin se opět ukázalo, že silnou zbraní "pouštních lišek" budou především standardní situace. Po dalším rohu se totiž znovu míč snesl přímo na hlavu Slimaního a Akinfejev musel znovu zasahovat.

Do druhé půle vstoupilo mnohem aktivněji Rusko a již po dvou minutách se mohlo dostat do dvougólového vedení. Samedov dostal balon do běhu, na hranici vápna si ho ještě narazil s Kokorinem a ocitl se sám před Mbuhlím, jenže ve vyložené šanci napálil alžírského brankáře pouze do hrudníku.

Alžířané však s vědomím, že potřebují minimálně srovnat, znovu přebrali iniciativu a po hodině hry mohli slavit. Ze standardní situace zacentroval Bráhímí. Akinfejev špatně vyběhl a Slimaní se již napotřetí nemýlil, což vyvolalo na tribunách takovou radost, že fanoušci začali zapalovat i světlice. Rusko okamžitě začalo tlačit a po pár minutých nebezpečně pálil Keržakov.

V závěru utkání byl již na hřišti pouze jeden celek. Alžířané se zatáhli a pouze se bránili, naopak Rusové kombinovali kolem jejich vápna. Avšak svoji převahu nedokázali přetavovat v šance. Ve finálové fázi jim totiž chyběl větší klid a přesnost přihrávek. "Pouštní lišky" tak nakonec remízu udržely a poprvé postoupily do osmifinále.

Alžírsko - Rusko 1:1 (0:1)

Branky: 60. Slimaní - 6. Kokorin. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Misbáh, Ghilas, Cadamuro (mimo hřiště) - Kombarov, Kozlov. Diváci: 39 311.

Alžírsko: Mbuhli - Mandí, Bilkalím, Hallíš, Misbáh - Medžání, Bin Tálib - Fighúlí, Brahímí (71. Jibdá), Džabú (77. Ghilas) - Slimaní (90.+1 Súdání). Trenér: Halilhodžič.

Rusko: Akinfejev - Kozlov, V. Berezuckij, Ignaševič, Kombarov - Glušakov (46. Denisov), Fajzulin - Samedov, Kokorin, Šatov (67. Dzagojev) - Keržakov (81. Kanunnikov). Trenér: Capello.

Vahid Halilhodzic (trenér Alžírska): "Tento tým tvrdě dřel a vysloužil si respekt celého světa. Doufám, že naše příznivce proti Německu nezklameme. Bude to zápas malého Alžírska proti velkému Německu, ale nic nevzdáváme a půjdeme se poprat o další historický moment."

Fabio Capello (trenér Ruska): "Jsem velmi zklamaný. O rozhodčích moc nemluvím, ale každé písknutí bylo proti Rusku. Vím, že jsme měli kopat penaltu. Při vyrovnávacím gólu byl náš brankář oslňován laserovými paprsky. To se mi nelíbí a nerozumím tomu, proč jsou všichni rozhodčí proti Rusku."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články