Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ekvádorci i v deseti hrozili, s Francií nakonec uhráli bod

Rio De Janeiro - Fotbalisté Francie remizovali s Ekvádorem 0:0 a pohodlně postoupili do osmifinále světového šampionátu. Poprvé od vítězného MS 1998 mohli vyhrát tři utkání ve skupině, tým kolem Ennera Valencii jim to ale překazil, a to přesto, že 40 minut hrál po vyloučení Antonia Valencii v deseti. Ve skupině E nakonec Ekvádor skončil se čtyřmi body na třetím místě.

Utkání Ekvádor - Francie
zdroj: Isifa

Francie do zápasu vlétla se zápalem, ani ne po minutě hry se Digne dostal do pokutového území, ale zakončit se mu nepodařilo. Ekvádorci se více zkoncentrovali a začali i trochu napadat. Na Domínguezovu bránu poprvé zamířil Griezmann až v 10. minutě, jeho střela těsně před šestnáctkou ale šla vedle. Přesně mířil až Sissoko, jeho volej ale skončil v náručí ekvádorského gólmana.

Francouzi, kteří špatně rozehráli, darovali Enneru Valenciovi a spol. velkou šanci v polovině prvního dějství zápasu, jeho přihrávku na Montera ale Lloris přečetl. Následná několikaminutová kombinace Ekvádorců uspávala celé Rio, jenže výběr Didiera Dechampse tomu ne a ne udělat přítrž. Až Sagnův centrovaný míč k malému vápnu mohl něco udělat s bezbrankovým skóre, jenže střela přeletěla Domíngueze i Benzemu.

Vpravdě statickou hru, za níž obecenstvo odměňovalo hráče pískotem, narušil až výpad Ayovího. Ten hledal Ennera Valenciu, ale špatně kopnutou přihrávku už mezitím pokryl Lloris. Velká šance se pak zrodila na druhé straně. Na Griezmannův volný kop si naběhl Pogba, ovšem jeho hlavička mířila nad bránu. Enner Valencia kontroval podobnou záležitostí, vše přečetl hlídkující gólman Tottenhamu.

I začátek druhého poločasu se nesl ve znamení Francie. Griezmann vypálil po Sagnově centru do Domíngueze, od kterého šel míč do tyče. Digne záhy poté skončil na zemi po ostrém faulu kapitána Antonia Valencii, který si za to vykoledoval červenou kartu. Kombinující Francouzi šlápli na plyn, více se dostávali do zakončení, o čemž svědčily Pogbovy i Matuidiho zblokované střely. Právě Matuidi přepustil místo Giroudovi - Dechamps tím chtěl zofenzivnit snahu svého týmu. Giroud si hned poté naskočil na centr z rohu, ale balon skončil vedle brány. U další šance byl Pogba, míč letěl po hlavičce opět vedle Domíngueze.

Ekvádor se na útočnou polovinu nehnal, zároveň ale v deseti mužích v poli nepůsobil vyloženě odevzdaným dojmem, což deset minut před koncem dokazoval rychlý přechod do útoku, kdy v šestnáctce pálil z úhlu Arroyo. Chvíli nato se zaskvěl hezkou akcí ve vápně také Ibarra a Lloris tasil parádní zákrok.

Grády utkání dostalo až v posledních minutách. Překvapení vyslali v rychlém sledu Benzema, Rémy, Pogba i Giroud. Všichni marně. Únik Ennera Valencii zase s menšími obtížemi podchytila francouzská defenziva. Ekvádorci se poté zaparkovali ve velkém vápně a Llorise neustále ohrožovali, na gól to ale nestačilo.

Ekvádor - Francie 0:0

Rozhodčí: Doue - Yeo (oba Pobř. slonoviny), Birumushahu (Burundi). ŽK: Erazo. ČK: 50. A. Valencia (oba Ekv.). Diváci: 73 749.

Ekvádor: Domínguez - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví - A. Valencia, Minda, Noboa (89. Caicedo), Montero (63. Ibarra) - Arroyo (82. Achilier), E. Valencia. Trenér: Rueda.

Francie: Lloris - Sagna, Koscielny, Sakho (62. Varane), Digne - Pogba, Schneiderlin, Matuidi (67. Giroud) - Griezmann (79. Rémy), Benzema, Sissoko. Trenér: Deschamps.

Reinaldo Rueda (trenér Ekvádoru): "Byl to pro nás velmi krátký turnaj. Hořce jsme zaplatili za to, že jsme tady v Brazílii nedokázali dosáhnout na naši obvyklou úroveň. Důležité také bylo, že jsme hned v prvním zápase se Švýcarskem neproměnili některé své šance a smolně jsme prohráli. Proti Francii to už bylo těžké, zvlášť poté v oslabení. Jsou velmi kompaktním týmem, musíme se od nich hodně učit."

Didier Deschamps (trenér Francie): "Dnes nám chyběla větší efektivita před brankou, měli jsme si v těch šancích počínat lépe. Ale důležité je, že jdeme do druhé fáze turnaje jako vítězové skupiny. Musíme se dobře připravit na Nigérii, která rozhodně není v osmifinále náhodou. Podcenění nepřipadá v úvahu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články