Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Přípravné utkání

Loučící se Villa: Nejradši bych za reprezentaci hrál do 55 let

Curitiba (Brazílie) – Když v šestapadesáté minutě uviděl na tabuli čtvrtého rozhodčího svoje číslo, jen smutně sklopil oči. David Villa totiž věděl, že s největší pravděpodobností odehrál poslední zápas v dresu Španělska. I když se na lavičce náhradníků v jeho očích objevily slzy, rozlučku zažil úspěšnou. K výhře Španělska nad Austrálií pomohl dobrým výkonem a krásný gólem patičkou.

Smutný David Villa
zdroj: CTK/AP autor: Michael Sohn

Dvaatřicetiletý Villa patří od roku 2005 k oporám Španělka a v 97 zápasech nastřílel 59 branek, což je historický rekord země. Druhý Raúl má o 15 gólů méně. Další však už Villa podle všeho nepřidá. Rozhodl se totiž odejít z elitního evropského fotbalu a ve své kariéře bude pokračovat v zámořské MLS a Austrálii, když ho získal New York City a poslal na hostování do Melbourne.

"Vždycky jsem velmi rád reprezentoval a nejraději bych za národní tým hrál do 55 let, ale musím být realista," prohlásil Villa po utkání s Austrálií, ve kterém při střídání neudržel slzy smutku.

Rozhodnutí stáhnout Villu po zápase litoval také trenér Vicente Del Bosque. "Nevěděl jsem, že to může být jeho poslední utkání. Rozumím jeho zklamání. Potřebovali jsme dodat energii záložní řadě, tak jsem povolal Matu," vysvětlil svůj tah španělský kouč.

Villa sice oficiálně neohlásil konec reprezentační kariéry, ale s dalšími pozvánkami už moc nepočítá. "Rozhodl jsem se jít do MLS a bylo by proto těžké, abych v reprezentaci pokračoval. Proto se nejpravděpodobnější varianta zdá, že to dnes skončilo. Uvidíme, bude záležet i na trenérovi," dodal.

Pokud se jeho rozhodnutí skončit nezmění, povedlo se mu rozloučit se španělským dresem gólem, navíc efektním, protože zakončoval patičkou. "Samozřejmě jsem rád, že jsem dal gól. Ale mrzí mě, že jsem nemohl pomoci k postupu a že jedeme domů," dodal Villa.

Na vedení španělského fotbalu tak nyní je, aby našlo recept na návrat mezi světovou elitu. Zvláště když je pravděpodobné, že vedle Villy se s reprezentací rozloučí také další ikony posledních šesti let ozdobených dvěma tituly mistrů Evropy a triumfem na MS 2010 brankář Iker Casillas a tvůrci hry Xavi a Xabi Alonso. "Teď jsme se soustředili jen na mistrovství světa. Uvidíme, co se nyní bude dít," řekl Alonso.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články