Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Chorvatsko se utká s Mexikem o postup, za tím jde i Brazílie

Brasília/Recife - Pondělní program obstarají závěrečné duely v základních skupinách A a B. Zatímco ve skupině B je již o dvojici týmů pro osmifinále jasno a Nizozemsko s Chilem se ve vzájemném zápolení utkají o prvenství v této skupině, ve skupině A zůstávají na postup do play-off tři adepti - Brazílie, Chorvatsko a Mexiko. Kanárky čeká klání proti Kamerunu, Chorvatsko se v přímém souboji potká s Mexikem. Všechna utkání můžete sledovat živě na našem webu a také samozřejmě v přímém přenosu, případně záznamu na ČT sport.

Program vysílání

Nizozemsko-Chile - od 18:00 přímý přenos na ČT sport a na webu msfotbal.cz

Austrálie-Španělsko - od 18:00 živě na webu msfotbal.cz, od 20:05 ze záznamu na ČT sport

Chorvatsko-Mexiko - od 22:00 přímý přenos na ČT sport a na webu msfotbal.cz

Kamerun-Brazílie - od 22:00 živě na webu msfotbal.cz, od 00:05 ze záznamu na ČT sport

Ve skupině A je v nejlepší pozici domácí Brazílie. Naopak Chorvatsko s Mexikem svedou přímý souboj, přičemž Mexiku stačí remíza. Celá skupina se zamotala bezbrankovou remízou Brazílie s Mexikem. Stále je však domácí výběr v poměrně komfortní situaci. "Kanárky" do 12. play-off MS v řadě posune jakákoli výhra či remíza s již vyřazeným Kamerunem, přičemž dosud na MS vyhráli všech šest zápasů s africkými celky, zatímco Kamerun vyhrál jediný z posledních 15 zápasů na šampionátu. Brazilcům však může stačit i prohra, pokud Mexiko vyhraje nad Chorvatskem.

Evropský celek má totiž o bod méně než oba konkurenti, proto potřebuje nad Mexikem vyhrát. Pokud by Chorvaté jen remizovali, budou muset doufat, že Brazilci s Kamerunem prohrají. To by však bylo velkým překvapením, jelikož Kamerun zatím patří k největším zklamáním turnaje a jeho hráči zatím upoutali spíše svým nedisciplinovaným chováním. Navíc bude zřejmě postrádat klíčového útočníka Samuela Eto'a.

Jenže brazilští reprezentanti si jsou vědomi toho, že zdánlivě jednoduchý krok by mohl být ještě hodně těžký. "Postaví se proti nám tým, který už nemá co ztratit. Jeho jediným cílem je ukázat, že jsou lepší, než si svět může myslet po jejich dvou zápasech na turnaji. Porazit nás by pro ně bylo jako pro nás titul. V tom je jejich velké nebezpečí," tuší obránce David Luiz.

Předpokládané sestavy: 

Kamerun: Itandje - Nyom, N'Koulou, Chedjou, Bedimo - Matip - Salli, Makoun, Enoh, Choupo-Moting - Webó.

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Oscar, Neymar, William - Fred.

Absence: Eto'o (nejistý start), Song (ČK) - Hulk (nejistý start).

Disciplinární ohrožení: Nounkeu - Neymar, Luiz Gustavo, Ramires, Thiago Silva (všichni 1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: nikdo - Neymar (2). 

Zajímavosti: 

- Brazílie vyhrála všech 6 dosavadních soubojů s africkými týmy na MS 

- Brazílie na své půdě prohrála naposledy v roce 2002 v přípravě s Paraguayí ve Fortaleze, soutěžní zápas v Brazílii prohrála dokonce naposledy v roce 1975 v Belo Horizonte s Peru během Copy América

- Brazílie naposledy ve skupině vypadla v roce 1966

- Kamerun ve 22 zápasech na MS dostal 8 červených karet

- Kamerun prohrál posledních 6 zápasů na MS 

- poslední 3 góly Kamerunu na MS dal Eto'o, který kvůli zranění zřejmě nenastoupí

Na případné zaváhání Brazílie bude čekat poražený z duelu mezi Chorvatskem a Mexikem, oba celky se však nyní soustředí hlavně na to, aby zvládly vzájemný zápas. Chorvaté si po úvodní prohře 1:3 s Brazílií výrazně polepšili výhrou 4:0 nad Kamerunem, ovšem dosud neporažené Mexiko hodlá prodloužit svou sérii postupů do osmifinále, která trvá už od roku 1994.

"Sice nám stačí bod, ale na remízu hrát nebudeme. My jdeme vyhrát a dotáhnout práci, kterou jsme tu začali. Jinak naše dosavadní dobré výkony nebudou mít žádný smysl," prohlásil mexický trenér Miguel Herrera.

Očekávat se dají zajímavé souboje mezi chorvatským útočníkem Mandžukičem a mexickým brankářem Ochoou, který spolu s nigerijským gólmanem Enyemou ještě na turnaji neinkasoval. "Ochoa je sice dobrý brankář, což ukázal proti Brazílii, ale pokud zopakujeme výkon ze zápasu s Kamerunem, tak máme dobrou šanci ho pokořit a vyhrát," věří chorvatský záložník Ivan Perišič. "Pro nás je to jako finále. Musíme do toho dát všechno," dodal trenér Niko Kovač.

Předpokládané sestavy: 

Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Pranjič - Modrič, Rakitič - Perišič, Sammir, Olič - Mandžukič.

Mexiko: Ochoa - Rodríguez, Márquez, Moreno - Aguilar, H. Herrera, Vázquez, Guardado, Layún - Peralta, G. Dos Santos.

Absence: nikdo - nikdo. 

Disciplinární ohrožení: Eduardo, Čorluka, Lovren - Moreno, Aguilar, Vázquez (všichni 1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: Mandžukič (2) - Peralta (1). 

Zajímavosti: 

- Chorvatsko usiluje o první postup do osmifinále MS od roku 1998 

- Mexiko naposledy skončilo ve skupině v roce 1978

Van Persie: Rád si s Brazílií zahraju, ale až v pozdější fázi turnaje

Ve skupině B půjde v závěrečném kole o to, kdo se bude radovat z postupu z prvního místa, které velmi pravděpodobně bude zárukou, že se jeho držitel v osmifinále vyhne Neymarovi a spol. "Když budeme předbíhat, tak teoreticky je lepší skupinu vyhrát než skončit na druhém místě," řekl kapitán nizozemského výběru Robin van Persie. "Rád si s Brazílií zahraju, ale až v pozdější fázi turnaje," přidal útočník, který však kvůli žlutým kartám duel s Chile vynechá.

Robin van Persie
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

Při neúčasti Van Persieho si Chilané plánují dát největší pozor na Robbena. "Je hrozně rychlý a navíc hraje dobře," řekl o autorovi tří branek na šampionátu záložník Francisco Silva. "Jestli si s ním chceme poradit, musíme hrát vyrovnaně a nedat mu ani centimetr prostoru," uvedl. Přestože proti Nizozemsku půjde o první místo, ani Chile nejspíš nenastoupí v nejsilnějším složení. Trenér Jorge Sampaoli pravděpodobně nechá odpočívat Artura Vidala a Charlese Aránguize, kterým navíc v případě další žluté karty hrozí jednozápasový trest.

Menší výhodu před zápasem má Nizozemsko, které má díky výhře 5:1 nad Španělskem výrazně lepší skóre a k prvnímu místu mu tak stačí s Chile remizovat.

Předpokládané sestavy: 

Nizozemsko: Cillessen - De Vrij, Vlaar, Veltman - Janmaat, Jon. De Guzmán, De Jong, Blind - Sneijder - Lens, Robben.

Chile: Bravo - Jara, Medel, F. Silva - Isla, Gutiérrez, Díaz, Mena - Carmona - Vargas, A. Sánchez.

Absence: Van Persie (ŽK), Martins Indi (lehký otřes mozku) - nikdo. 

Disciplinární ohrožení: Jon. De Guzmán, De Vrij - Aranguiz, Mena, Vidal (všichni 1 ŽK)

Nejlepší střelci na MS: Van Persie, Robben (oba 3) - A. Sánchez, Valdivia, Beausejour, Vargas, Aránguiz (všichni 1).

Zajímavosti: 

- Nizozemci od nepovedeného ME v roce 2012 neprohráli ani jeden z 12 soutěžních zápasů, jejich jedinou ztrátou byla remíza 2:2 Estonskem

- Chile má za sebou sérii 8 soutěžních zápasů bez porážky (7 výher, 1 remíza)

- Nizozemsko se s Chile dosud utkalo jen jednou - na OH v roce 1928 skončil zápas remízou 2:2 a o vítězství Nizozemska rozhodl los

- Nizozemsko z posledních 9 zápasů na MS prohrálo jediný - finále v roce 2010 

Dřina čeká ve druhém duelu skupiny B i Španělsko, kterému hrozí, že se může stát prvním obhájcem titulu, který na šampionátu nezíská ani bod. "Nastoupíme v nejsilnější sestavě," prohlásil proto trenér Vicente Del Bosque. "V předchozích dvou zápasech jsme neukázali naše maximum, proti Austrálii máme poslední šanci," doplnil útočník Fernando Torres.
 
Naopak Australané jsou navzdory dvěma prohrám s vystoupením v Brazílii spokojení. "Přijeli jsme hrát fotbal a myslím, že jsme si vybojovali respekt soupeřů," řekl útočník Tim Cahill.

Předpokládané sestavy: 

Austrálie: Ryan - McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson - Jedinak, McKay - Leckie, Bresciano, Oar - Taggart.

Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Martínez, Ramos, Alba - Alonso, Busquets - Pedro, D. Silva, Iniesta - Costa.

Absence: T. Cahill (ŽK) - nikdo 

Disciplinární ohrožení: Jedinak, Milligan - Casillas, Alonso (všichni 1 ŽK) 

Nejlepší střelci na MS: T. Cahill (2) - Alonso (1) 

Zajímavosti: 

- Austrálie z dosavadních 12 zápasů na MS vyhrála jen dva

- Španělsko ještě nikdy na MS se soupeřem z asijské kvalifikační zóny neprohrálo (2 výhry, 2 remízy)

- Španělsko je od MS v roce 2002 třetím obhájcem titulu, který končí už v základní skupině

- Španělsko se v případě prohry může stát prvním obhájcem, který na MS nezíská ani bod 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články