Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bolaňos: Balotelli si již naše jména bude pamatovat

Recife – Po zápase v dresu svého vzoru Maria Balotelliho s úsměvem od ucha k uchu chodil po stadionu a několik minut tleskal fanouškům. Kostaričan Christian Bolaňos ale svého oblíbence v duelu proti Itálii předčil a skvělým výkonem pomohl k senzačnímu postupu Kostariky do osmifinále po výhře nad Itálií 1:0.

Kostarický útočník Christian Bolaňos po zápase proti Itálii
zdroj: ISIFA/Rex Features autor: Kieran McManus/BPI/REX

Byl to moment, který asi nejlépe vystihoval průběh celého zápasu. Hbitý Bolaňos si u lajny přehodil míč rychle z nohy na nohu a těžkopádného De Rossiho nechal daleko za sebou. Zjevení brazilského šampionátu Kostarika výborným taktickým výkonem potvrdila, že výhra nad Uruguayí nebyla náhoda. Díky triumfu znovu po 24 letech postoupila do vyřazovací fáze mistrovství, a to navzdory faktu, že jí ve skupině smrti se třemi minulými mistry světa nikdo nedával sebemenší šanci. 

"Nedokáži to vysvětlit. Upřímně netuším, co se stalo. To je prostě fotbal. Tato sestava dokáže již nějaký čas velké věci a díky fanouškům se v Brazílii cítíme jako doma. Tímto výsledkem jsme se zapsali do historie a myslím si, že ještě můžeme dost dokázat. Nikdo nevěděl o Kostarice a nyní nás znají všichni," řekl po utkání v rozhovoru Bolaňos.

Pro třicetiletého křídelníka dánské Kodaně mělo utkání proti squadře azzuře speciální význam. Setkal se totiž se svým vzorem Mariem Balotellim, který před zápasem prohlásil, že ze sestavy Kostariky nikoho nezná. "Řekl, že nezná naše hráče, ale myslím si, že teď několik jmen znát bude. Nikdy jsme se jich nebáli a dokázali jsme porazit bývalé mistry světa," dodal.

Dobře nastolenou taktikou Kostaričané po většinu zápasu vymazali ze hřiště i další oporu v italském kádru Andreu Pirla. Ten sice stihl rozdat několik pro sebe typických dlouhých přihrávek, ale jinak byl pod drobnohledem soupeře a neměl na nic téměř čas.

"Naším cílem bylo zamezit Pirlovi, aby krmil útočníky přihrávkami za obranu. A to se vyplatilo. Fungovalo to perfektně," těšilo záložníka Celsa Borgese. "Střídali jsme se na něm v zónách. Pokaždé, když dostával míč, někdo k němu vystupoval, aby nemohl hrát dopředu. V první půli se to ještě snažil řešit přihrávkami z prvního doteku, ale pak už zapadl," hodnotil hráč z AIK Stockholm.

Obrovskou radost měla i další klíčová postava při vítězství, střelec jediné branky Bryan Ruíz. "Nedokážu popsat pocity, které právě prožívám. O tomhle momentu jsme vždycky snili, a to i přes fakt, že nám lidé nevěřili. My všem pochybovačům děkujeme. Kvalifikovali jsme se na úkor týmů mnohem silnějších, než jsme my," řekl Ruíz na adresu tří bývalých mistrů světa.

"Odepisovali nás, protože jsme hráli ve skupině smrti. Ale my postupujeme do dalšího kola, zatímco mrtví jsou ostatní," prohlásil osmadvacetiletý útočník či záložník PSV Eindhoven.

Cerci: Proti Uruguayi musíme na hřišti nechat vše

V úplně jiném rozpoložení se ocitli hráči Itálie. Favorizovaný celek do zápasu vstupoval s tím, že pokud nad outsiderem vyhraje, bude mít účast v osmifinále téměř jistou. Po prohře však musí o postup ještě bojovat.

"Seděli jsme v kabině a koukali na sebe. Uvědomovali jsme si, že to nebyl náš nejlepší výkon. Musíme ale nyní otočit list a dát všechno do utkání proti Uruguayi," uznal po utkání skleslý křídelník Alessio Cerci, jenž odehrál závěrečných dvacet minut.

"Když přijdete na posledních dvacet minut, tak musíte ze sebe dostat to nejlepší, ale kdokoliv, kdo hrál někdy fotbal, ví, že to je složité v této situaci," řekl hráč Turína.

Italové po dvou utkáních mají v tabulce stejně bodů jako Uruguay, tedy tři, avšak díky lepšímu skóre hraje v jejich prospěch v závěrečném zúčtování i remíza. Cerci si však myslí, že Italové musí hrát, jako by potřebovali tři body. "Do zápasu musíme jít s tím, že chceme vyhrát a nekalkulovat. Zápas s Uruguayí pro nás bude, jako bychom hráli finále. V sázce je příliš mnoho a my víme, že to bude skutečně těžký zápas," dodal.

Zdroj
ČT sport, football-italia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články