Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Konečná pro Kamerun. Chorvatsko mu i díky Mandžukičovi nasázelo čtyři branky

Manaus – Přišel, zazářil a Chorvatsko může slavit první výhru na mistrovství světa. Hvězdný útočník Mario Mandžukič při své premiéře na šampionátu vstřelil dvě branky a pomohl svému týmu k důležité výhře nad Kamerunem, který hrál od čtyřicáté minuty v deseti, 4:0. Chorvaté se díky zisku tří bodů udrželi v boji o postup do vyřazovací fáze. Naopak Kamerun má již jistotu, že se do osmifinále nepodívá.  

Slavící fotbalisté Chorvatska
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Jonne Roriz/Fotoarena

Zatímco Mandžukič se po karetním trestu vrátil do sestavy Chorvatska, kouč kamerunských lvů Finke se musel obejít bez svého kapitána a největší hvězdy týmu Eto'a, jenž kvůli problémům s kolenem utkání sledoval pouze z lavičky náhradníků. Místo něj se na hřiště dostal mladík z francouzského Lorient Aboubakar.

A byl to právě vytáhlý hrotový útočník, jenž svými náběhy v úvodu zatápěl obraně evropského celku. Kamerunci byli překvapivě o něco lepší, ale v jedenácté minutě z první velké šanci udeřilo Chorvatsko. K odraženému míči se na hranici šestnáctky dostal Perišič, který poslal napříč vápnem přesně načasovanou přihrávku přímo na nohu Oliče, a ten se nemýlil. Čtyřiatřicetiletý hráč se díky tomu stal nejstarším střelcem v chorvatském národním dresu.

O dvě minuty později to mohlo být již 2:0. Po rohu Mandžukič prsy přiťukl míč Perišičovi, který se zjevil úplně sám před Itandjem, jenže kamerunský brankář vytáhl výborný zákrok. 

To byla však na dlouhou dobu poslední zajímavější situace v zápase. Hra se odehrávala zejména mezi šestnáctkami a ani jeden celek nedokázal ve finálové fázi nic vymyslet. O vzrušení se tak postaral až ve čtyřicáté minutě Song. Záložník Barcelony neunesl blokování od Mandžukiče a udeřil ho pěstí do zad, za což ho rozhodčí po zásluze odměnil červenou kartou.

Chorvaté díky početní převaze začali dominovat na míči a výhodu jednoho muže v poli využili chvíli po změně stran. V osmačtyřicáté minutě odkopl brankář Itandje míč přímo na kopačku Perišiče, který se ho na polovině chopil a po sprintu přes půlku hřiště zvýšil na rozdíl dvou branek. Pár desítek vteřin nato se mezi střelce mohl zapsat také Mandžukič, jenž se dostal do samostatného úniku, ovšem zamířil mimo tři tyče. 

Hvězdný útočník ale svoje zaváhání dokázal napravit již v jednašedesáté minutě, když si naběhl na roh a hlavou zamířil přesně. Na Kameruncích bylo znát, že jim ve vysokých teplotách a vlhku v Manausu začaly docházet síly. Naopak Chorvatsko neustále zvyšovalo tlak. 

Prostupnosti soupeřovy obrany využil evropský celek znovu v třiasedmdesáté minutě. Ránu střídajícího Eduarda dokázal Itandje vyrazit pouze na kopačky Mandžukiče, pro kterého již bylo snadným úkolem trefit úplně odkrytou branku, a připsal si tak druhý gól v zápase.

Chorvaté si v závěru ještě vytvořili několik velkých šancí a párkrát zahrozili také Kamerunci, ale další branka již nepadla. Chorvatsko si to tak po výhře 4:0 rozdá o postup do osmifinále v přímém souboji s Mexikem. Naopak Kamerun na turnaji končí.

Kamerun - Chorvatsko 0:4 (0:1)

Branky: 61. a 73. Mandžukič, 11. Olič, 48. Perišič. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Eduardo (Chorv.). ČK: 40. Song (Kam.). Diváci: 39 982.

Kamerun: Itandje - Mbia, N´Koulou, Chedjou (46. Nounkeu), Assou-Ekotto - Matip - Moukandjo, Song, Enoh, Choupo-Moting (75. Salli) - Aboubakar (70. Webó). Trenér: Finke.

Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Pranjič - Modrič, Rakitič - Perišič (78. Rebič), Sammir (72. Kovačič), Olič (69. Eduardo) - Mandžukič. Trenér: Kovač.

Volker Finke (trenér Kamerunu): "Omlouvám se za tento výsledek, bolí mě. Nedokázali jsme kontrolovat zápas. Není snadné hrát v deseti, proto druhý poločas nevypadal z naší strany dobře a inkasovali jsme góly. Když jsme hráli v jedenácti, neřekl bych, že jsme byli nějak zřetelně slabší. Nelíbilo se mi, jak se někteří hráči chovali. Musíme se z toho vyspat a proti Brazílii k tomu přistoupit jinak. Musíme koukat dopředu, tenhle tým má hráče do budoucnosti."

Niko Kovač (trenér Chorvatska): "Na rozdíl od zápasu s Brazílií jsme proměnili své šance. V úvodních pěti či deseti minutách jsme nehráli svůj nejlepší fotbal, ale poté jsme se zlepšili. Samozřejmě nám také pomohla červená karta. Jsme šťastní, že jsme vyhráli. Teď musíme dobře zregenerovat, hráči dnes nechali v těchto podmínkách na hřišti hodně sil. Pak už se začneme soustředit na zápas s Mexikem, který pro nás bude jako finále. Uděláme, co bude v našich silách, abychom postoupili."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články