Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Němci začali kanonádou. Portugalcům i díky hattricku Müllera dali "čtyřku"

Salvador – Lepší jubileum si nemohli přát. Fotbalisté Německa oslavili sůj stý zápas v historii na mistrovství světa jasnou výhrou 4:0 nad Portugalskem, kterému nepomohl ani navrátilec po zranění Cristiano Ronaldo. Držitele Zlatého míče zastínil zejména Thomas Müller, jenž sám vstřelil tři branky a byl i hlavní postavou při vyloučení portugalského stopera Pepeho. Exkluzivní postřehy z utkání připojili Michal Kadlec a Günter Bittengel v podobě textového on-line přenosu.

Slavící fotbalisté Německa
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Zatímco Portugalci do zápasu vstupovali i s uzdraveným Ronaldem, trenér Německa Joachim Löw se musel obejít bez jedné z opor Schweinsteigera. Na pozici defenzivního záložníka se tak posunul kapitán Lahm, ale na hře to nebylo nikterak znát.

Němci drželi míč po většinu času na svých kopačkách a nebezpečně kombinovali kolem vápna svého soupeře. Portugalci se snažili na poziční hru odpovídat rychlými kontry a po jednom takovém z úhlu nebezpečně vypálil Ronaldo. Nationalmannschaftu k první vyložené šanci pomohli paradoxně sami Portugalci, jmenovitě brankář Patrício, který rozehrál míč přímo na kopačku Khediry, jenže ten zamířil těsně vedle.

Záložník Realu Madrid si však z toho dlouho těžkou hlavu dělat nemusel. O tři minuty na to totiž stáhl ve vápně Pereira Götzeho a rozhodčí nařídil penaltu. K té se postavil Müller a zamířil přesně. Němci i nadále kontrolovali hru a po půl hodině se radovali podruhé. Götzeho velkou šanci sice v poslední chvíli zblokoval na roh Pereira, ale z něj neomylně hlavou skóroval Hummels.

Portugalci mohli vzápětí odpovědět, když se sám před brankářem Neuerem zjevil zapomenutý Coentrao, jenže místo střely zvolil nepochopitelně přihrávku na Ronalda stojícího v ofsajdu. Situace svěřenců trenéra Benta se ještě zhoršila osm minut před přestávkou. Pepe neudržel nervy a Müllerovi uštědřil lehký úder hlavou. Rozhodčí příliš neváhal a poslal vznětlivého stopera předčasně pod sprchy.

A v pohodě hrající Němci početní výhody ještě do poločasu dokázali využít. Již v nastaveném čase zacentroval do vápna Kroos. Alves při snaze odkopnout míč trefil pouze Müllera, jenž propálil Patricia podruhé v utkání.

Druhá část byla již v režii jednoho celku. Portugalci sice občas vystrčili růžky, jenže jim chyběl větší klid ve finálové fázi a také pověstná troška štěstí. Němci byli blízko čtvrté brance po dvou rychlých akcích do otevřené obrany, kdy se v obrovské šanci nejprve zjevil Özil a poté Götze. První z nich si však vylámal zuby na Patríciovi a druhému v poslední chvíli skočil do střely jeden z obránců.

Nationalmannschaft se tak dočkal dalšího gólu až v osmasedmdesáté minutě a byl to znovu Thomas Müller, který dorazil do odkryté branky střelu střídajícího Schürrleho, a uzavřel tak hattrick. Již předtím utkání poznamenala dvě zranění, když ze hry musel na jedné straně Coentrao a na straně druhé Hummels.

Portugalci se alespoň čestného zásahu mohli dočkat v nastaveném času, ale ani standardní situace Ronalda se neujala. Němci tak potvrdili pozici favoritů a nakročili k postupu do vyřazovací fáze. To Portugalci mají v dalších zápasech co zlepšovat.

Německo - Portugalsko 4:0 (3:0)

Branky: 12. z pen., 45.+1 a 78. Müller, 32. Hummels. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurděvič (všichni Srb.). ŽK: Pereira. ČK: 37. Pepe (oba Portugalsko). Diváci: 51 081.

Německo: Neuer - J. Boateng, Mertesacker, Hummels (73. Mustafi), Höwedes - Khedira, Lahm - Özil (62. Schürrle), Kroos, Müller (82. Podolski) - Götze. Trenér: Löw.

Portugalsko: Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao (65. A. Almeida) - Meireles, Veloso (46. R. Costa), Moutinho - Nani, H. Almeida (28. Éder), Ronaldo. Trenér: Bento.

Joachim Löw (trenér Německa): "Byli jsme neuvěřitelně kompaktní a Portugalsku jsme prakticky nenechali prostor k protiútokům. V prvním poločase jsme hráli rychle dopředu a využili svých šancí. Po změně stran jsme předváděli jinou hru, hlavně jsme drželi míč a chodili do brejků. Thomas Müller byl dnes velmi dobrý. Opakovaně nacházel mezery v soupeřově obraně a dal tři góly."

Paulo Bento (trenér Portugalska): "Zápas si budeme muset rozebrat až v klidu. Vlastně v tuto chvíli nemám moc co říct. Kromě prvních pěti minut jsme se nikdy pořádně nedostali do hry, i když jsme se snažili. K rozhodčímu se raději vyjadřovat nebudu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články