Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Brazílie a Mexiko se mohou přiblížit postupu do osmifinále

Sao Paulo – Domácí fotbalisté se mohou rázně přiblížit osmifinále. Stejně blízko má k postupu ale i jejich dnešní soupeř - Mexiko. Oba týmy v prvním utkání skupiny A zvítězily a tři body z dnešního vzájemného duelu by v případě nerozhodného výsledku v zápase mezi Kamerunem a Chorvatskem znamenaly jistotu účasti mezi nejlepší šestnáctkou. První zápas Belgie - Alžírsko sledujte od 18:00 exkluzivně na našem webu. Zbylé zápasy pak i na ČT sport.

Slavící Brazilec Neymar
zdroj: ČTK/ABACA/ autor: Szwarc Henri

Oba celky mají za sebou vítězný vstup do šampionátu, ale za zcela jiných okolností. Zatímco Brazílii k výhře 3:1 nad Chorvatskem výrazně pomohl rozhodčí diskutabilní penaltou, Mexiko porazilo 1:0 Kamerun i přesto, že mu sudí odepřeli dvě regulérní branky.

Výběr trenéra Miguela Herrery prý ale před zápasem s favoritem na křivdu nemyslí. "Náladu máme skvělou, Brazílii chceme porazit," prohlásil mexický kouč. "Některé věci neovlivníte a musíte je přijmout. Maximálně se můžete snažit hrát tak, aby se neopakovaly," přidal kapitán Rafael Márquez.

Do karet jí hraje i výrazně lepší vzájemná bilance s Mexikem (22 výher, 6 remíz, 10 porážek). Varováním však je předloňská prohra v přípravě a také porážka z finále Olympijských her v Londýně. "Mexiko nás vždycky dokázalo potrápit a teď to nebude jiné," citovala agentura Reuters záložníka Oscara. "Mají nebezpečné protiútoky a jejich síla je hlavně v ofenzivě. Na to jsme se také zaměřili v tréninku," dodal.

Jediným otazníkem v obou týmech je zdravotní stav brazilského útočníka Hulka, který si při nedělním tréninku poranil stehno. Hráč Petrohradu je však přesvědčen, že do zápasu nastoupí, protože by se rád předvedl před příbuznými. "Pocházím ze severovýchodu Brazílie, takže do Fortalezy přijede celá rodina. O zápas proto nechci přijít, a když Bůh dá, tak se dám včas dohromady a budu připraven," uvedl Hulk.

Předpokládané sestavy:

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Oscar, Neymar, Ramires - Fred

Mexiko: Ochoa - Rodrigo Pinedo, Márquez, Moreno - Aguilar, H. Herrera, Vázquez, Guardado, Layún - Peralta, G. Dos Santos

Absence: Hulk (nejistý start) - nikdo

Disciplinární ohrožení: Neymar, Luiz Gustavo - Moreno (všichni 1 ŽK) Nejlepší střelci z aktuální nominace: Neymar (33) - Hernández (35)

Nejlepší střelci na turnaji: Neymar (2) - Peralta (1)

Zajímavosti:

- Brazílie se s Mexikem na MS utkala třikrát a vždy vyhrála

- Mexiko navíc na MS ještě nedalo Brazílii gól, naopak 11 dostalo

- Brazílie vyhrála 10 zápasů za sebou

- Mexiku se na MS proti jihoamerickým týmům nedaří, z 11 zápasů jen 1 vyhrálo a 2 remizovalo

- Peralta (Mexiko) i Neymar (Brazílie) dali v posledních 10 zápasech 9 branek

Alžírsko bude proti favorizované Belgii odvracet rekord 

První kola skupin na fotbalovém mistrovství světa uzavřou zápasy ve skupině H, ve kterých se představí také jeden z nejočekávanějších celků šampionátu Belgie. Talentovaný tým, který je považován za černého koně mistrovství, začne proti Alžírsku. To bude mít velkou motivaci odvrátit nelichotivý rekord, protože mu hrozí nejdelší série bez vstřelené branky v historii MS. V druhém duelu se Rusko utká s Koreou.

Alžířané dali naposledy gól na šampionátu v roce 1986. Od té doby čekají na branku 481 minut. Pokud v souboji s Belgií nedají gól v úvodních 36 minutách, překonají rekord Bolívie. Pokud by neskórovali vůbec, budou první zemí v historii, která na MS nedá gól v šesti zápasech po sobě. "Jenže náš cíl není jen dát na mistrovství konečně gól. Alžírsko ještě nikdy nepostoupilo ze skupiny a to je to, co bychom tu chtěli změnit," prohlásil sebevědomě útočník Sportingu Lisabon Islám Slimaní.

Africkou zemi však nečeká lehký úkol, jelikož se proti ní postaví tým, kterému se věští velká budoucnost. Belgie se vrací na světovou scénu po 12 letech, během kterých prošel její fotbal velkou transformací a povedlo se vychovat mnoho hráčů, kteří se prosazují ve velkých klubech.

Klíčové však bude, jak se mladý tým vypořádá s tím, že nemá zkušenosti z podobných zápasů. Pouze stoper Daniel Van Buyten zažil poslední účast Belgie na MS. "Zkušenosti si nekoupíte, ty si musíte vybojovat," řekl trenér Marc Wilmots. "Uvidíme, co to s týmem udělá. Silní budeme jen tehdy, když budeme schopni ustát očekávání a zůstaneme jednotným týmem. Teď jsme se ale přijeli hlavně učit, abychom z toho těžili na příštích turnajích," dodal.

Předpokládané sestavy:

Belgie: Courtois - Alderweideld, Vertonghen, Kompany, Vermaelen - Fellaini, Witsel - Januzaj, De Bruyne, Hazard - Lukaku.

Alžírsko: Mbuhli - Mustafá, Ghulám, Cadamuro-bin Tajba, Búghirra - Medžání - Džabú, Bin Tálib, Tajdir, Fighúlí - Slimaní. 

Zajímavosti:

- Belgie neprohrála posledních 10 soutěžních zápasů

- Belgie je podle bookmakerů pátým největším favoritem turnaje za Brazílií, Argentinou, Německem a Španělskem

- Alžírsko nedalo gól v 5 posledních zápasech na MS a drží nelichotivý rekord společně s Bolívií

- Alžírsko naposledy skórovalo na MS 1986, od té doby čeká na gól 481 minut, absolutní rekord je 517 minut, který drží Bolívie

- Belgie remizovala v 5 z posledních 7 zápasů na MS - Alžírsko nevyhrálo na MS od roku 1982, celkem sedm zápasů

První duely uzavře duel Ruska s Jižní Koreou

Také Rusko přivezlo na šampionát poměrně mladý tým hned s několika novými tvářemi, které mají sbírat zkušenosti do budoucna. Trenér Fabio Capello nechal doma několik opor a vsadil zejména na disciplínu, kterou by se jeho mužstvo mělo prezentovat. Tým je navíc kompletně složený z hráčů ruské ligy.

"Možná nemáme velké světové hvězdy a mnoho lidí nás moc nezná, ale to je naše výhoda. Hlavní je, že nás zná náš trenér a ví, kde je naše síla. Pokud předvedeme své maximum, můžeme být úspěšní," řekl útočník Alexander Keržakov, který jako jediný z týmu pamatuje poslední účast Rusů na MS 2002.

První zkouškou pro ně budou Korejci, kteří mají momentálně velmi pochybnou formu. V posledních pěti zápasech čtyřikrát prohráli se skóre 2:11. Nyní je na trenérovi Hong Mjong-po, aby dal hráče psychicky dohromady. Pomoci by mohla i případná výhra nad Ruskem. Zvláště když na třech posledních šampionátech Korejci vždy zahajovací zápas zvládli a v roce 2002 je to nakoplo až do semifinále. 

"Hráči měli problém s tlakem před startem mistrovství. Věřím, že teď to z nich spadne a že Rusko porazí. Je to zápas, který musí vyhrát, a oni to zvládnou," řekl bývalý korejský reprezentant Pak Či-song.

Předpokládané sestavy:

Rusko: Akinfejev - Ješčenko, Ignaševič, V. Berezuckij, Ščennikov - Žirkov, Samedov, Fajzulin, Denisov, Šatov - Kokorin.

Korea: Kim Sung-kju - I Jong, Kwak Te-hi, Kim Jong-kwon, Kim Čchang-su - Ki Song-jung, Han Kuk-jong, I Čong-jong, Son Hung-min - Ku Ča-čchol - Pak Čchu-jong. 

Zajímavosti:

- Rusko je 10 zápasů neporaženo, naposledy prohrálo v srpnu se Severním Irskem - oba celky se utkaly znovu před sedmi měsíci v přípravě v Dubaji, Rusko vyhrálo 2:1

- Korea vyhrála svůj první zápas na MS na posledních třech turnajích (2002, Polsko 1:0), (2006, Togo 2:1), (2010, Řecko 2:1)

- Rusko vyhrálo kvalifikační skupinu před Portugalskem

- Korea letos prohrála 4 ze 6 zápasů před MS bez vstřeleného gólu

- Korea za poslední dva roky vyhrála jen 7 z 24 zápasů

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články