Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Francie nedala Hondurasu šanci. K výhře jí pomohlo i video

Brasília – První krok k povinnému postupu ze skupiny udělán. Fotbalisté Francie nenavázali na minulý šampionát, na kterém naprosto vyhořeli, a v úvodním zápase na mistrovství světa bez větších problémů porazili outsidera z Hondurasu 3:0. Hlavní hvězdou se stal útočník Karim Benzema, jenž dal dvě branky a měl prsty i ve třetí, při jejímž uznání se poprvé v plné kráse ukázala branková technologie.

Slavící fotbalisté Francie
zdroj: ČTK/AP autor: David Vincent

Ještě před výkopem nastala na stadionu v Brasílii neobvyklá situace. Kvůli technickým problémům nezazněly národní hymny. Utkání mělo jasného favorita, ale Hondurasané do zápasu vstoupili odvážně. Aktivně napadali rozehrávku Francie a pokusili se o několik rychlých protiútoků. Les Bleus však po pár minutách, kdy se sehrávali, začali zvyšovat tempo a svého soupeře téměř nepouštěli za polovinu. Hodně vidět byl zejména na pravém křídle Valbuena, který rozjížděl téměř všechny akce svého týmu.

A právě po faulu na něj se Francie v patnácté minutě dostala do první velké šance. Míč se po standardní situaci odrazil na hranici penalty k Matudimu, jehož pokus konečky prstů vyškrábl na břevno brankář Valladares. Branková konstrukce se rozezvučela i o osm minut později po hlavičce Griezmanna.

Převaha Francouzů pokračovala, ale favoritovi chyběl větší klid a přesnost ve finálové fázi, z čehož rezultovala spousta zablokovaných pokusů. Hondurasané se už, už viděli v šatně s remízovým výsledkem, jenže dvě minuty před poločasem srazil ve vápně Wilson Palacios Pogbu a rozhodčí nařídil penaltu. Navíc zkušenému záložníkovi udělil druhou žlutou kartu, což znamenalo předčasný odchod do sprch. K následnému pokutovému kopu se postavil Benzema a poslal Francii do vedení.

Útočník Realu Madrid byl v hlavní roli i při druhé gólové situaci. V osmačtyřicáté minutě dostal dlouhý pas za obranu. Po rychlém zpracování vypálil do tyče, od které se míč odrazil do těla ležícího Valladarese, a poté doputoval o centimetry za brankovou čáru. Hondurasané sice protestovali, ale záběry nové brankové technologie byly jednoznačné.

Středoamerický celek se přestal koncentrovat a svoji frustraci z nepříznivého stavu ventiloval zbytečnými fauly. Naopak Francie se hnala za dalšími brankami. Do velkých příležitostí se dostal Benzema a Matuidi. Prvního však vychytal výborným zákrokem brankář Hondurasu a druhý jen těsně minul tři tyče.

Benzema, který byl po celý zápas střelecky aktivní, se ale druhé branky v zápase dočkal. V dvaasedmdesáté minutě se k němu po standardní situaci odrazil míč a francouzská "desítka" tvrdou ranou pod břevno nedala Valladaresovi šanci.

Francouzi již závěr utkání kontrolovali a více než o výsledek se museli strachovat po tvrdých zákrocích soupeře o svoje zdraví. Nakonec se jim ale podařilo uchránit oboje.

Francie - Honduras 3:0 (1:0)

Branky: 45. z pen. a 72. Benzema, 48. vlastní Valladares. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Evra, Pogba, Cabaye - W. Palacios, Ó. García, Garrido. ČK: 43. W. Palacios. Diváci: 40 000.

Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Pogba (57. Sissoko), Matuidi, Cabaye (65. Mavuba) - Valbuena (78. Giroud), Benzema, Griezmann. Trenér: Deschamps.

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernárdez (46. O. Chávez), Figueroa, Izaguirre - Najar (58. Claros), W. Palacios, Garrido, Espinoza - Costly, Bengtson (46. Ó. García). Trenér: Suárez.

Didier Deschamps (trenér Francie): "Nebyl to snadný zápas, čelili jsme agresivnímu soupeři. Hráli jsme trpělivě a čekali na své šance, v prvním poločase jsme navíc dvakrát trefili břevno. Je to pro nás dobrý začátek, i když by bylo samozřejmě lepší, kdyby druhý zápas ve skupině skončil remízou. I tak ale musíme být spokojení, gratuluji hráčům. Teď máme pět dní na přípravu na zápas se Švýcarskem, který nebude vůbec jednoduchý."

Luis Fernando Suárez (trenér Hondurasu): "Nemáme na co se vymlouvat, oni měli navrch. Francie si zasloužila vyhrát, k tomu není co víc říct. S některými situacemi jsme mohli naložit lépe, ale je složité odolávat soupeři, který má tak dlouho početní převahu. Tohle je fotbal, vždy přinese něco nového, co se naučit. Nikdy jsme nehráli tak dlouho v oslabení."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články