Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Španělští obhájci vstupují do turnaje, Nizozemci prahnou po odplatě

Salvador/Cuiabá - První velký souboj už během druhého dne brazilského šampionátu. Poprvé v historii dojde v úvodním zápase skupiny na souboj posledních finalistů. Nizozemci se netají touhou oplatit obhájcům titulu Španělům čtyři roky starou prohru 0:1 po prodloužení v zápase o zlato. Utkání Španělsko - Nizozemsko sledujte živě na ČT sport a našem webu od 21:00, komentuje Jaromír Bosák. O půlnoci následuje ve skupině B duel Chile - Austrálie. Programové menu otevře zápas Mexiko - Kamerun od 18:00.

Španělská fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Timo Jaakonaho

Nizozemci na minulém šampionátu v Jižní Africe sahali po premiérovém zlatu z mistrovství světa, ve 116. minutě finálového duelu ale inkasovali jediný gól od Andrése Iniesty. Smolná porážka je i čtyři roky poté stále bolí.

"Finále proti Španělsku bylo největším zklamáním kariéry. Myslel jsem, že to přejde, ale asi to bude bolet pořád," řekl záložník Wesley Sneijder. "Teď máme možnost Španělům porážku částečně vrátit, ale nesmíme se na to finále zas moc upínat. Mohlo by nás to svazovat," dodal třicetiletý středopolař.

Španělé vyhráli vedle minulého MS i poslední dva evropské šampionáty, motivace jim prý ale neschází. Do turnaje chtějí vstoupit lépe než před čtyřmi lety, kdy na úvod senzačně prohráli se Švýcarskem. Od té doby však drží sérii šesti vítězných zápasů na MS.

Wesley Sneijder, Arjen Robben a Jonathan de Guzman
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Minule jsme ukázali, že i když prohrajete první zápas, nic není ztracené. Ale samozřejmě chceme odstartovat vítězně," uvedl záložník Javi Martínez. "Výhra na úvod vám vždy dodá klid," doplnil brankář Iker Casillas, kterému chybí 85 minut k překonání rekordu MS v neprůstřelnosti. Maximum zatím drží Ital Walter Zenga s 517 minutami bez gólu.

Nizozemci v základní hrací době neprohráli ani jeden z posledních pěti vzájemných duelů, za jasného favorita ale považují soupeře. I proto, že do Brazílie přivezli omlazený tým a především obrana je poměrně nezkušená.

"Španělé jsou úřadující světoví a evropští šampioni a dva španělské týmy hrály finále Ligy mistrů. To mluví za vše. Ale samozřejmě že se nevzdáváme, máme zajímavý tým," uvedla opora Nizozemců Arjen Robben.

"Tulipány" zřejmě vyrukují na soupeře s netradičním rozestavením 5-3-2. "Hráli jsme v novém systému tři zápasy a ani jeden tým si nevypracoval moc šancí, zatímco my ano. Myslím, že to pro nás bude v Brazílii nejlepší způsob hry," řekl Robben. Před šampionátem trápily zdravotní problémy ofenzivní opory obou týmů, ale jak Nizozemec Robin van Persie, tak Španěl Diego Costa zřejmě nebudou v základních sestavách chybět.

Předpokládané sestavy:

Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Piqué, Alba - Alonso, Busquets - Silva, Xavi, Iniesta - Costa.

Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind - De Jong, De Guzmán - Sneijder - Robben, Van Persie.

Socceroos to chtějí urvat bojovností

Chile i Austrálie tuší, že v konkurenci silných soupeřů bude mít šanci na postup ze skupiny zřejmě jen vítěz vzájemného zápasu. "Od první minuty se budeme tlačit do útoku, není na co čekat. Z tohohle zápasu potřebujeme tři body," uvedl chilský záložník Marcelo Díaz. "Uvidíme, kolik nám dá Austrálie prostoru. Doufejme, že vyjde to, co jsme si naplánovali," dodal.

Australané ve čtyřech zápasech s Chile uhráli jen jednu remízu, i proto se pasovali do role outsiderů. "Nemáme co ztratit a tak nám to vyhovuje. Nikdo od nás nic nečeká. Budeme prostě bojovat, jak je nám vlastní," řekl obránce Matt Spiranovic.

Vůbec se netrápí tím, že jeho celek letos ještě nevyhrál a vloni na podzim utrpěl v přípravě dvě drtivé porážky 0:6 s Brazílií a Francií. "Důležité je, že v poslední přípravě s Chorvatskem už byla v naší hře spousta pozitiv. Postupně se sehráváme a myslím, že můžeme hodně lidí překvapit," dodal Spiranovic.

Předpokládané sestavy:

Chile: Bravo - Medel, Jara, Mena - Isla, Aránguiz, Díaz, Gutiérrez - Valdivia, Sánchez, Vargas.

Austrálie: Ryan - Franjic, Spiranovic, Wilkinson, Davidson - Bresciano, Jedinak, Milligan - Oar, Leckie, Cahill.

Co předvedou "Nezkrotní lvi" proti Mexičanům?

Fotbalisté Mexika mohou udělat první krok k tomu, aby na šestém mistrovství světa za sebou postoupili do vyřazovací části. Svěřenci Miguela Herrery se v Natalu utkají s Kamerunem.

"Kvalifikovali jsme se s myšlenkou vyhrát každý zápas, ale víme, že nás čekají tři velmi těžcí soupeři," řekl Herrera. "Nejdůležitější zápas je ten první. Chlapci nyní mají v hlavách, že musejí porazit Kamerun," doplnil mexický kouč.

Proti Kamerunu má jen na lavičce začít nejlepší střelec z aktuální nominace Javier Hernández. Útočník Manchesteru United naposled skóroval za národní tým loni v létě na Poháru FIFA. V základní sestavě by "Chicharita" měli nahradit Giovani dos Santos a Oribe Peralta. Mexickou obranu zřejmě bude dirigovat pětatřicetiletý veterán Rafael Márquez, kterého čeká už čtvrté MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Kamerun zahájí s Mexikem, zatím prohrál jen jednou

V kamerunské výpravě se řešily velké problémy už před odletem do Brazílie. Hráči odmítli nastoupit do letedla kvůli nedostatečným odměnám za start na mistrovství světa. Přemluvit se nechali až poté, co si národní fotbalová federace půjčila peníze na jejich bonusy.

"Už jsme se domluvili, takže nemá smysl kolem celé věci dělat takový povyk. Není to tak velké, jak se o tom v posledních dnech mluvilo," odmítl německý trenér Volker Finke hlubší rozepře v africkém mužstvu.

"Nezkrotní lvi" na MS 1990 v úvodním zápase senzačně porazili Argentinu a poté došli až do čtvrtfinále. Od té doby se však trápí a z posledních 13 zápasů na světových šampionátech vyhráli jen jednou. Nejvíce bude Kamerun spoléhat na svého nejlepšího kanonýra a kapitána Samuela Eto'a, jenž se také účastní čtvrtého turnaje.

Předpokládané sestavy:

Mexiko: Corona (Ochoa) - Aguilar, Rodríguez, Márquez, Moreno, Layún - Vázquez, Guardado, H. Herrera - Peralta, G. Dos Santos.

Kamerun: Itandje - Nyom, N'Koulou, Matip, Bédimo - M'Bia, Song, Enoh - Moukandjo, Eto'o, Choupo-Moting.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články