Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Brazilský novinář: Už nejsme země, která ztratí hlavu, když se prohraje

Praha/Rio de Janeiro - Brazílie se chystá k výkopu netrpělivě očekávaného úvodního utkání s Chorvatskem. Nejen nad brazilským výběrem, ale také nad celou zemí nyní panuje mnoho otázek. Jaká je nyní atmosféra v Brazílii? Jak masivní budou oproti loňskému roku demonstrace v brazilských ulicích? A s čím se Selecao musí na mistrovství světa popasovat? Na všechny a další otázky odpovídá renomovaný brazilský novinář a autor knihy Shocking Brazil Fernando Duarte. Zápas Brazílie s Chorvatskem můžete sledovat od 22:00 na ČT sport a na našem webu.

Brazilská fanynka na prázdném stadionu v Sao Paulu
zdroj: ZUMA

Jaká je nyní obecně nálada v Brazílii? Většinou je teď před startem šampionátu slyšet o protestech, ale vystihuje to opravdu atmosféru ve společnosti?

Teď je zatím docela ticho, samozřejmě i kvůli tomu, co se dělo vloni. Čekal byste, že před startem šampionátu tady budou párty, anebo alespoň nějaké jejich znaky. Když odjedete kousek mimo centrum měst, uvidíte ulice, které už začínají být vyzdobené. Na hlavních ulicích ale moc vlajek není, to spíše oficiální materiály FIFA. Myslím, že je to kvůli tomu, že loňské protesty během Poháru FIFA lidi trochu vystrašily. Je to trochu škoda, ale nemám nejmenší pochybnosti o tom, že se to změní, až mistrovství opravdu začne.

Loni při Poháru FIFA probíhaly demonstrace i proto, že zákroky policie proti protestujícím byly zcela nepřiměřené a násilné. Bezpečnostní složky jsou nyní údajně mnohem lépe připraveny zacházet s demonstranty mírumilovně. Je tomu opravdu tak, nebo můžeme znovu čekat podobný průběh jako loni?

Myslím, že bezpečnostní složky byly vloni opravdu zaskočeny tím, jak intenzivní protesty byly, a hlavně tím, kolik lidí se v ulicích objevilo. Pro policii i armádu tohle byla opravdu velká lekce a myslím, že chyby podobného rázu už letos neudělají. Když nizozemská reprezentace poprvé přijela do svého tréninkového kempu, byly zde jiné, elitní složky včetně armády, námořnictva a vojenské policie. Bylo to obrovské divadlo. Nemyslím si, že to bude podobně ostentativní po celé zemi, ale samozřejmě chtějí ukázat – ani ne tolik normálním protestujícím, jako spíše chuligánům, kteří loni rabovali , že něco takového letos nebude tolerováno.

Ani si nemyslím, že demonstrace budou mít letos stejnou intenzitu. Lidé budou protestovat v ulicích, a to je prostě demokratické. Oba dva pocházíme ze zemí, které si prošly zkušenostmi s diktátorskými režimy, takže víme, proč je jasné, že lidé mají právo jít do ulic. Ale neměli bychom být svědky událostí, které jsme viděli loni v Belo Horizonte, kdy lidé zapalovali obchody a z aut nadělali vraky. Bezpečnostní opatření budou masivní.

Myslím si také, že protesty nebudou záviset na tom, jak se bude reprezentaci dařit, a jsou na ní nezávislé. A to je dobře. Už nejsme země, která ztratí hlavu, když Brazílie prohraje fotbalový zápas. Možná když se vypadne brzy a výkony nebudou dobré, tak budou mít lidé trochu vztek, ale neviděl jsem, že by lidé v ulicích rozbíjeli věci, když se prohrává. Naopak jsem viděl lidi, kteří rozbíjeli věci, když se něco vyhrálo.

Na druhé straně jsem zvědavý, zdali budou mít výkony týmu vliv na to, jestli protesty, které již nyní probíhají, skončí, nebo ne. Protože většina demonstrantů je proti mistrovství světa, takže by podle svého přesvědčení neměli o jeho průběhu vůbec přemýšlet. Je jasné, že pořádání mistrovství světa ztratilo v Brazílii spoustu příznivců – a podpora se tak dramaticky nesníží sama od sebe. Ale mnohá nespokojenost je jednoduše založena na mylných základech. Lidé věří tomu, že pořádání mistrovství světa zabraňuje Brazílii v tom, aby se tu postavilo více nemocnic. Když si ale dáte dohromady reálná čísla, vyjde vám, že celkové náklady pořádání mistrovství světa vyšly Brazílii na méně než 2 % jejího ročního HDP. Zatímco na zdravotnictví brazilská vláda vynakládá ročně okolo šesti procent HDP. Ale to všechno k tomu patří.

Fernando Duarte

Fernando DuarteBrazilský novinář, brazilský fotbalový korespondent pro britský deník The Guardian a evropský fotbalový korespondent pro brazilský internetový deník UOL. Autor nové knihy Shocking Brazil o šesti utkáních, které otřásly mistrovstvím světa. V knize kromě samotných fotbalových zápasů vykresluje i obraz Brazílie své doby, země, která se vyrovnává s problémy rasismu, korupce, autoritářství a síly korporátní nenasytnosti.

Proběhne tedy mistrovství světa bez problémů? Myslím tím nejenom v otázce bezpečnosti, ale také co se týče stavu stadionů.

Stadiony budou připravené. Na pohled možná zcela stoprocentní nebudou, někde jistě budou nedodělky, ale to se dělo i v Německu, stejně jako v Jihoafrické republice. I v Allianz Areně v Mnichově byla místa, kde člověk musel chodit blátem, namísto toho, aby chodil po betonu. Tím samozřejmě neříkám, že stejné problémy byly po celé zemi, ale někdy se to prostě stává. Wifi bude někdy nedostupná a podobně, ale myslím si, že na hřišti uvidíme opravdu výborné mistrovství světa. A teď to zaklepávám na dřevo.

Co se týče atmosféry na stadionech i předvedené hry, byl Pohár FIFA pro Brazílii určitě skvělou přípravou. Selecao je teď největším favoritem na titul, bude se ale nějak lišit od loňského roku?

V podstatě jde o stejný tým a má dobrou mentalitu, takže se loňským výsledkem proti Španělsku nenechává ukolébat. Myslím, že by se mužstvo mělo ponaučit z toho, co se v tom zápase stalo, ale zároveň si nesmí myslet, že je všechno v pořádku. A v tomto ohledu si Brazílie vede docela dobře, Scolari udržuje všechny při zemi. Ale teď přichází chvíle, ve které bude tým opravdu zkoušený. Mistrovství světa je úplně jinou záležitostí, než byl Pohár FIFA nebo přípravné zápasy. Aby to Brazílii s vítězstvím vyšlo, všechno musí proběhnout podle plánu. Ale reprezentace ušla opravdu obrovskou cestu například od roku 2011, kdy vybouchla na Copě Américe.

Jedna věc, která Brazílii rozhodně neukolébá, je tlak, který je enormní. Thiago Silva sice mluví o tom, jak jsou pro tým důležití například Neymar nebo David Luíz, kteří hustou atmosféru dokáží uvolnit. Ale spousta hráčů je mladá, nehrála na minulém mistrovství světa, ani si neprošla ostrými kvalifikačními zápasy. Jak se s tím Brazílie popasuje?

No, popasuje se s tím jedině na hřišti. Myslím, že jde o generaci, která je určitě nezkušená. Když se podíváte na soupisku, sedmnáct hráčů z třiadvaceti nebylo na posledním mistrovství světa a ani Thiago Silva minule nebyl v základní jedenáctce. Je to problém. Nestává se téměř nikdy, že tým přijede s mladými kluky a mistrovství světa vyhraje. Ale tito hráči už si prošli spoustou věcí a brazilský kádr se nedá srovnat například s tím nizozemským. Tam je také hodně mladých hráčů, ale ti jsou většinou z Eredivisie. Většina brazilských fotbalistů hraje v Evropě, hraje v Lize mistrů, hraje v německé, španělské, anglické lize. Samozřejmě (nedostatek reprezentačních zkušeností) není ideální, ale takhle to prostě na světě chodí. A proto také může pomoci, že tým hraje doma, diváci na stadionech je budou určitě vždy podporovat.

Je tedy největším strašákem Brazílie spíše nervozita a nezkušenost než kvalita týmu? Brazílie přece jenom má jisté problémy na brankářské pozici i v útoku.

Tým určitě má své slabiny. Předtím, než Julio César odešel do Toronta, toho moc neodehrál, na kontě měl jediný zápas v devíti měsících. A není jisté, nakolik ho prověřilo působení v Kanadě, přestože má obrovské zkušenosti a kvůli tomu je pro Brazílii velmi důležitý hráč. Řeší se také, zdali Thiago Silva bude stoprocentně fit, v posledních dvou letech ho totiž skolilo jedno zranění za druhým kvůli potížím se stehnem. Jakou bude mít Oscar formu po tom, co značnou část uplynulé sezony strávil na lavičce?

Ale obecně si myslím, že každý tým, který na mistrovství přijede, má jisté nedostatky. My alespoň nemáme žádné zraněné hráče, a znovu to musím zaklepat. Například teď jsem na tréninku Nizozemců a vidím, jaké mají obavy, aby van Persie a Sneijder byli v pořádku, protože jsou to pro ně dva klíčoví hráči. To naštěstí Brazílie i kvůli šíři kádru zatím řešit nemusí, i když se to během dalších pár dní může rychle změnit.

Jaké bude složení brazilské zálohy? Můžeme znovu očekávat duo Paulinho – Luiz Gustavo, přestože forma obou hráčů možná od loňského roku mohla maličko poklesnout a skvělou fazonu má naopak třeba Fernandinho?

Fernandinho by jistě mohl v zápasech dostat šanci, ale Scolari je ke svým hráčům velmi loajální. Věří svému systému, věří vybrané skupině hráčů a obojí se vyplatilo už i dříve. Takže pokud se Paulinho a Luiz Gustavo nezraní nebo nebudou mít velké výkyvy ve formě, moc nevidím, jak se Fernandinho dostane do základní sestavy. Mistrovství světa je turnaj, který se vyhrává s více než jedenácti hráči. Říká se, že by Willian mohl dostat místo v základní sestavě možná místo Oscara, ale myslím si, že to není příliš reálné. Oscar je pro tým nesmírně důležitý, protože se podílí na celé kreativitě týmu s Neymarem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články