Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Fotbalové MS bude nejdražší v historii a zároveň nejkontroverznější

Praha – Za tři dny začne fotbalové mistrovství světa v Brazílii. Sportovní svátek, který je sledovanější než letní olympiády, slibuje skvělou podívanou, ale také vyvolává několik kontroverzí, jako je počet vstupenek pro opravdové fanoušky nebo přemrštěné náklady na organizaci. Úvodní zápas, včetně zahajovacího ceremoniálu s dalšími přenosy, sledujte od čtvrtka na ČT sport a našem webu. Časy utkání ve skupinách budou 18:00, 21:00 a přesný půlnoční čas 0:00.

Fotbalový šampionát v Brazílii se blíží
zdroj: ČTK autor: Brazílie

Minule MS v Jižní Africe bylo sledované opravdu po celém světě. Přenosy vysílalo 44 tisíc televizních společností do více než 200 zemí. FIFA by ráda překonala sledovanost z JAR, kde finále Španělsko - Nizozemsko vidělo u obrazovek 530,9 milionu lidí. Atmosféru bude přibližovat 20 tisíc novinářů.

První milion vstupenek, který šel do prodeje v úvodní fázi, zmizel během pár dnů. Zájem na webu světové fotbalové federace byl více než šestinásobný. Překvapivě pouze 8 % vstupenek na stadiony je určeno pro oba tábory z jednotlivých zemí. Zbytek spolknou brazilští fanoušci a hlavně partneři.

"Finanční úspěch máme zaručen, to je už teď jasné," hlásí generální sekretář FIFA Jérôme Valcke. "O vstupenky byl obrovský zájem, tolik jsme jich nikdy dřív neprodali," uvedl funkcionář. 

V čele žebříčku závazných objednávek je Brazílie, za ní USA a třetí Německo. Ceny se pohybovaly od 4 400,- korun na první utkání Brazílie - Chorvatsko, od 2 do 5 tis. na zápasy ve skupině až po 9 tis. na finálový duel.

Je nám líto, video expirovalo.
Filip Horký o blížícím se mistrovství světa ve fotbale

Výdělek, ale za jakou cenu?

Čísla před startem turnaje hovoří jasně: vítěz si odnese 35 milionů dolarů a FIFA vydělá čtyři miliardy dolarů - zejména díky prodeji televizních práv a obrovskému zájmu o lístky, které jsou prakticky vyprodané. Celkem organizátoři vydali 3,3 milionu vstupenek.

Stínem na oslnivých číslech je však účet pro pořadatelskou zemi, protože Brazílie za pořádání šampionátu zaplatí 14 miliard dolarů. Největší část z toho spolkla výstavba a rekonstrukce dvanácti stadionů, vylepšení infrastruktury a zajištění bezpečnosti pro 32 zúčastněných zemí a zhruba 600 tisíc návštěvníků.

Stávka metra může zkomplikovat úvodní zápas MS

Dopravu v Sao Paulu, největším brazilském městě, ochromila stávka zaměstnanců metra, kteří požadují navýšení platů. Transport ve městě i za normálního stavu komplikují časté dopravní zácpy, nyní se ale prý silnice proměnily v čirý chaos a při rušném provozu se zácpy na hlavních třídách táhnou po desítky kilometrů.

Sao Paulo přitom bude ve čtvrtek hostit úvodní zápas světového šampionátu mezi domácí Brazílií a Chorvatskem. Arena Corinthians, kde se sledovaný duel odehraje, leží na okraji Sao Paula a v případě, že by nefungovala veřejná doprava, bude se 61 a půl tisíce fanoušků, jež stadion pojme, dostávat na místo jen s velkými obtížemi.

Více o stávce čtěte ZDE.

Právě výše nákladů na uspořádání šampionátu vedla k řadě protestů, které mimo jiné podpořil i bývalý reprezentant Romário. Mistr světa z roku 1994 upozornil na to, že vláda by neměla pořádat předražený turnaj, ale radši se starat o špatnou sociální situaci v zemi.

V Sao Paolu se na známé třídě Avenida Paulista koná protest akce každé tři dny bez ohledu na světový šampionát. Kontroverze panuje nejen kolem nákladů na pořádání akce a také míry korupce v celé Brazílii. Investice do vybavení bezpečnostních složek vyšla brazilskou vládu v přepočtu na 20 miliard korun.

Demonstrace tisíců nespokojených občanů vyvrcholily loni v létě při Poháru FIFA a protesty budou pravděpodobně provázet i samotné mistrovství. Varoval před nimi někdejší slavný útočník Pelé i trenér Brazílie Luiz Felipe Scolari, který prohlásil, že sice lidi chápe, ale současně se obává, že demonstrace negativně ovlivní výkony domácí reprezentace.

FIFA od problémů dává ruce pryč. "Když Brazílie podávala kandidaturu, měla všechno zahrnuté v rozpočtu." Zároveň připomíná, že pomohla Brazílii s řadou investic. Organizačnímu výboru už poslala 220 milionů dolarů a v únoru uhradila téměř 20 milionů dolarů za generátory zajišťující televizní vysílání. "Zasáhli jsme, protože nejde jen o peníze. Měli jsme strach, že by nebyla zajištěna elektřina, bez které by nemohlo být mistrovství v televizi," uvedl Valcke.

Zdroj
ČT24, ČTK, bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články