Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

USA: Začíná éra po Donovanovi, Klinsmann půjde proti "svým"

"Soccer" už ve Spojených státech dávno nepatří mezi okrajové sporty pro skupinky nadšenců. Svou popularitou se sice nikdy nebude moci rovnat baseballu nebo americkému fotbalu, ale stále rostoucí kvalita ligové soutěže MLS a pravidelná účast na světových šampionátech řadí Američany na úroveň širší světové špičky. Svěřence Jürgena Klinsmanna ale v Brazílii čeká velice obtížná práce. Aby se nevraceli domů už po základní skupině, musí vyřadit z turnaje buď trenérovy německé krajany, nebo tým okolo nejlepšího světového hráče loňského roku Christiana Ronalda. A to vše bez historicky nejlepšího střelce "Hvězd a pruhů" Landona Donovana, kterého Klinsmann překvapivě nezařadil do nominace.

Reprezentace USA
zdroj: AP autor: John Raoux

Američané nejsou na mistrovství světa žádnými vyjukanými nováčky, účastnili se totiž už historicky prvního šampionátu v roce 1930, odkud navíc přivezli dokonce bronzové medaile, což je dosud největší úspěch "Yanks". O další šok se výběr Spojených států postaral o dvacet let později, když v základní skupině porazil pyšnou Anglii 1:0. Byl to však úspěch nadlouho poslední, dalších devět turnajů se muselo obejít bez účasti "Hvězd a pruhů". A velký návrat v Itálii 1990 také za moc nestál, i kvůli porážce 1:5 s Československem skončily Spojené státy ve skupině bez jediného bodu poslední.

Od té doby však Američané mezi světovou elitou ani jednou nechyběli, Brazílie tedy bude jejich sedmým závěrečným turnajem v řadě. Popularitě fotbalu ve Spojených státech samozřejmě výrazně napomohlo pořadatelství MS 1994, kdy se domácí výběr poprvé v moderní historii dostal ze základní skupiny, v osmifinále však ztroskotal na pozdějších vítězích z Brazílie. Od té doby Američané pravidelně střídají konec v základní skupině s postupy do vyřazovacích bojů. Nejdál to Spojené státy dotáhly pod vedením Bruce Areny v roce 2002, když je zastavilo až ve čtvrtfinále Německo.

Program zápasů USA na MS 2014:

17. června 00:00 Ghana - USA (Natal)

23. června 00:00 USA - Portugalsko (Manaus)

26. června 18:00 USA - Německo (Recife)

Jako dlouhodobě jeden z nejlepších celků zóny CONCACAF (federace Severní a Střední Ameriky a Karibiku) vstoupili Američané až do druhé kvalifikační fáze. Ve své základní skupině bez problémů zvítězili, když prohráli pouze na Jamajce. Stejně jako v závěrečné kvalifikační skupině těžily Spojené státy zejména z domácího prostředí, ve kterém v devíti zápasech neztratily jediný bod. Do Brazílie se "Hvězdy a pruhy" nakonec kvalifikovaly s přehledem z prvního místa, když pátý postup na šampionát v řadě zpečetily domácím vítězstvím nad Mexikem už v 8. kvalifikačním kole.

Hlavním trenérem Spojených států je od července 2011 devětačtyřicetiletý Němec Jürgen Klinsmann. Někdejší skvělý útočník si udělal trenérské jméno na lavičce své vlasti, kterou na domácím šampionátu v roce 2006 dovedl k bronzovým medailím. "Yanks" pod Klinsmannem sice čtyři z úvodních šesti zápasů prohráli a německý stratég se dostal pod značný tlak, rok 2012 ale všechny kritiky přesvědčil. Američané ho zakončili s nejlepší bodovou procentuální úspěšností v historii, poprvé porazili čtyřnásobné mistry světa Italy a také poprvé zvítězili na Aztéckém stadionu v Mexiku. Loni pak vedle bezproblémového postupu na MS 2014 Američané získali po finálové výhře nad Panamou popáté Zlatý pohár CONCACAF.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: USA

Druhá vlna kritiky se tak na Klinsmannovu hlavu snesla až po oznámení finální nominace na mistrovství světa. K překvapení médií, fanoušků a nejvíce samotného hráče v ní chybělo jméno Landona Donovana. Sedminásobný fotbalista roku a účastník tří MS odehrál v národním týmu 156 zápasů a dal 57 gólů, další ale v nejbližší době nepřidá. "Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí v mé trenérské kariéře. Říct hráči, který toho tolik odvedl a tolik znamená, že není mezi vybranými. Někteří hráči mi z toho prostě vyšli trochu lépe," uvedl k tomu Klinsmann.

Hvězda Los Angeles měla ovšem poněkud odlišný názor. "Pokud by se hodnotilo jen to, co kdo předvedl v kempu, pak jsem si absolutně zasloužil jet do Brazílie," prohlásil Donovan. "Myslím, že nejsem jediný, kdo si myslí, že bych ve výběru neměl chybět. Podle mě jsem bojoval o základní sestavu," dodal. Údiv ale budí zejména jméno toho, kdo má legendu nahradit. Šanci dostal záložník Julian Green z juniorky Bayernu Mnichov. Osmnáctiletý mladíček má přitom na kontě jediný reprezentační start, navíc má i německé občanství a ve všech mládežnických kategoriích nastupoval za výběry jednoho ze soupeřů USA v základní skupině.

Sport
zdroj: ČT4

V brance budou Američané stále spoléhat na nestárnoucího Tima Howarda z Evertonu, obranu pak řídí vytáhlý stoper LA Galaxy Omar Gonzalez. Ofenzivní nápady svých kolegů ze štítu jistí zkušený Michael Bradley z Toronta spolu s Jermaine Jonesem z Besiktase. "Yanks" jsou ale tradičně silnější směrem dopředu, největší ofenzivní hvězdou a motorem ofenzivních snah by měl být jedenatřicetiletý Clint Dempsey ze Seattlu a na hrotu se pohybuje jediný čistokrevný útočník. V Klinsmannově systému 4-4-1-1 jím obvykle bývá Jozy Altidore z anglického Sunderlandu.

Los byl k Američanům mimořádně krutý - velký medailový favorit Německo, tradičně silné Portugalsko a k tomu navíc ještě osudový protivník USA na předchozích dvou turnajích, Ghana. Na MS v roce 2006 se oba soupeři střetli v záverečném utkání ve skupině a v přímém souboji o druhou příčku se radovaly Černé hvězdy po vítězství 2:1, stejným výsledkem po prodloužení pak skončil i vzájemný souboj v osmifinále předchozího MS. Pokud chtějí Američané reálně pomýšlet na postup, musí tuto nepříznivou bilanci v úvodním utkání v základní skupině zlomit a zvítězit. V opačném případě se nedá očekávat, že by potřebné body dokázali získat proti evropským gigantům.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 4. místo ve skupině

Nominace USA na MS 2014:

Brankáři: Brad Guzan (Aston Villa/Angl.), Tim Howard (Everton/Angl.), Nick Rimando (Real Salt Lake).

Obránci: DaMarcus Beasley (Puebla/Mex.), Matt Besler (Kansas City), John Brooks (Hertha/Něm.), Geoff Cameron (Stoke/Angl.), Timmy Chandler (Norimberk/Něm.), Omar Gonzalez (Los Angeles), Fabian Johnson (Mönchengladbach/Něm.), DeAndre Yedlin (Seattle).

Záložníci: Kyle Beckerman (Real Salt Lake), Alejandro Bedoya (Nantes/Fr.), Michael Bradley (Toronto), Brad Davis (Houston), Mix Diskerud (Trondheim/Nor.), Julian Green (Bayern/Něm.), Jermaine Jones (Besiktas/Tur.), Graham Zusi (Kansas City).

Útočníci: Jozy Altidore (Sunderland/Angl.), Clint Dempsey (Seattle), Aron Johannsson (Alkmaar/Niz.), Chris Wondolowski (San Jose).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články