Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Manaus – Arena da Amazonia

Nejzápadněji položené pořadatelské město mistrovství světa Manaus leží přímo v srdci Amazonského pralesa. Téměř dvoumilionová metropole největšího brazilského státu Amazonia hostí fotbalový svátek na zbrusu novém stadionu Arena da Amazonia, který byl postaven na místě zbořeného Estádio Vivaldo Lima.

Arena da Amazonia
zdroj: AP autor: Jose Zamith

Právě poloha stadionu uprostřed největšího tropického deštného pralesa na světě se stala vcelku očekávaným terčem kritiky. Trenér anglické reprezentace Roy Hogdson ještě před losem šampionátu, který později právě Manausu přidělil prestižní souboj Anglie s Itálií, varoval, že extrémní horko a vlhkost by mohly znamenat komplikace a možné zdravotní obtíže pro hráče.

Stavba arény navržené německou designérskou skupinou GMP Architekten započala v roce 2010 a stejně jako dalším stadionům se ani jí nevyhnulo zpoždění výstavby a potíže zejména s odborovými organizacemi, které hrozily stávkami poté, co si stavba stadionu vyžádala tři životy stavebních dělníků. Místo na konci loňského listopadu tak byl stánek za bezmála 6 miliard korun slavnostně otevřen až v průběhu letošního března pohárovým duelem brazilských celků Rema a domácího Nacionalu.

Manaus - říční křižovatka

Město Manaus vzniklo na základech původní pevnosti, kterou vybudovali ve druhé polovině 17. století portugalští osadníci na řece Rio Negro poblíž soutoku s Amazonkou na obranu proti nájezdům Španělů. Až v roce 1848 však získává pod jménem Didaxe da Barra do Rio Negro statut města, nynější název nese od roku 1856.

Na přelomu 19. a 20. století zažilo město nebývalý rozmach, neboť Manaus byl v té době největším světovým producentem kaučuku. Po vynálezu syntetické gumy počátkem 20. let minulého století a v souvislosti s rozvojem kaučukových plantáží v jihovýchodní Asii význam Manausu postupně upadal. V současnosti je město zejména centrem dřevařského průmyslu pro západní Amazonii a důležitým říčním přístavem.

Nepřehlédnutelnou dominantu města tvoří městská opera Teatro Amazonas, postavená v době největší kaučukové horečky. Oblast cestovního ruchu však nejvíce těží z polohy města uprostřed amazonského pralesa, která doslova vybízí k výletům do okolní džungle. Dalším cílem vyznavačů ekoturistiky je pak blízký soutok Rio Negra s Amazonkou, jedinečný pro velmi odlišnou barvu vody obou řek. Žlutohnědé vody Amazonky se s tmavě modrým Rio Negro mísí jen pozvolna a poměrně přesnou hranici mezi vodami obou řek je možné pozorovat desítky kilometrů.

Oproti původnímu stadionu Vivalda Limy byla navýšena kapacita téměř o polovinu – na 46 tisíc, během šampionátu však bude naopak snížena pouze na 39 118 míst. Na aréně zaujme zejména mohutná ocelová konstrukce, která vzdáleně připomíná pekingské Ptačí hnízdo, má však i velký ekologický význam. Speciální systém podpěr má za úkol absorbovat dešťovou vodu, která se přechovává v blízkých nádržích a následně používá na zavlažování trávníku nebo na toaletách.

Manaus hostí během mistrovství čtveřici utkání v základních skupinách, jednoznačně nejdůležitějším z nich je hned třetí den šampionátu už zmiňovaný duel mezi Anglií a Itálií.

Program zápasů na stadionu v Manausu:

14. června 00:00 Anglie – Itálie (skupina D)

18. června 00:00 Kamerun – Chorvatsko (skupina A)

22. června 00:00 USA – Portugalsko (skupina G)

25. června 22:00 Honduras – Švýcarsko (skupina E)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články