Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stadion pro zahájení připraven. Arena Corinthians prošla generálkou

Sao Paulo - Dlouho se spekulovalo, panovaly obavy, nakonec je stadion v Sao Paulu připraven. Arena Corinthians, kde se bude hrát úvodní utkání fotbalového mistrovství světa, prošla generální zkouškou. Nyní zbývají dělníkům již provést jen závěrečné organizační práce.

Arena Corinthians v Sao Paulu
zdroj: ČTK/ZUMA/Agenciaestado

Nově vybudovaná Arena Corinthians v Sao Paulu byla poslední ze 12 stadionů pro šampionát, která čekala na testovací zápas. Dočkala se o víkendu při ligovém utkání mezi domácími Corinthians a Figueirense. To hosté vyhráli 1:0.

Testovalo se, zda fungují všechny potřebné složky jako bezpečnost, dobrovolníci či služby pro fanoušky. "Jsme velmi spokojeni. Samozřejmě se objevilo pár věcí, které ještě musíme doladit, ale kvůli tomu se tyto testy dělají. Celkově to dopadlo velmi dobře a jsme na tento stadion opravdu hrdí," řekl šéf organizačního výboru Ricardo Trade.

Přípravu stadionu uspíšilo také rozhodnutí, že se část střechy domontuje až po šampionátu. Stavební firma uvedla, že nemá dost času na to, aby nainstalovala skleněné plochy na bocích střešní struktury. Nejsou totiž ještě hotové studie, které by měly potvrdit, že sklo propustí dostatek slunečního světla potřebného k udržení trávníku v odpovídajícím stavu. Někteří fanoušci tak mohou čelit dešti.

Při generálce rovněž nebyla využita maximální kapacita stadionu 69 160 míst. Obsazeno nebylo zhruba 10 tisíc míst, jež budou na stadionu pouze po dobu mistrovství světa a které ještě nejsou zcela připraveny. I proto se chystá druhý testovací zápas. FIFA totiž chce, aby stadion prošel zatěžkávací zkouškou při maximální návštěvě. "Generálka se zatížením nevyrovnala zahajovacímu zápasu, na který bude upoutána pozornost celého světa," řekl generální sekretář FIFA Jerome Valcke.

Stadion Maracana v Rio de Janeiru
zdroj: FIFA via Getty Images autor: Buda Mendes

Stavební práce na stadionu nabraly zpoždění kvůli tragickým nehodám, které si za poslední půlrok vyžádaly tři oběti. Dva dělníci zemřeli loni v listopadu při zhroucení jeřábu, další muž nepřežil koncem března pád z výšky. Výstavba stadionu vyšla na 1,15 miliardy brazilských realů (asi 10 miliard korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články