Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Belgie: Úspěch už teď, nebo spíše až za dva roky na Euru?

Praha – 12 let bez místa na nejlepších fotbalových akcích. Když se nicméně belgický tým naposledy podíval na světový šampionát, byl u toho tehdy obávaný útočník Marc Wilmots. Jeho klinické zakončení postupně poznaly všechny tři týmy v základní skupině. Tentýž Marc Wilmots je nyní u reprezentace v trenérské roli, pod sebou má patrně nejperspektivnější mužstvo současnosti a experti po celém světě vyzdvihují Belgičany pro jejich atraktivní styl. Zužitkuje Belgie svůj potenciál a kvality už na tomto mistrovství? Anebo je pro hráče jako Hazard nebo Vertonghen stále ještě brzy a jejich vrchol přijde až v následujících letech?

Belgická fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK/BELG autor: /ERIC LALMAND

Dva měsíce před startem největší fotbalové akce sezony (či rovnou vyvrcholení celého čtyřletého cyklu) prodloužil manažer týmu Marc Wilmots svou smlouvu do roku 2018. Jistě, stát se může cokoliv a Wilmots se klidně popakuje podstatně dříve než před dalším světovým šampionátem. Od belgické federace je to však především gesto důvěry – Wilmotsově práci věříme, a i když to třeba v Brazílii nevyjde stoprocentně, stojíme za ním.

Důvěra a koncepce, taková slova z ní v rychle vyzdvihujícím i odsuzujícím fotbalovém světě velice příjemně. U Belgičanů, kteří ještě před pár lety aspirovali na titul nejrozháranější mužstvo Evropy, pak dvojnásob příjemně – tým se zklidnil, sedl si a pod vedením legendy Wilmotse našel svou tvář. Cestu kvalifikací měl triumfální: Osm vítězství a jen dvě remízy, celkem 26 bodů z třiceti možných. Chorvatsko i Srbsko se musely jen pokorně sklonit, na rozjeté a nemilosrdné Rudé ďáblíky nestačily ani v náznaku.

Marc Wilmots: "Zápas po zápase to všechno šlo jako po drátkách, nakonec jsme skončili devět bodů před Chorvatskem. Musíte uznat, že naše výkony byly konzistentní."

Program Belgie ve skupině H:

17. června, 18:00 Belgie - Alžírsko (Belo Horizonte)
22. června, 18:00 Belgie - Rusko (Rio de Janeiro)
26. června, 22:00 Jižní Korea - Belgie (Sao Paulo)

Staví především na defenzivě, která je velkou devizou (vždyť Belgičané inkasovali pouhé čtyři branky v celkových deseti zápasech). Všichni obránci i brankář přes své mládí hrají v respektovaných evropských klubech. V bráně se mohou střídat Simon Mignolet s Thibautem Courtoisem, oba gólmani ze světové špičky.

Obrovský přetlak je v obraně: každé z následujících jmen by bez mrknutí oka a s velkou radostí drapli manažeři evropských klubů. Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Vanden Borre, k nim připočtěte i letité jméno Daniel Van Buyten. Tady je spíše v trablech Wilmots, aby svým výběrem nepopudil moc ostatních.

Přehlídka pokračuje i na druhé straně hřiště. Belgičané hrající systém 4-3-3 v plném souladu se všemi myslitelnými trendy sází na plynulý, "tekutý" styl hry – řady se prolínají, útočící se třeba v šesti, sedmi lidech a vzápětí se všichni rychle stahují zase do defenzivy.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Belgie

Klíčový post středního záložníka, tohoto štítu mužstva dle potřeby zastávají opatrnější Axel Witsel ze Zenitu nebo naopak ofenzivnější Marouane Fellaini, jehož zatím nepříliš přesvědčivé výkony v dresu United jsou známé. Nedá se však zaměňovat forma klubová s tou reprezentační, navíc když v belgickém dresu nyní je mnohem větší kvalita než ve vyčerpaném ostrovním celku.

Na stranách je možností mnoho a mnoho: De Bruyne či Hazard, Mirallas nebo Mertens, k tomu tottenhamský Moussa Dembélé. Je to plejáda hvězd – ne budoucích hvězd, ale už současných respektovaných jmen světového fotbalu. Navíc při pohledu na data narození věk hráčů málokdy přesahuje pětadvacet, šestadvacet let. Vymyká se jen veterán Van Buyten a kapitán Vincent Kompany, kterému je "už" dvacet osm let.

V útoku se etabloval Christian Benteke, jenž si nicméně stejně tak efektivně může prohodit místo s Romelem Lukakem. Když si ho Jose Mourinho odsunul do Evertonu, mnozí fanoušci Chelsea příliš nechápali – dvacetiletý Belgičan se však v menším klubu zatím v poklidu rozehrává a možná je to pro něho to nejlepší, co mohlo nastat.

Národní tým odehrál svůj první zápas před 110 lety, tehdy remizoval se sousední Francií 3-3. V roce 1920 o sobě poprvé pořádně dalo vědět – zlatá medaile z olympiády putovala do Bruselu. MS se letos zúčastní podvanácté, nejlépe se umístili čtvrtí v Mexiku v roce 1986. Naposledy pak v roce 2002 vypadli v osmifinále po těsné prohře s pozdějšími vítězi z Brazílie. Belgie se etablovala i na klubové scéně, kde úspěch zažíval a zažívá především trojlístek Anderlecht, Standard Lutych a Cercle Brugge. 

Skupinu Belgičanům nalosovali velice schůdnou, žádný ze soupeřů by neměl činit větší obtíže. Trenér Alžírska Vahid Halihodžič, s jehož týmem cestu skupinou začnou, se sám už vyznal z obdivu ke svému soupeři: "Belgie je v současné době jedno ze dvou nebo tří nejlepších mužstev v Evropě. Má spoustu talentovaných hráčů," řekl pochvalně.

Nejobtížnější pravděpodobně bude Rusko (mimochodem tým, kterému před 12 lety na šampionátu v Japonsku a Jižní Koreji dával současný manažer Wilmots branku – Belgie vyhrála 3:2 a šla do osmifinále), i když po skupině se tým obávat nemusí ani jich. V posledním utkání s Korejci by v ideálním případě už mohli nastoupit náhradníci.

"Každý říká, že je to zlatá generace, ale já tvrdím, že jsme zatím nic nedokázali – pouze jsme se kvalifikovali. Zda dokážeme něco na turnaji, to je samozřejmě otázka dalších měsíců," vyjádřil se v mezidobí mezi koncem kvalifikace a začátkem turnaje Marc Wilmots. Optimismus je nicméně na místě: Belgie jede do Jižní Ameriky podpořená skvělými výsledky, kvalitním mužstvem a koneckonců i vědomím schůdné skupiny, z níž se žádným ze soupeřů zatím neprohrála.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: Čtvrtfinále

SOUPISKA BELGIE

Brankáři: Thibaut Courtois (1992, Atlético Madrid, 16/0), Simon Mignolet (1988, FC Liverpool, 14/0), Koen Casteels (1992, Hoffenhei, 0/0)

Obránci: Toby Alderweireld (1989, Atlético Madrid, 34/1), Thomas Vermaelen (1985, Arsenal, 48/1), Vincent Kompany (1986, Manchester City, 59/4), Jan Vertonghen (1987, Tottenham Hotspur, 56/4), Daniel Van Buyten (1978, Bayern Mnichov, 79/10), Nicolas Lombaerts (1985, Zenit Petrohrad, 26/2), Anthony Vanden Borre (1987, RSC Anderlecht, 25/1), Laurent Ciman (1985, Standard Lutych, 8/0)

Záložníci: Axel Witsel (1989, Zenit Petrohrad, 48/5), Kevin De Bruyne (1991, Wolfsburg, 22/5), Marouane Fellaini (1987, Manchester United, 50/8), Eden Hazard (1991, Chelsea, 45/6), Kevin Mirallas (1987, Everton, 44/9), Steven Defour (1988, FC Porto, 43/2), Adnan Januzaj (1995, Manchester United, 1/0)

Útočníci: Romelu Lukaku (1993, Everton, 29/9), Dries Mertens (1987, Neapol, 24/2), Divock Origi (1995, Lille, 2/0), Moussa Dembélé (1987, Tottenham Hotspur, 56/5), Nacer Chadli (1989, Tottenham Hotspur, 20/3)

Trenér: Marc Wilmots (1969).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články