Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pobřeží Slonoviny: Končící generace by ráda poprvé potvrdila očekávání

Jen dvakrát v historii se doposud objevili mezi účastníky mistrovství světa. Nikdy však ani přes velké ambice nepostoupili ze skupiny. V Brazílii se hráči Pobřeží Slonoviny mezi fotbalovou smetánkou představí potřetí a tým v čele s Didierem Drogbou věří, že se konečně dokáže dostat do vyřazovací části. Pro mnohé z nich to totiž bude poslední šance.

Didier Drogba
zdroj: ISIFA/Getty Images autor: Clive Rose

Sloni, jak se také jinak fotbalistům Pobřeží Slonoviny říká, v posledních letech patří vůbec k nejlepším africkým národním celkům. Na žebříčku FIFA jsou dokonce z reprezentačních výběrů z černého kontinentu vůbec nejvýše, na pětadvacátém místě. To však nebývalo vždy pravidlem.

Pobřeží Slonoviny dřív patřilo pouze k průměrným africkým týmům, nijak nezářilo na žádné frontě. Africký pohár národů vyhrálo pouze jednou v roce 1992, což je pro zemi ležící na západě Afriky doposud největším úspěchem. Ke změně došlo až s nástupem silné generace kolem hvězdného Didiera Drogby. Ze Slonů se stal rázem obávaný soupeř, což potvrdili v roce 2006, kdy se poprvé dostali na světový šampionát.

"Skupiny smrti"

Do Německa svěřenci Henriho Michela přijeli s velkými ambicemi, jenže doplatili na nepříznivý los a nedostatek zkušeností ze zápasů na turnaji tohoto formátu. S velkými favority na triumf, Argentinou a Nizozemskem, prohráli shodně 1:2. Připsali si ale cennou výhru nad Srbskem a Černou Horou 3:2.

I přes konec v základní skupině se Pobřeží Slonoviny zapsalo do vědomí široké veřejnosti. Sestava kolem Drogby, bratrů Touréových a mnohých dalších předváděla ofenzivní, dynamický a líbivý fotbal, jenž bavil diváky, a Sloni se tak stali velice populárními.

Program Pobřeží Slonoviny ve skupině C:

15. června 3:00 Pobřeží Slonoviny – Japonsko (Recife)

19. června 21:00 Kolumbie – Pobřeží Slonoviny (Brasília)

24. června 22:00
Pobřeží Slonoviny – Řecko (Fortaleza)

Do Jihoafrické republiky přijížděl tým, který těsně před turnajem převzal Sven-Göran Eriksson, mnohem zkušenější. Měl i ambice přepsat africkou historii - jako první celek z Afriky se na světovém šampionátu dostat do semifinále. Jenže Sloni opět doplatili na los. Ten jim přisoudil superfavority z Brazílie, ambiciózní Portugalsko a nevyzpytatelnou Severní Koreu.

V našlapané skupině si Pobřeží nevedlo zle. S Portugalci uhrálo remízu 0:0, což byl první a doposud jediný zápas na šampionátech, v němž nedalo branku. Následovala prohra 1:3 s Brazílií a jasná výhra 3:0 nad Severní Koreou. Na postup to však nestačilo.

Těsná kvalifikace

Pobřeží Slonoviny bude mezi účastníky i v Brazílii, i když moc nechybělo, aby svátek fotbalu zůstal bez Slonů. Kvalifikací prošli suverénně bez ztráty kytičky s bilancí čtyř výher a dvou remíz, jenže baráž proti Senegalu se změnila v drama. První duel sice svěřenci trenéra Sabri Lamouchiho ovládli na svém hřišti 3:1, ale v druhém se Senegal dostal do vedení a v případě další branky by postoupil. Sloni však velký tlak domácích nakonec ustáli a po remíze mohli slavit postup.

A malé oslavy mohlo Pobřeží rozpoutat ještě jednou, a to po losu. Poprvé se totiž nedostalo do skupiny, kde bude končit jeden z favoritů. Slony čeká sice silná Kolumbie, které však bude chybět její největší hvězda útočník Falcao, a hratelné Japonsko a Řecko.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení týmů fotbalového MS v Brazílii 2014

Sladké loučení?

Hlavní zbraní Pobřeží, které nejčastěji praktikuje rozestavení 4-3-3, bude útok. V něm tradičně vyčnívá legenda Didier Drogba. O branky by se ale měli starat i další. Gervinho, Salomon Kalou, Ya Konan či také Wilfried Bony. Bývalý hráč Sparty Praha i po přestupu do Swansea ukázal, že je útočníkem světové úrovně, a se sedmnácti brankami se dělil v Premier League o čtvrté místo mezi střelci. Trenér Lamouchi si mohl dovolit takový luxus, že doma nechal nejlepšího střelce ruské ligy Seydou Doumbiu, což však někteří fanoušci nesli s nelibostí.

Útočné trio, které bude nejpravděpodobněji hrát ve složení Gervinho–Drogba–Kalou, bude podporovat záloha s hvězdným Yayou Tourém. Především o defenzivní úkoly by se měl starat Cheick Tioté a třetím záložníkem do party bude asi Serey Die z Basileje.

Velice zkušená je i obranná linie ve středu s Kolo Tourém a Didierem Zokorou, ale právě tato dvojice již na tom není nejlíp, co se týče rychlosti a obratnosti, což může být Achillova pata týmu. Vpravo pak bude nejpravděpodobněji nastupovat mladík Serge Aurier z Toulouse, o něhož jeví zájem Arsenal, a vlevo Artur Boka. Všechno pak bude řídit z branky Boubacar Barry.

Sestava kolem Drogby bude mít možná první a zároveň i poslední šanci se dostat do vyřazovacích soubojů. Pro velkou část výjimečné generace Slonů totiž půjde s největší pravděpodobností o poslední světový šampionát v kariéře. Vždyť útočníkovi Galatasaray Instanbul je 36, Boubacarovi Barrymu bude v prosinci 35, Kolo Tourému je 33 a i Yayovi Tourému je rovněž přes třicet.

Že by se jim to mohlo podařit, věří i trenér Lamouchi. "Nikdo nám nedává moc šancí na to, aby ovládli celé mistrovství světa, ale tento tým má talent na to, aby potrápil velké favority. Pokud toho však chceme dosáhnout, musí všichni hráči podat stoprocentní výkon," dodává trenér reprezentace, pro kterou je tolik typický útočný styl fotbalu.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: Osmifinále

Nominace Pobřeží slonoviny na MS:

Brankáři: Boubacar Barry (Lokeren), Sylvain Gbohouo (Sewe Sport), Sayouba Sande (Stabaek).

Obránci: Kolo Touré (Liverpool), Sol Bamba (Trabzonspor), Didier Zokora (Trabzonspor), Serge Aurier (Toulouse), Arthur Boka (Stuttgart), Ousmane Viera Diarrassouba (Caykur Rizespor), Constant Djakpa (Frankfurt), Jean-Daniel Akpa-Akpro (Toulouse).

Záložníci: Yaya Touré (Manchester City), Cheik Tiote (Newcastle), Serey Die (Basilej), Max Gradel (Saint-Étienne), Diomande Ismael (Saint-Étienne), Mathis Bolly (Düsseldorf).

Útočníci: Didier Ya Konan (Hannover), Gervinho (AS Řím), Didier Drogba (Galatasaray), Salomon Kalou (Lille), Wilfried Bony (Swansea), Giovanni Sio (Basilej).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články