Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Čeští fotbalisté vstupují do kvalifikace o MS, v cestě stojí Dánsko

Kodaň – Ostrý start do kvalifikace o mistrovství světa 2014 čeká české fotbalové reprezentanty. Hned na úvod narazí na předpokládaného hlavní konkurenta v boji o druhé postupové místo – Dánsko. Trenéra Bílka před utkáním trápí především absence klíčových záložníků Rosického s Pilařem a nepřesvědčivý výkon týmu v posledním přípravném utkání na Ukrajině. V jednom z patrně klíčových duelů kvalifikace by Češi tak brali i bod za remízu. Přímý přenos utkání sledujte od 19:45 na ČT4 a našem webu.

Česka fotbalová reprezentace
zdroj: ISIFA

Dánsko by mělo podle prognóz být hlavním konkurentem Česka v souboji o druhé postupové místo a pro Bílkův výběr by tak hned první utkání mohlo být jedním z klíčových v celé kvalifikaci. "Věřím, že začneme kvalifikaci úspěšně. Skupina je vyrovnaná a začít bodovým úspěchem bude důležité," řekl brankář Petr Čech.

Českou reprezentaci však trápí řada zraněných. Chybět budou především klíčoví záložníci Rosický s Pilařem. K dispozici nebudou ani Daniel Kolář a David Limberský z Plzně, po zranění se teprve rozehrává Plašil. Poraněné rameno přibrzdilo Ladislava Krejčího ze Sparty, který se v áčku sice zatím neobjevil, ale trenér Bílek přiznává, že je reálnou alternativou na levý kraj zálohy místo Václava Pilaře. Vzhledem k absencím v českém kádru i síle soupeře by trenér Bílek byl v Dánsku spokojen i s bodem. "Remíza by byla dobrým výsledkem," potvrdil kouč.

Jiráček je fit

Jedinou dobrou zprávou tak je, že k utkání bude připraven záložník Jiráček, kterého v posledních dnech trápil zraněný nárt. V základu zřejmě dostane šanci také Vladimír Darida, který už se ukázal v dobrém světle v zápase proti Portugalsku. V záloze čeká Josef Hušbauer, který v posledních měsících táhne Spartu, proti Dánsku se však patrně v sestavě neobjeví. Místo zraněného Limberského se na levý kraj zálohy patrně přesune ze stopera Michal Kadlec, který na tomto postu normálně nastupuje i ve svém mateřském Leverkusenu. Ve středu obrany by tak mohl místo obvyklé alternativy Hubníka dostat šanci Marek Suchý ze Spartaku Moskva.

Dánové sice na posledním mistrovství Evropy na rozdíl od Česka nepostoupili do čtvrtfinále, ve "skupině smrti" s Holandskem, Německem a Portugalskem ale rozhodně nezklamali. Proti Česku tak na domácí půdě nastoupí na trávník v pozici favorita. Ani Dánové ale nebudou v plné síle. Kvůli disciplinárnímu trestu o duel přijde útočník Nicklas Bendtner z Juventusu Turín, zraněný je i stabilní pravý záložník Zimmling.

Dánský výběr však zatím má s Českem výrazně negativní bilanci vzájemných zápasů. Seveřané totiž vyhráli jediné z dvaadvaceti utkání proti Československu či samostatnému českému mužstvu. Povedlo se jim to před jedenácti lety a shodou okolností také v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Poslední tři vzájemné duely však skončily remízou. "Historie mě nezajímá, to je minulost a záležitost pro statistiky. Dívám se dopředu a jde mi jen o to, co se stane v sobotu," prohlásil trenér Dánska Morten Olsen.

Češi by v Dánsku rádi vykročili za splněním hlavního cíle následujících dvou let, tedy za postupem na světový šampionát do Brazílie. Ani v nejbližším utkání, ani v celé kvalifikaci ale rozhodně nejsou favority. Ve skupině jsou podle žebříčku FIFA až třetím nejlepším týmem po vicemistrech Evropy z Itálie a jejich nejbližšímu soupeři Dánsku. Navíc je čekají i nevyzpytatelné týmy Bulharska a Arménie. Jednoznačným outsiderem skupiny je Malta.

Pro trenéra Bílka to je již druhý kvalifikační cyklus na lavičce českého týmu. Z té poslední se jeho výběr horko těžko, i s pořádnou dávkou štěstí a díky nasimulované penaltě, na Euro nakonec probil. Na šampionátu pak ale byly výkony i výsledky českého mužstva příjemným překvapením.

Mnozí ale odtušili, že dík patří spíše plzeňskému Pavlu Vrbovi, který ve Viktorii prakticky vytvořil a nechal sehrát osu Bílkova výběru. Národní tým pod vedením Michala Bílka nenašel svůj herní styl, soupeře málokdy přehrává, výsledky reprezentace jsou jak na houpačce. Dobré výkony mužstva většinou pramení spíše z výjimečných individuálních výkonů než ze souhry mužstva. A vyhlídky do následující kvalifikace tak nejsou zrovna růžové. Po Euru navíc ukončila kariéru Bílkova jednoznačná volba na pozici hrotového útočníka - Milan Baroš. Podle mnohých kritiků však Barošova absence hře národního týmu může jen prospět.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články