Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přihraje Manchester United Zlínu jackpot? Takhle se dostala nahoru i Plzeň, upozorňuje Páník

Zlín – Alespoň na jeden večer se všichni fanoušci Zlína zároveň stanou fanoušky Manchesteru United. Pokud jeden z nejslavnějších anglických klubů ovládne Evropskou ligu, budou Ševci mít jisté místo v základní skupině Evropské ligy. A to s sebou nese prémii 70 milionů korun, která by mohla do velké míry transformovat doposud provinční klub.

Slavící Bohumil Páník (vlevo)
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Evropská liga by byla pro moravský klub jackpot – šest zápasů s daleko slavnějšími kluby a k tomu sedmdesátimilionový bonus. "Od toho, jak to ve středu dopadne, se může mnohé další odvíjet," řekl pro Aktuálně.cz o finále Evropské ligy mezi Manchesterem United a Ajaxem majitel klubu Zdeněk Červenka.

A trenér Bohumil Páník už vidí i vzor, ve kterém by se Zlín mohl zhlédnout. "Plzeň se takhle dostala nahoru. O tom to je, že bychom mohli nastoupit cestu ne toho utlačovaného, ale aspoň se držet v té horní pětce, osmičce," upozorňuje Páník.

Něco na jeho slovech je – Viktoria sice měla větší finanční možnosti a do Evropy se v roce 2010 ještě nedostala. Rok předtím, než vyhrála titul, ale skončila pátá a osahala si, jaké to je po dlouhých letech vyhrát trofej, když stejně jako Zlín tehdy ovládla český pohár.

Zdali ale Páník bude u toho, když by Zlín vstupoval na trávník v evropských pohárech, je ve hvězdách. O tom, že by trenér Ševců mohl skutečně skončit, se již na jaře spekulovalo a Červenka už prozradil, že jednal paradoxně s trenérem Opavy Romanem Skuhravým. "Ale podepsal v Opavě novou tříletou smlouvu, takže tam už je z naší strany celá věc pasé," řekl Červenka.

Pro Páníka je každopádně vítězství v poháru velká satisfakce. "Už jsem byl několikrát jednou nohou venku z klubu. Vždy jsem se vrátil. Je to veliká satisfakce. Říkali mi, že jsem rekordman, že tak dlouho v klubu nikdo nepracoval jako hlavní trenér. Takže pro mě je to zadostiučinění," prohlásil Páník.

Je však jasné, že kádr nejspíš opustí kapitán, stoper Jakub Jugas, který má podle informací deníku Sport namířeno do Sparty. Stejným směrem se zřejmě ubírá i budoucnost křídelníka Vukadina Vukadinoviče.

"Čeká nás práce, shánět nové hráče," věděl bezprostředně po zisku poháru Červenka. Pro Evropskou ligu bude chtít šest až osm hráčů a potenciální 140milionový rozpočet by rozhodně mohl přivábit pozoruhodná jména. Jedním z nich by mohl být i forvard Táborska Adnan Džafič, jehož příchod už na Twitteru potvrdil agent Jiří Müller.

"Určitě si musí sednout klub a udělat nějakou vizi. Nerozházet peníze. Ale v klubu jsou rozumní lidé a dokážou dobře investovat. Věřím, že by se to smysluplně využilo," doufá Páník.

Jestli u smysluplného využívání prostředků bude i on sám, ale neprozradil. "Zeptejte se mě za tři týdny," usmál se. "Takových trenérů, kteří skončili poté, co uhráli první místo, už bylo. Uvidíme, co bude. Nebudu předbíhat, možná někdo za dveřmi už poslouchá," žertoval.

Evropskou ligu bude klub hrát nejspíš v Olomouci, zlínská Letná by splňovala podmínky pouze na předkolo. A co hůř - majiteli Letné hrozí insolvence, a tak do zázemí teď nesmí investovat ani korunu.

Uložit

Zdroj
ČT sport, aktualne.cz, deník Sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články