Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zlín ovládl finále domácího poháru proti Opavě a raduje se po 47 letech

Olomouc – Pouť opavských hráčů letošním domácím pohárem skončila ve finále, po kterém se radují fotbalisté Zlína po vítězství 1:0. Výhru vystřelil Moravanům Bartolomeu, který se trefil ve 20. minutě. Zlínští tak navázali na 47 let starý triumf a mohou se těšit na předkolo Evropské ligy.

Fotbalisté Zlína ovládli finále MOL Cupu 2017
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Ševci" si vítězstvím zajistili právo startu v Evropské lize, a pokud ve finále tohoto ročníku porazí Manchester United Ajax Amsterdam, postoupí Zlínští přímo do základní skupiny. To by jim vyneslo prémii asi 70 milionů korun.

"Určitě to řadím nejvýš. Buď vítěz ligy nebo poháru, to je nejvíc. Jsem trochu nad věcí, pro mě je to zklidnění po těžkém jaru, náplast na duši. Uvidíme, jak bude hrát Manchester, budeme mu držet palce," řekl zlínský trenér Bohumil Páník.

Opava první pohárové finále ve vítězství neproměnila a nezlomila čekaní týmů z nižších soutěží na triumf v MOL Cupu. Předtím z druholigových celků neuspěly v roce 1997 Dukla, o tři roky později Ratíškovice ani v roce 2009 Slovácko.

V opavské základní sestavě nakonec chyběl bývalý reprezentant Pospěch, naopak do té zlínské se vrátil uzdravený útočník Beauguel a také brankář Dostál. "Ševci" začali lépe. V desáté minutě vypálil z dálky Hnaníček a brankář Fendrich jeho střelu vyrazil k Holíkovi, který stál v ofsajdu. Za deset minut už Zlín slavil vedení. Bartolomeu si narazil s Beauguelem a ranou na přední tyč překvapil Fendricha. Zlínský záložník dal svůj druhý jarní gól.

"Ťukl jsem si to tam s Beauguelem, vystřelil jsem a padlo to na první tyč. Trenér říkal před zápasem, ať střílím, že mám dobrou střelu. Zatím asi můj nejcennější gól v životě," uvedl Bartolomeu. Fendrich vzal gól na sebe. "Dalo se to chytat, myslel jsem, že bude střílet spíš na zadní tyč. Gólman by si měl přední tyč pohlídat," podotkl Fendrich.

Nový Fotbal fokus podcast i o tom, co může znamenat pohárový triumf pro jeho vítěze

Hned za pět minut mohli Slezané srovnat, ale Smolovu střelu po závaru ve vápně skvěle vytáhl brankář Dostál na roh. Stejný hráč neuspěl ani v 35. minutě, kdy v dobré šanci vypálil z úhlu hodně mimo. "U první šance jsem to chtěl dát levačkou nahoru, což se mi povedlo. Dosty to prostě vytáhl, ani nevím jak. Při druhé jsem to chtěl dát na zadní tyč, bohužel mi to sjelo," litoval Smola. Opava se musela tlačit za vyrovnáním a Zlínu vznikal prostor na brejky. Po jednom z nich se uvolnil Holík, ale vystřelil vedle.

Trenér Slezanů Skuhravý posílil útok, stáhl ze hry defenzivně laděného Radiče a nasadil Jursu. Krátce nato přišel na trávník i Jurečka a po něm Pospěch. Opava ofenzivnějším rozestavení ztratila střed hřiště a Zlín byl několikrát blízko k pojišťující trefě. V 77. minutě vypálil Bartolomeu do břevna, které krátce poté trefil i hlavičkující Gajič. Další šanci na druhý gól zahodil i Holík.

Zlín pak málem přišly nevyužité šance draho. V 83. minutě se po standardce dostal sám před brankáře Jurečka, ale Dostál dobře vyběhl a zasáhl. "Ševci" už vedení udrželi a napravili nepovedené ligové jaro. Nic už na tom nezměnilo ani Jugasovo vyloučení v závěru nastavení.

"Dnes jsme to nebyli úplně my, jak jsme zvyklí hrát v každém utkání. Byla tam nepřesnost v ofenzivě, co se týká hry našich křídelních hráčů, to je samozřejmě pro naši hru problém," uvedl opavský trenér Skuhravý. "Že to nevyšlo krůček pod vrcholem, to je trošku kruté, ale takový fotbal bývá. Na konci jsme neměli sílu na obrat, bylo vidět, že jsme tahali z posledního," dodal.

Finále českého fotbalového poháru - MOL Cupu v Olomouci:

SFC Opava - Fastav Zlín 0:1 (0:1)

Branka: 20. Bartolomeu. Rozhodčí: Příhoda - Moláček, Dobrovolný. ŽK: Smola - Hnaníček, Kopečný, Bartolomeu, Janíček. ČK: 90.+4 Jugas (Zlín). Diváci: 11 219.

Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Žídek, Čelůstka (73. Pospěch) - Schaffartzik, Radič (55. Jursa) - Kuzmanovič (62. Jurečka), Janetzký, Zapalač - Smola. Trenér: Skuhravý.

Zlín: Dostál - Kopečný, Jugas, Gajič, Matejov - Vukadinovič (86. Fantiš), Traoré, Hnaníček (78. Janíček), Bartolomeu - Holík, Beauguel (90. Bačo). Trenér: Páník.

Roman Skuhravý (trenér Opavy): "Dnes nemá smysl se bavit o nějaké fotbalovosti, protože to byl veliký zápas pro oba týmy. My jsme to nebyli úplně oni, jak jsme zvyklí hrát v každém utkání. Byla tam nepřesnost v ofenzivě, co se týká hry našich křídelních hráčů, to je samozřejmě pro naši hru problém. Jestli mě měl někdo porazit nebo naši Opavu, tak jsem rád, že je to Zlín s trenérem Bobem Páníkem, protože k němu mám velký respekt. To je taková menší náplast. Ale byli jsme hrozně blízko, bolí to. Myslím, že jsme pro Opavu, pro to, že si fanoušci najednou uvědomili, že existuje, pro tu hrdost udělali vše, co jsme mohli. Že to nevyšlo, aspoň se máme kam posouvat. Jsme smutní, ale rozhodně spokojení, kam jsme se dostali. Že to nevyšlo krůček pod vrcholem, to je trošku kruté, ale takový fotbal bývá. Na konci jsme neměli sílu na obrat, bylo vidět, že jsme tahali z posledního."

Bohumil Páník (trenér Zlína): "Dostali jsme facku s Jihlavou, mužstvo si to uvědomilo. Dneska to hráči odpracovali a odměna je tady. Druhá liga je divoká, museli jsme být takticky dobře připraveni. Sledovali jsme všechny zápasy Opavy, to, že hráli vzadu na tři stopery, nebylo pro nás překvapení. O půlce jsme věděli, jak je eliminovat. Načetli jsme jejich hru a věděli, jak využít jejich slabin. Čekal jsem, že tam v druhé půli musí spadnout gól na 2:0, ale nakonec to mohlo spadnout k nám. Pořád to bylo buď, anebo. Určitě to řadím nejvýš. Buď vítěz ligy nebo poháru, to je nejvíc. Jsem trochu nad věcí, pro mě je to zklidnění po těžkém jaru, náplast na duši. Uvidíme, jak bude hrát Manchester, samozřejmě mu budeme fandit. Bartolomeu byl na podzim na hostování ve Znojmě, to mu pomohlo. Nikdo ho na jaře nechtěl, řekl jsem, že jeho čas přijde, a on přišel."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články