Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Boleslav slaví pohárový triumf, do Evropské ligy míří také Slavia

Teplice - Mladá Boleslav dokázala podruhé ovládnout domácí fotbalový pohár. Ve finále MOL Cupu zvítězila nad Jabloncem 2:0. Skóre utkání v Teplicích otevřel v 71. minutě střídající Jan Chramosta a za tři minuty přidal pojistku Bosňan Jasmin Ščuk. Díky vítězství Mladé Boleslavi se kvalifikoval do 2. předkola Evropské ligy i pátý tým z ligové soutěže Slavia. Pražané si zahrají v pohárech poprvé od roku 2009. Mladá Boleslav do EL vstoupí až ve 3. předkole. Jablonec si naopak po sedmém místě v lize náladu nespravil a v pohárech si nezahraje.

Fotbalisté Mladé Boleslavi s pohárem
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

"Je to pro nás o jedno předkolo Evropské ligy míň, pokusíme se probojovat do skupiny. Věděli jsme, že v první řadě pomůžeme sobě, a když je to takhle spojené se Slavií, jsem rád. Myslím, že vzhledem k zázemí a fanouškům Slavie je to dobře," prohlásil po utkání spokojený boleslavský trenér Jarolím.

Finále na poloprázdném stadionu v Teplicích začalo opatrně. Jablonecký Doležal pálil v úvodu jen do Šedy a na druhé straně odvrátil gólman Hrubý Kalabiškovu hlavičku. Poté se hrálo hlavně mezi oběma šestnáctkami a zajímavější akce přišly až těsně před přestávkou.

Dalekonosná rána mladoboleslavského Jánoše skončila těsně nad, na druhé straně upadl ve vápně Mingazov, sudí Hrubeš ale penaltu nenařídil. Už v nastavení první půle měla Mladá Boleslav první velkou šanci utkání. Na Ščukův centr si naskočil aktivní Kalabiška, ale Hrubý jeho hlavičku vyrazil na roh.

Je nám líto, video expirovalo.
Nový pohár nevydržel boleslavské oslavy

Úvod druhého dějství byl ještě opatrnější než začátek zápasu, až přišla 71. minuta a rozhodující moment. Střídající Chramosta byl na hřišti necelé tři minuty, když ho kolmou přihrávkou vysunul do brejku Kalabiška a mladoboleslavský kanonýr s přehledem po zemi překonal Hrubého. Svým sedmým gólem potvrdil pozici nejlepšího střelce této sezony domácího poháru.

"Věděl jsem hned od začátku, že to dám levou nohou podle něj. A vyšlo to. Povedl se mi vstup do utkání. Nevím, jestli to je můj životní gól, ale jeden z těch důležitých. Nasměroval nás k vítězství v poháru, moc si ho vážím," řekl Chramosta. "Bohužel jsme nepokryli střídajícího Chramostu, který dostal vynikající míč a svoji šanci nekompromisně proměnil," dodal jablonecký trenér Zdenko Frťala.

Vyrovnat mohl Greguš, z dobré pozice ale pálil mimo. V 74. minutě Mladá Boleslav náskok pojistila. Rada zahrál přímý kop na hranici malého vápna, kam si naběhl Ščuk a z voleje překonal bezmocného Hrubého. Středočeši porazili Jablonec i ve třetím vzájemném duelu této sezony.

Mladá Boleslav vrátila soupeři finálovou porážku z roku 2013 a slaví po triumfu v roce 2011. Jablonec si v sedmém finále domácího poháru připsal pátou porážku a na triumfy z let 1998 a 2013 nenavázal.

Utkání Mladá Boleslav - Jablonec
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

"Řadím tohle vítězství hodně vysoko, i vzhledem k tomu, že se nám v lize nepovedlo porazit Liberec. Je to pro nás o jedno předkolo Evropské ligy míň, pokusíme se probojovat do skupiny," řekl Jarolím.

Středočeši porazili Jablonec i ve třetím vzájemném duelu této sezony. "Když jsme chystali nějakou změnu, střídání, soupeř nás potrestal druhým gólem a pak už jsme neměli síly, abychom se zápasem něco udělali. Boleslav ukázala v klíčových momentech svou kvalitu," doplnil Frťala.

FK Mladá Boleslav - FK Jablonec 2:0 (0:0)

Branky: 71. Chramosta, 74. Ščuk. Rozhodčí: Hrubeš - Hock, Pospíšil - Příhoda, Nenadál. ŽK: Jánoš, Kúdela, Šeda, Magera - Doležal. Diváci: 2543.

M. Boleslav: Šeda - Kysela, Kúdela, Čmovš, Fleišman (87. Pauschek) - Ščuk, Rada - Jánoš (68. Chramosta), Čermák, Kalabiška - Magera (90. Takács). Trenér: Jarolím.

Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Rossi, Hybš - Hübschman - Masopust, Greguš, Pospíšil (72. Trávník), Mingazov (78. Wágner) - Doležal (83. Mihálik). Trenér: Frťala.

Karel Jarolím (trenér M. Boleslavi): "Věděli jsme, že nás bude čekat těžký boj, protože pro Jablonec to byla jediná šance, jak se dostat do pohárů. Odpovídal tomu průběh první půle, kdy moc situací před brankami nebylo. Před pauzou měl šanci Honza Kalabiška, ale Hrubý Jablonec podržel. Začátek druhé půle byl v podobném duchu. Nám pak pomohlo vystřídání. Věděli jsme, že potřebujeme být nebezpečnější dopředu, klasický útočník nám od začátku zápasu chyběl. Honza Chramosta potvrdil to, co má, ten timing na kolmou přihrávku. Umí si nejen naběhnout, ale šanci i proměnit. To byl rozhodující moment zápasu."

Zdenko Frťala (trenér Jablonce): "V první půli to bylo takové vyčkávání. Každý tým si vypracoval jednu brankovou příležitost. Bohužel v druhé půli jsme nepokryli střídajícího Chramostu, který dostal vynikající míč a svoji šanci nekompromisně proměnil. Když jsme chystali nějakou změnu, střídání, soupeř nás potrestal druhým gólem a pak už jsme neměli síly, abychom se zápasem něco udělali. Boleslav ukázala v klíčových momentech svou kvalitu."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články