Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sparta v závěru otočila ve Znojmě, druholigový Žižkov zdolal Brno

Praha - Sparta nakonec zabránila jakémukoliv překvapení a porazila Znojmo na jeho hřišti 3:2. Slavia si neporadila s druholigovým Varnsdorfem, který se sešívanými udržel remízu 0:0. Dvě neproměněné penalty na obou stranách, mizerný výkon Brna a zvedající se Žižkov. To byl leitmotiv úvodního utkání osmifinále Poháru České pošty, v němž druholigová Viktoria porazila Zbrojovku gólem v závěru utkání 1:0.

Sparťanská radost
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Znojmo se v poháru vrátilo z Brna na svůj stadion, který nevyhovuje ligovým parametrům, a Spartu trápilo mnohem více než při zářijové prohře 0:2 v nejvyšší soutěži. Letenským se znovu podařilo Jihomoravany zaskočit rychlou brankou, když se v deváté minutě prosadil Konaté, těsně před pauzou ale srovnal Crnkič.

I po změně stran Znojmo hrozilo více a v 71. minutě přidal Nepožitek druhý gól. Teprve pak se Sparta probrala. V 75. minutě po chybě obrany Mareček vyrovnal a o pět minut později po rohovém kopu vyrazil brankář Hrubý Bednářovu hlavičku jen před Přikryla, který míč doklepl do sítě. Sparta tak udržela svoji neporazitelnost v domácích soutěžích.

"Znojmo hrálo jednoduše a bojovalo. Přehrávalo nás zejména na přelomu obou poločasů. Jsem rád, že se nám podařilo v závěru otočit výsledek," řekl po zápase kouč Sparty Vítězslav Lavička. Znojemský trenér Leoš Kalvoda litoval zbytečných chyb. "Jsem rád, že jsme mohli alespoň jeden zápas odehrát na domácí půdě. S výsledkem být spokojen nemohu, ale herně jsme byli Spartě důstojným soupeřem. Rozhodují ale chyby. A těch jsme udělali asi více," podotkl Kalvoda.

1. SC Znojmo - Sparta Praha 2:3 (1:1)

Branky: 42. Crnkič, 71. Nepožitek - 10. Konaté, 75. Mareček, 80. Přikryl. Rozhodčí: Jílek. Diváci: 2157.

Znojmo: Hrubý - Mudra, Jonov, Hnaníček, Cihlář - Nepožitek, Lacko - Crnkič, Okleštěk, Tomeček (72. Hrošovský) - Reljič (64. Helísek). Trenér: Kalvoda.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Mareček, Matějovský - Přikryl, Dočkal (90. Vácha), Konaté (67. Krejčí) - Bednář (90. Lafata). Trenér: Lavička. 

Slavia si chtěla ve Varnsdorfu spravit chuť po čtyřech ligových prohrách za sebou, které ji srazily na předposlední místo v tabulce. Nakonec ale mohla být ráda, že si do odvety odnesla bezbrankovou remízu. Pražané se na půdě desátého celku druhé ligy museli obejít bez potrestaného kapitána Kisela a měli s domácími hodně práce. Několikrát je výrazně podržel brankář Černý, který se vrátil mezi tyče po zranění. Největší šanci slávistů měl Juhar, po půlhodině mířil do břevna.

"Suma sumárum náš výkon hodnotím jako účelový. Prvním cílem bylo tady neinkasovat a občas i se štěstím jsme všechny příležitosti soupeře přežili. To druhé jsme ale nesplnili, chtěli jsme tady dát branku," uvedl trenér Miroslav Koubek, který stále čeká na první výhru ve Slavii.

FK Varnsdorf - Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: Lerch. Diváci: 2950.

Sestava Slavie: Černý - Dostál, Dobrotka, Neves, Čonka - Štěpán (46. Nitrianský), Gecov, Zmrhal, Juhar (75. Lička) - Škoda, Škutka (63. Koreš).

Žižkov pod novým trenérem Trpišovským před sezonou výrazně proměnil a omladil kádr. Ten se ze začátku ročníku i dílem obtížného losu hodně trápil, když z úvodních osmi zápasů vyhrál jediný a pět jich prohrál. Obrat Žižkova z nepříznivé situace však nedokumentují jen výrazně zlepšené výkony, ale také výsledky. Viktoria neprohrála v posledních čtyřech utkáních, přičemž dokázala porazit Liberec, Vlašim na jejím hřišti 5:1 a nyní Brno.

Oba týmy v úvodním poločase neproměnily pokutový kop. První penaltu kopalo v šesté minutě Brno, Markovič však brankáře Boháče ani nadvakrát nepřekonal. Za necelou čtvrthodinu dostal šanci z pokutového kopu Žižkov. I v tomto případě uspěl gólman, když Hladký po střele doprostřed vychytal Folprechta. Dorážku do prakticky prázdné brány pak žižkovští poslali vysoko nad.

Viktoria v prvním poločase lépe držela míč a dobře kombinovala po zemi, ovšem stejně jako Brno si vyložené šance nevytvořila. A to ani v druhé půli, kdy byl již průběh hry vyrovnaný. O nejtěsnějším vítězství Žižkova ale nakonec rozhodl v 88. minutě Voltr, který po přihrávce dalšího náhradníka Sivriče zblízka překonal Hladkého.

Viktoria Žižkov - Zbrojovka Brno 1:0 (0:0)

Branka: 88. Voltr. Rozhodčí: Franěk.

ŽižkovBoháč – Šťastný, Kiidron, Houžvička, Bartošák – Bartl, Mareš (53. Sivrič), Súkenník, Zapalač (73. Podrazký), Folprecht – Škoda (79. Voltr). Trenér: Trpišovský.
Brno: Hladký - Janotka, Pernica, Buchta, Husár (60. Zavadil) - Pašek, Frejlach (85. Kroupa), Fischer, Hyčka - Skalák - Markovič (70. Přerovský). Trenér: Kotal.

Obhájce pohárového triumfu Jablonec před rokem rozdrtil Ústí nad Labem v osmifinále po výsledcích 7:1 a 5:0. V repríze loňského souboje se sice taková kanonáda nekonala, přesto prvoligový favorit splnil roli a doma zvítězil 1:0. Po osmi minutách vstřelil po Vukadinovičově přihrávce jediný gól Hubník, další šance už domácí neproměnili.

Baumit Jablonec - FK Ústí nad Labem 1:0 (1:0)

Branka: 8. Hubník. Rozhodčí: Houdek. Diváci: 1352.

Sestava Jablonce: Valeš - Rossi, Kysela, Beneš, Novák - Kopic (56. Třešňák), Loučka, Kubista, Vaněk, Vukadinovič (68. Vošahlík) - Hubník (84. Čížek). Trenér: Skuhravý.

Dukla je po vysoké domácí výhře 4:0 nad Příbramí blízko postupu do čtvrtfinále. Svěřenci Luboše Kozla v devátém soutěžním zápase za sebou neprohráli a navázali na nedávnou ligovou výhru nad stejným soupeřem.

Domácí se na Julisce prosadili dvakrát na konci prvního poločasu. V 37. minutě otevřel skóre Pospěch, za pět minut zvýšil tvrdou střelou pod břevno kmenový hráč Plzně Marek Hanousek. V 58. minutě přidal třetí zásah po Malého standardní situaci Vorel a v 77. minutě uzavřel skóre střídající Pázler po přihrávce Mareše, který ještě v závěru trefil břevno.

Dukla Praha - 1. FK Příbram 4:0 (1:0)

Branky: 37. Pospěch, 42. Marek Hanousek, 58. Vorel, 77. Pázler. Rozhodčí: Marek. Diváci: 425.

Dukla: Kučera - Romera, Vorel, Štetina, Matěj Hanousek - Malý (86. Ouedraogo), Gedeon, Marek Hanousek - Néstor (70. Pázler), Pospěch (76. Marek), Jakub Mareš. Trenér: Kozel.
Příbram: Hruška - Jugas, Zapotočný, Mišůn, Divíšek - Brandner (46. Pilík), Tarczal, Abraham (76. Barák), Stratil (46. Jiří Mareš) - Danoski, Řezníček. Trenér: Straka.

Jihlava podruhé během měsíce hrála v Olomouci a Sigmě i s úroky vrátila ligovou prohru 3:4. Skóre otevřel Jungr a hattrick si pak připsal Bosňan Harba, který se trefil ve třech z posledních čtyř soutěžních duelů.

Sigma Olomouc - Vysočina Jihlava 0:4 (0:2)

Branky: 14., 65. a 90.+1 z pen. Harba, 8. Jungr. Rozhodčí: Adámková. Diváci: 758.

Olomouc: Zlámal - Vidlička, Koutný, Šindelář, Vepřek - Navrátil, Karaš (68. Wijlaars), Houska - Schulmeister (76. Lietava), Varadi, Falta (58. Doležal. Trenér: Kotůlek.
Jihlava: Hanuš - Mikula, Krejčí, Šourek, Josl - Marek, Jánoš - Masopust (72. Kliment), Jungr (87. Teplý), Kosak (76. Karlík) - Harba. Trenér: Komňacký.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články