Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Novými mistry Evropy jsou Portugalci. Titul jim v prodloužení vystřelil Éder

Paříž – Mistrovsví Evropy zná nové šampióny. Poprvé v historii se jimi stali fotbalisté Portugalska, kteří domácí Francii zdolali 1:0 po prodloužení. Rozhodující branku vstřelil střídající Éder. Selecao přitom hráli téměř celý zápas bez zraněné hvězdy Cristiana Ronalda.

Až do finále na turnaji pouze paběrkoval. Třikrát střídal na poslední minuty a nikdy se výrazněji do statistik nezapsal. Ve stejné fázi utkání vyběhl i do finále, jenže v souboji o titul se z Édera stal hrdina Portugalska.

Nejdůležitější moment v kariéře vytáhlého útočníka přišel ve 109. minutě. Kanonýr Lille převzal míč daleko od branky, ale po pohledné individuální akci se dostal až k vápnu. Na hranici šestnáctky se rozhodl okamžitě vypálit a udělal dobře. Lloris se v brance sice natahoval jak mohl, ale míč skončil přesně u tyče.

A právě tento moment vše rozhodl. Francouzi už nedokázali odpovědět a Portugalsko tak mohlo začít slavit premiérový evropský titul v historii. Zároveň si připsalo také první soutěžní výhru nad Les Bleus.

"Byl to naprosto úžasný moment. Myslím, že si titul zasloužíme za tvrdou práci, kterou jsme předvedli. Portugalsko čekalo na titul dlouho a teď se konečně dočkalo," řekl po utkání střelec rozhodující branky.

Didier Deschamps: "Promarnili jsme obrovskou šanci vyhrát titul. Neexistují slova, která by popsala pocity. Zklamání je obrovské. Chvíli potrvá, než se z toho dostaneme."

Portugalci přitom téměř celé střetnutí museli zvládnout bez své největší hvězdy Ronalda. Už v pětadvacáté minutě ho totiž ze hřiště odnésli na nosítkách v slzách poté, co do něj nešetrně zajel v úvodu střetnutí Payet. Hvězda týmu se sice dvakrát nechala ošetřit a zkoušela se do zápasu vrátit, jenže po chvíli svoji snahu vzdala.

Selecao však našlo hrdiny jinde, v Éderovi a také brankáři Patríciovi, jenž si během zápasu připsal spoustu veledůležitých zákroků. Už během prvních deseti minut musel zasahovat proti hlavičkám Griezmanna a Girouda.

Dalším, kdo si na něm vylámal zuby byl výborně hrající Sissoko, jenž si po půl hodině šikovně udělal místo ve vápně zasekávačkou, jenže portugalský brankář byl znovu na místě.

Patrício čaroval i po změně stran, kdy na něj postupně nebezpečně pálili opět Griezmann, Giroud a Sissoko. První jmenovaný, jenž získal s šesti góly korunu pro krále střelců, měl během večera celkově střeleckou smůlu. V šestašedesáté minutě se dostal do další výborné pozice, jenže hlavou z malého vápna zamířil nad.

Francie nakonec přeci jenom mohla strhnout vedení na svou stranu v druhé minutě nastavení. Střídající Gignac si ve vápně pohrál s Pepem, jenže když už jeho následnou střelu nezastavil Patrício, postavila se do cesty tyč, která zachránila Selecao.

O všem tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm nejprve Guerreiro ze standardky orazítkoval břevno, ale jedenáct minut před koncem přišla slavná chvíle Édera.

"Promarnili jsme obrovskou šanci vyhrát titul. Neexistují slova, která by popsala pocity. Zklamání je obrovské. Chvíli potrvá, než se z toho dostaneme," uvedl francouzský trenér Didier Deschamps.

Portugalsko vyhrálo turnaj, i když v normální hrací době zvítězilo pouze v jednom ze sedmi utkání. Francie naopak ve svém třetím finále Eura poprvé prohrála a nedosáhla na třetí zlato, jímž by vyrovnala dosud nejúspěšnější země Německo a Španělsko.

"Byli jsme trochu unavení, ale to není omluva. Měli jsme dost šancí rozhodnout. Hlavně v poslední minutě Gignac. V takovémto zápase rozhodují přesně tyto detaily," uvedl Deschamps.

Portugalsko - Francie 1:0 po prodloužení

Branka: 109. Éder. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Cédric, Mário, Guerreiro, W. Carvalho, Fonte, Patrício - Umtiti, Matuidi, Koscielny, Pogba. Diváci: 75 868.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - W. Carvalho - Sanches (79. Éder), Silva (66. Moutinho), Mário - Nani, Ronaldo (25. Quaresma). Trenér: Santos.

Francie: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko (110. Martial), Griezmann, Payet (58. Coman) - Giroud (78. Gignac). Trenér: Deschamps.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články