Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Z náhradníka účast ve finále Eura. Umtiti zažívá raketový start v reprezentaci

Paříž - Francouzský obránce Samuel Umtiti prožívá snový start v reprezentaci galského kohouta. Přitom neměl na evropském šampionátu vůbec startovat. Z pozice náhradníka se však probojoval do výběru Didiera Deschampse díky zraněním ostatních a v důsledku vykartování spoluhráče naskočil k prvním dvěma zápasům za národní tým. Vynikajícími výkony v Lyonu si vysloužil angažmá v Barceloně a nyní by ho nemělo minout finále Eura.

Samuel Umtiti, francouzský obránce Barcelony
zdroj: Reuters autor: CHARLES PLATIAU

"Zatím to byl zatraceně podařený červenec. Věřím, že to ještě vydrží," řekl k dosavadnímu průběhu Eura Umtiti, který se v průběhu pár dní vyšvihnul z náhradníka až do základní sestavy. Původně nebyl ani v nominaci, do které se dostal až po zranění Jérémyho Mathieua a Raphaëla Varaneho.

"Přiznám se, že se s těmi změnami ještě pořád sžívám. Ale do hlavy mi to nestoupne," je přesvědčen Umtiti, který nedávno přestoupil z Lyonu do Barcelony za 25 milionů eur. "Jsem docela flegmatik a beru to, jak to přijde. Ale snažím se co nejvíc si to užít, protože by mě ani ve snu nenapadlo, že tady (na Euru) dneska budu," dodal.

Další šanci Umtiti dostal, když Adil Rami nemohl nastoupit kvůli trestu za žluté karty ve čtvrtfinále proti Islandu a už ji nepustil. Při výhře 5:2 odehrál celý zápas a stejnou důvěru mu dal trenér Didier Deschamps i v semifinále proti mistrům světa z Německa, které Francie vyhrála 2:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo - Francie

"Cítil jsem se dobře, takže jsem se snažil být v klidu a hrát tak, jak jsem byl zvyklý z klubu. Když nastoupíte proti takovým hráčům, tak vás to vybičuje," uvedl Umtiti. "Ale nebudeme si nic nalhávat, hrát druhý zápas za reprezentaci zrovna proti Německu není úplně běžná věc," dodal s úsměvem.

Po dvou zápasech by tak měl nastoupit i do posledního utkání evropského šampionátu, kdy se Francie střetne s Portugalskem o titul. Trenér Francouzů Deschamps nemá důvod měnit sestavu, a tak se očekává Umtitiho třetí start na Euru. 

Kromě úspěšného vstupu do francouzské reprezentace se dvaadvacetiletý fotbalista může těšit z přestupu do slavné Barcelony. Naváže tak na francouzské hráče Thieryho Henryho, Érica Abidala či Jérémyho Mathieua a rozšíří historický počet Francouzů v dresu "Blaugranas" na dvacet.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články