Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Islanďany čeká historický zápas. Zbraň na Anglii? Brejky a standardky

Nice (Francie) – Fotbalisty Islandu čeká největší zápas ve své historii. Už nyní za sebou mají velký úspěch v podobě postupu do osmifinále mistrovství Evropy, teď ale věří, že by mohli projít i přes Anglii, v jejíž lize mnoho z nich působí a která je pro Islanďany velkým vzorem. Poslední vzájemný souboj vyhrála v roce 2004 Anglie 6:1. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu od 20:30, utkání komentují Jaromír Bosák a Martin Hyský.

Radost fotbalistů Islandu
zdroj: REUTERS autor: John Sibley

"Čelit Anglii je pro nás mimořádná událost, protože anglický fotbal má na ten náš velký vliv. U nás každý na velkém turnaji fandí Anglii. Teď hrajeme proti ní. Troufnu si říct, že je to největší zápas v naší historii," konstatoval nejzkušenější islandský hráč Eidur Gudjohnsen, který právě v Premier League strávil nejlepší roky své kariéry.

Anglie zatím na turnaji moc nezářila (více čtěte zde) – se Slovenskem a Ruskem jen remizovala, Wales porazila těsně 2:1 a ze skupiny postoupila ze 2. místa, stejně jako Island.

"Proti Slovensku jsme měli 29 střel a 15 rohů, ale za držení míče, rohy a hezkou hru nedostaneme ceny. Klíčové je dávat góly, a s tím jsme dosud měli problémy. Máme v týmu hodně kanonýrů, kteří mají velkou kvalitu, a góly přijdou," věří trenér Roy Hodgson, pod jehož vedením nemá jistý start jen Lallana. Islandský tým nehlásí žádnou absenci.

"Mám trochu obavu z toho, že to nejlepší Anglie ještě nepředvedla a schovává si to. I tak ale věřím, že jsme schopni ji porazit. Nepopíráme, že jsme outsider, ale ve fotbale je možné všechno," řekl Gudjohnsen. "Dáme do toho všechno. Když to bude stačit na postup, bude to pro nás velký moment. A když to nevyjde, tak doufám, že Anglie získá titul," dodal.

Angličané s nejmladším týmem na Euru (průměrný věk 25,39) vědí, že si musí ohlídat brejky soupeře a jeho silné standardní situace včetně dlouhých autů Arona Gunnnarssona, kterého díky působení v Cardiffu dobře znají.

"Musel bych být slepý, abych si neuvědomoval, jak velká je to pro ně zbraň. Musíme si dobře splnit domácí úkol a připravit se na ně," dodal Hodgson. Otázkou je, s jakou sestavou v útoku Anglie vyrukuje. V předchozím duelu dostali přednost Vardy se Sturridgem, na další šance ale čekají Kane a mladíci Sterling s Rashfordem.

Předpokládané sestavy:

Anglie: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Henderson, Alli, Dier, Rooney - Vardy, Sturridge.

Island: Halldorsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthórsson, Bödvarsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články