Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slováci si na favorita z Německa věří, trápí je ale zranění

Lille – Mistři světa z Německa se střetnou v neděli večer v osmifinále s reprezentací Slovenska. Slováci posilnění postupovým bodem za bezgólovou remízu s Anglií si sílu soupeře uvědomují, přesto si na Němce věří. Musí se však vypořádat se zraněními některých hráčů. Přímý přenos sledujte v neděli s předzápasovým studiem od 17:25 na ČT sport a našem webu.

Fotbalisté Slovenska porazili Německo v přípravě
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Osmifináloví soupeři mají o motivaci v neděli postaráno. Vítěz osmifinálového duelu se střetne s lepším z dvojice Itálie–Španělsko. Těšit se mohou také na nový trávník na stadionu v Lille, který se po stížnostech na tamní hrací plochu vyměnil. "Je to velké pozitivum. Už předtím ten trávník nebyl ideální, těšíme se na nový," řekl slovenský útočník Adam Nemec. Slováci prostředí v Lille dobře znají, neboť zde sehráli druhý zápas ve skupině a Rusko zdolali 2:1.

Slováci si na Němce věří, vždyť v přípravě zvítězili v Augsburgu 29. května v přípravném utkání před Eurem v poměru 3:1, i když zápas ovlivnily také nepříznivé počasí a slabší sestava Německa. "Nevidím důvod, proč bychom se měli bát," řekl na adresu Němců Martin Škrtel.

"Viděl jsem asi všechny zápasy Německa na Euru. Jsou velmi silní v držení míče, málokdo se jim v tom dokáže vyrovnat. Víme, že míč nebudeme mít tak často na kopačkách, uvědomuje si Nemec. Viděl jsem však i jejich slabiny. Určitě je nějaký recept, který by se dal na ně najít. Je pravdou, že když ztratí míč, jsou dost otevření. Na druhé straně platí, že míč ztrácejí jen velmi málo. Střed pole mají neskutečně silný, umí to vykombinovat. Nebude lehké je ubránit," dodal Nemec.

"Německo je favorit, což všichni akceptujeme. Chceme se však poprat o postup a zůstat tady co nejdéle. Když předvedeme defenzivní výkon jako s Anglií, podaří se nám dostat do šance a dát gól, můžeme myslet na postup," uvedl Švento.

Fotbalisté Slovenska se však musí vypořádat s četnými zraněními. Zdravotní problémy různého charakteru mají Tomáš Hubočan, Róbert Mak a Dušan Švento, který je na tom nejhůře. "Sval mě stále pobolívá. Důležité bude pro mě stanovisko doktorů. Musím ho akceptovat. Touha je velká, vždyť na takové turnaji nehrajete podobný zápas každý den. Pouštět se do rizika je však hloupost," uvedl třicetiletý fotbalista, jenž se po sedmi letech vrátil do pražské Slavie.

Miroslav Stoch a Peter Pekarík už trénují bez omezení. Pekarík má ale zlomený nos po úderu loktem od Ryana Bertranda v posledním utkání skupiny s Anglií. "Vytvořili jsme mu fixaci kineziotejpem, která mu nebrání v dýchání. Nebudeme proto vyrábět žádnou masku. Hned říkal, že nechce žádný materiál. Potřebuje mít jen pocit, že má nos něčím chráněný," upřesnil reprezentační lékař Slovenska Ján Baťalík. Bude vypadat jako správný indián, který jde do boje. Musíme mu dát správnou barvu, která soupeře zastraší, dodal Baťalík.

"Německo má přetlak ofenzivních hráčů. Kvality Özila, Götzeho a Draxlera všichni dobře známe, ale určitě nám nehrozí nebezpečí jen od nich. Nemůžeme se soustředit jen na tyto hráče, ale na celý německý tým, který má ohromnou sílu. Doufejme, že náš trenér vymyslí dobrou taktiku," řekl Pekarík.

Co bude proti Německu potřeba? "Srdce, ochota, běhání a bojovnost nesmějí chybět, když chceme pomýšlet na dobrý výsledek. Věříme, že postupem do osmifinále jsme neřekli poslední slovo. Rádi bychom dosáhli na ještě větší úspěch," troufá si Pekarík. "Z těch možností, co tam byly, jsme si nejvíce přáli právě Němce. Jsou mistři světa, ale věříme, že se proti nim dá hrát. Víc nám můžou vyhovovat než třeba Španělé, je přesvědčen Stanislav Šesták.

Mohl by být poslední vzájemný zápas výhodou? "Nemyslím si, že by to měla být výhoda, Němci si naopak dají větší pozor a určitě nic nepodcení," domnívá se Šesták. "Myslím, že prohra bude Němce ještě více motivovat. Jejich mentalita je taková, že nepodcení žádnou situaci a určitě si dají větší pozor," uzavřel Pekarík.

Zdroj
ČT sport, sme.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články