Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nemilosrdný pavouk: Velmoci poslal proti sobě, šanci mají Chorvatsko nebo Belgie

Paříž – Španělsko, Německo a Itálie. Tyto tři země se probojovaly na předchozích dvou šampionátech do finále. Ve Francii ale má naději na postup do semifinále maximálně jedna z nich. Španělský výpadek proti Chorvatsku "zajistil" obhájcům trofeje reprízu finále už v osmifinále, vítěz tohoto souboje navíc v dalším kole narazí nejspíš právě na úřadující mistry světa.

Německo - Itálie
zdroj: ČTK/AP

Němci mají za prvního soupeře v play-off Slováky, a pokud potvrdí papírové předpoklady, otevírá se jim ve čtvrtfinále šance na odvetu, ať už narazí na kohokoliv z finalistů předchozího šampionátu. Italům mají co vracet za čtyři roky starou semifinálovou porážku, La Furia Roja je zase připravila o zlato v roce 2008. S Itálií, respektive se Španělskem kromě toho Nationalelf neuspěla i v semifinále MS 2006 a 2010.

Ve "spodní" polovině turnajového pavouku jsou navíc i domácí Francouzi a po výsledkově nevýrazné základní skupině také Anglie, což znamená, že z pěti tradičních fotbalových velmocí se letos do finále podívá maximálně jedna.

Sport
zdroj: ČT4

Pořadatelskou zemi čekají v osmifinále obětavě hrající Irové a Albion pro změnu neméně houževnatí bojovníci z Islandu. V případě úspěchu si Angličané připomenou staleté vzájemné soupeření s Les Bleus i na fotbalovém poli.

Vítěz tohoto čtvrtfinále pak narazí v boji o finále v Marseille na nejlepšího z výše zmíněné trojice, tedy pokud se Slovensku nepovede dvojnásobný fotbalový zázrak.

Od zavedení systému základních skupin na Euru 1980 se ještě nikdy nestalo, že by se do finále dostal výběr, který na turnaji předtím nepotkal ani jeden z týmů "velké pětky". Změnit tuto statistiku mohou letos Portugalci, kteří ale zatím na turnaji zůstávají za očekáváním a v základní skupině F pouze třikrát remizovali.

Branka Islanďana Traustasona z nastaveného času utkání s Rakouskem sice připravila Christiana Ronalda a jeho spoluhráče o druhou příčku v tabulce, zároveň ale znamenala přesun do relativně lehčí části pavouku. Pro Portugalce nebo jejich osmifinálového soupeře z Chorvatska a zejména pro Belgii tato konstelace znamená příležitost na relativně snadný postup do semifinále.

Sport
zdroj: ČT4

Vatreni mají k dispozici pravděpodobně ještě silnější generaci než na bronzovém MS 1998. V "horní" části pavouku jsou po vítězství nad obhájci titulu Španěly a prvenství v těžké skupině s Tureckem a Českem momentálně hlavními favority. Pro osmifinále ale Chorvaté asi očekávali poněkud lehčího soupeře než Portugalce. Vítěz duelu narazí ve čtvrtfinále na lepšího z dvojice Švýcarsko – Polsko.

Belgičtí fanoušci možná čekali od výkonu svých reprezentantů v základní skupině trochu víc, druhá příčka za Itálií ale pro Rudé ďábly může nakonec být v důsledku spíš výhrou. Maďarsko sice šokovalo vítězstvím ve skupině F, nepřekonatelným soupeřem by ale být nemělo a v případném čtvrtfinále by na Belgii čekal jeden ze zástupců Velké Británie – tedy buď Wales, nebo Severní Irsko. Cestu mezi nejlepší čtyři tak mají Wilmotsovi svěřenci otevřenou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články