Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Německo přes výraznou převahu udolalo Severní Irsko pouze 1:0

Paříž – Fotbalisté Německa zvítězili v závěrečném utkání v základní skupině C mistrovství Evropy nad Severním Irskem 1:0 a do osmifinále postoupili z prvního místa. O vítězství svěřenců Joachima Löwa nad úporně bránícími Ostrovany rozhodl ve 29. minutě útočník Mario Gomez, Němci tak ani ve třetím zápase na turnaji neinkasovali.

Vítězství Německa zároveň rozhodlo o prvním postupujícím celkem ze třetího místa, na osmifinále se mohou těšit Slováci. Večerní výhra Turecka nad Českem 2:0 ve skupině D pak posunula mezi nejlepších šestnáct týmů turnaje i bojovníky z Ulsteru, kteří při shodném bodovém zisku mají lepší skóre než Turci i Albánie ve skupině A.

Löw zareagoval na neplodnou hru svých svěřenců proti Polsku dvěma změnami v sestavě a tah se zařazením Maria Gomeze na hrot se mu vyplatil. Útočník Besiktase se za důvěru odvděčil ve 29. minutě, když Özilovu přihrávku z prvního doteku sklepl na rozběhnutého Müllera, který místo střely volil přihrávku pod sebe, a Gomez i přes McAuleyho blok dostal míč do sítě.

Gomez, který skóroval v národním týmu poprvé po čtyřech letech, patřil spolu s Müllerem k nejaktivnějším Němcům a v 82. minutě byl blízko druhé branky, když po Kimmichově centru mířil hlavou k tyči, jeho pokus ale vyškrábl na roh jednoznačně nejlepší muž v severoirském dresu, brankář McGovern.

Oživení přinesl i druhý nováček v sestavě Kimmich, který nastoupil na pravé straně obrany místo Höwedese a zejména v prvním poločase se po jeho centrech dostali Němci do několika dobrých šancí. A konečně i Götzemu výrazně prospělo stažení z hrotu útoku na křídlo místo Draxlera.

Už první minuty nabídly vcelku očekávaný obrázek, Němci drželi míč na útočné polovině a snažili se najít mezery v kompaktní obraně "modrozelených". Kombinaci v uspávajícím španělském stylu přerušil pouze dvakrát nepřesnou přihrávkou Khedira.

Poklidnou úvodní pasáž hry rázně uťal až Özil, který přihrávkou z první eliminoval kompletní severoirskou obranu a Müller se ocitl sám před McGovernem. Opora Bayernu ale znovu dokázala, že ji evropský šampionát nezastihl v dobrém rozpoložení a trefila pouze vybíhajícího brankáře.

Özil to tedy zkusil sám, v podobné situaci ale ani pořádně nevystřelil a míč po McGovernově zákroku odklidil do bezpečí Cathcart. A silnou německou pětiminutovku zakončil Götze, jenže proti němu znovu skvěle vyběhl severoirský brankář a dorážka Kimmicha měla spíše přeborové parametry.

Zelenobílá armáda se do útoku dostávala pouze sporadicky a její akce v lepším případě končily nepřesným centrem do vápna. A tak se po krátkém oddechu znovu vrhla na zteč Nationalelf, Gomez sklepl Kimmichův centr pro Müllera, ten ovšem mířil těsně vedle pravé McGovernovy tyče.

Velké momenty nejlepšího střelce MS 2010 tím ale neskončily, Müller do poločasu ještě stihl trefit po Kimmichově centru v pádu hlavou tyč a skvělou souhru Özila s Götzem zakončit z hranice penalty ranou do břevna. V roli nahrávače se mu vedlo nepoměrně lépe a Gomez po jeho akci neměl problém poslat Němce do vedení.

V podstatě jedinou příležitost Severních Irů zahodil Jamie Ward, když rohový kop poslal přímo do rukavic Neuera. Na druhé straně mohl zvýšit Gomez, mířil ale jen doprostřed branky a Götzeho slibnou akci zastavil ofsajd.

Ani po přestávce se "Norn Iron" nedostávali příliš do hry a tak nadšení severoirských fanoušků vzbudil i Ward, který vybojoval druhý roh pro svůj tým. Hlavičku Evanse z následného centru odvrátil Gomez a Ostrované nevyužili ani zaváhání brankáře Neuera v rozehrávce, ani minelu střídajícího Schürrleho, za kterého se proti Davisovi dokázal včas vrátit Özil.

Mario Götze brankáře McGoverna nepřekonal
zdroj: Reuters autor: Charles Platiau

Němci nadále drželi otěže zápasu ve svých rukou a nebyli daleko od druhé branky. Jenže Götzeho znovu vychytal skvělý McGovern, Gomez hlavičkoval po Khedirově ráně a zákroku severoirského brankáře mimo a Müller po signálu z přímého kopu nepropálil dvojblok modrozelených.

Severní Irsko se i v závěru soustředilo ponejvíc na udržení přijatelného výsledku, o který ho mohl připravit Gomez, jeho hlavičku ale zneškodnil McGovern a dva pokusy Özila mířily nad branku.

Severní Irsko - Německo 0:1 (0:1)

Branka: 30. Gómez. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos - Bastien, Fautrel (všichni Fr.). Bez karet. Diváci: 44 125.

Severní Irsko: McGovern - Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans - Ward (70. Magennis), C. Evans (84. McGinn), Davis, Norwood, Dallas - Washington (59. Lafferty). Trenér: O'Neill.

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng (76. Höwedes), Hummels, Hector - Özil, Khedira (69. Schweinsteiger), Müller, Kroos, Götze (55. Schürrle) - Gómez. Trenér: Löw.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články