Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Trenér Švýcarů Petkovic: Kvalita trávníku byla ostudná, ale zahráli jsme výborně

Lille - Švýcaři se po remíze 0:0 s Francií mohou radovat z postupu do osmifinále mistrovství Evropy a velký podíl na tom má trenér Vladimir Petkovic. Švýcaři svého soupeře v některých pasážích duelu pořádně trápili, drželi míč na nohou, kombinovali a dobře bránili. To svým výkonem podtrhl gólman Yann Sommer, který byl vyhlášen hráčem zápasu. "Celý tým je velmi kompaktní. Neděláme moc individuálních chyb, ale vždycky by to mohlo být lepší," shrnul Petkovic, kterého rozladil jen promočený, nekvalitní trávník.

Vladimir Petkovic
zdroj: Reuters

Petkovic po utkání s Rumunskem (1:1) změnil jen hrotového útočníka, když Seferovice nahradil Embolo. Gól proti Francii sice nepadl, ale bývalý kouč Sionu a Lazia od začátku nalajnoval jasnou hru - nebát se, napadat, dohrávat souboje a hlídat si zadní vrátka. "Splnili jsme úkol a udělali důležitý krok dopředu," řekl Petkovic.

"Zaslouženě jsme se zachránili ve skupině. Jsme šťastni, pro Švýcarsko je skvělé být v osmifinále," řekl Sommer, kterého na muže zápasu nominoval francouzský mistr světa z roku 1998 David Trezeguet. "Ukázal, že chytal velmi dobře," smekl mu poklonu trenér Francie Didier Deschamps.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko - Francie

Sommer nemá svého favorita pro osmifinále, kde by se Švýcarsko mohlo utkat s Německem či Polskem. "Žádné preference nemám. Dosud jsme se museli soustředit především na utkání s Francií. Nyní můžeme odpočívat a budeme čekat, jak se to vyvine," uvedl sedmadvacetiletý brankář Borussie Mönchengladbach, který byl před dvěma lety i ve švýcarském týmu na světovém šampionátu v Brazílii. "Teď nás čeká relax. Další věci budeme řešit později," dodal Petkovic.

Z výkonu Sommera měl velmi pozitivní dojem. "Jsem spokojen, jak jsme hráli. Výborně jsme drželi míč, to byl klíč k úspěchu," řekl Petkovic. Švýcarsko mělo devětapadesátiprocentní převahu. "V první půli to od nás bylo výborné. V druhém poločase už to nebylo úplně ono, což dávám za vinu i upadající fyzičce," dodal.

Sommerovi vadilo, v jakém stavu se nacházel trávník na stadionu v Lille. "Nebyl kvalitní, ale to bylo stejné pro oba týmy. A s tím nic nezmůžeme," řekl k hřišti, na jehož povrch si stěžoval i Deschamps, a proto s Francií absolvoval sobotní trénink na tréninkovém hřišti několik kilometrů od stadionu. "Je to ostuda, protože to velmi srazilo kvalitu hry," doplnil Petkovic.

Fanoušky během zápasu pobavilo několik roztrhlých dresů na švýcarské straně. Na sociálních sítích se týmu někteří uživatelé vysmívali s radou, že by tamní svaz měl změnit značku dodavatele. "Co na to mám říct?" ptal se Sommer pobaveně novinářů na pozápasové tiskové konferenci. "Nesmí se to stávat. Ale dresů máme hodně," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články