Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

BLOG: Na Euru vždy ve střehu

"Postavte vedle sebe deset Bataclanů a pozvěte džihádisty na mejdan," pravil jeden z členů bezpečnostních složek britskému Independentu na otázku, jak velkou hrozbu skýtají fanouškovské zóny na Euru. Je však na místě podotknout, že pokud se některou z nich rozhodnou fanoušci navštívit, musí absolvovat dvojitou až trojitou prohlídku včetně bezpečnostních rámů a dovnitř si nemohou vzít žádnou bagáž ani pití.

Ondřej Nováček
zdroj: ČT

Obava z teroristického útoku po akcích buněk tzv. Islámského státu ve Francii během loňského roku je na mistrovství Evropy ve fotbale logicky vysoká. Tajné služby a armáda pracují na maximum, o čemž svědčí i sobotní razie v bruselských bytech, policie se naopak zatím musela vypořádávat hlavně s fotbalovými chuligány v Marseille, Nice a Lille.

Zároveň však není v ulicích překvapivě téměř vidět. I tak ale platí okřídlená poučka Nicka Cartera "Vždy ve střehu!" Fanoušci právě ve zmíněném Lille se před zápasem Francie - Švýcarsko srocovali ve velkém už od časných ranních hodin a postupem času jejich příprava na večerní zápas nabývala na intenzitě, za což mohlo zejména pravidelné doplňování tekutin v podobě silného belgického piva. A to ještě nebyli u Pinkasů.

Švýcarský piknik s fondue uprostřed Lille
zdroj: ČT autor: Hynek Roleček

Policisté sice byli připraveni v antonech v postranních ulicích, ale byla to jen pojistka pro nenadálý případ, kterým rozhodně nebyla rodina, která se i s malým batoletem rozhodla žebrat přímo na náměstí Charlese de Gaullea a tři četníci se ji snažili přesvědčit k odchodu. Na druhou stranu, nad stadionem Pierra Mauroye v Lille hlídkovaly před utkáním domácí reprezentace rovnou tři vrtulníky.

Kdo si však prolomení bezpečnostních bariér odskáče, budou organizátoři v Saint-Étienne, kteří nedokázali uhlídat chorvatské výtržníky před zápasem s českým národním týmem. Dál už to znáte. Několik světlic a petard vhozených na hřiště, přerušená hra a disciplinární řízení, které UEFA vede s chorvatskou reprezentací.

Potyčky v sektoru chorvatských fanoušků
zdroj: Reuters

Podle spekulací v zákulisí se na "chorvatské akci" podíleli fanoušci místního klubu St. Étienne, kteří mají znát stadion Geoffrye-Guicharda skutečně dokonale a údajně tak pomohli světlice pronést a ukrýt.

Na což sice existují i jiné způsoby, k nimž by se možná hodila i studie gastroenterologa, ale ty nechme raději stranou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články