Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Kadlec: Velká odveta? Věřím, že to proti Turecku zvládneme lépe než na Euru 2008

Tours - Je jedním ze čtyř reprezentantů, kteří zažili krutou porážku s Tureckem na Euru 2008. Česká reprezentace v rozhodujícím zápase skupiny vedla už 2:0, v posledních vteřinách ale Terimův výběr rozhodl o vítězství 3:2. Michal Kadlec věří, že Češi nyní utkání zvládnou a postoupí tak do osmifinále.

Michal Kadlec v utkání proti Turecku na Euru 2008
zdroj: Reuters autor: Pascal Lauener

Na Euro v Rakousku a Švýcarsku tehdy třiadvacetiletý Michal Kadlec jel jako jeden z mladíků a v utkání s Tureckem se na hřiště dostal až jako náhradník. A památné zklamání zažil z první ruky. 

Reprezentace vedla 2:0 a kráčela za postupem, jenže Turecko třemi góly v poslední čtvrthodině nečekaně otočilo stav. V té době už byl na trávníku i Kadlec, který střídal v 80. minutě.

"Samozřejmě se na to nevzpomíná dobře. Já přišel na hřiště jako mladý kluk, za chvíli tam letěl centr a 2:2. A pak ještě dostanete na 2:3. Pro mě to byl první start na velkém turnaji a jeli jsme bohužel domů. Vzpomínky jsou špatné, ale už je to dávno. Doufám, že teď budou lepší," řekl Kadlec. 

Zápas s Tureckem pamatují i brankář Petr Čech, záložník Jaroslav Plašil a stoper Tomáš Sivok, který ale tehdy na Euru do hry nezasáhl. "Velká odveta? Je to samozřejmě specifické i v tom, že jsme Turecko měli i teď v kvalifikaci. Tam jsme vyhráli a pak doma prohráli, i když už jsme měli jistý postup. Takže ten zápas byl trochu jiný. Myslím, že oba týmy se dobře znají," podotkl Kadlec.

Zápas s Tureckem je pro něj speciální i proto, že od roku 2013 až do konce této klubové sezony oblékal dres Fenerbahce Istanbul. "Hraje tam hodně mých spoluhráčů, dokonce i v základu, takže ten tým znám. Znám i ostatní hráče, kteří působí v ostatních klubech. O soupeři vím, nechci říct vše, ale hodně," uvedl Kadlec.

Turecko půjde do zápasu s českým týmem bez bodu, v druhém utkání skupiny navíc vysoko podlehlo Španělsku 0:3. "Asi nejsou v dobrém rozpoložení, když dva zápasy prohráli. Co jsem viděl to Španělsko, tak už chvílemi působili takovým odevzdaným dojmem. To je naše šance. I když oni budou chtít taky, budou nám to chtít znepříjemnit. My se budeme snažit ten zápas urvat za každou cenu, abychom jim trochu vrátili ten rok 2008. Doufám, že se nám to podaří a zvedneme se i herně," řekl Kadlec.

Český tým na úvod turnaje prohrál 0:1 se Španělskem a pak vydřel remízu 2:2 s Chorvatskem, přestože prohrával 0:2. S Tureckem potřebuje zvítězit. "Dalo se s tím počítat před turnajem, že by to mohl být rozhodující zápas o postup. To se naplnilo. My se do toho zápasu budeme snažit vzít těch posledních 15 minut z Chorvatska. Pro nás to byl zlatý bod. V minulosti to už bylo několikrát, že z ničeho, kdy už jste skoro jednou nohou doma, se podařilo udělat dobrý výsledek," dodal Kadlec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články