Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chorvatští sabotéři identifikováni. Musíme se vypořádat s příčinami, apeluje ministr vnitra

Záhřeb - Chorvatské úřady identifikovaly 25 lidí, kteří se podíleli na narušení zápasu mezi Českem a Chorvatskem, které skončilo remízou 2:2. Část chorvatských fanoušků se naházením světlic a dělbuchů na hřiště rozhodla sabotovat utkání reprezentace, aby upozornila na kontroverzní poměry v chorvatském fotbale. Byl mezi nimi například i člověk, který má zakázáno účastnit se sportovních akcí na stadionech, řekl ministr vnitra Vlaho Orepič.

Potyčky chorvatských fanoušků
zdroj: Reuters

"Musí to přestat, poškozuje to naši pověst. Musíme se vypořádat s příčinami tohoto chování," prohlásil Orepič. Události podle něj vycházejí z toho, jaký je vztah mezi Chorvatskou fotbalovou federací (HNS) a fanoušky. "To je věc, na kterou se musíme zaměřit. Nesmíme to ale dávat do politického kontextu," řekl.

Fanoušci přerušili duel v 86. minutě za stavu 2:1 pro Chorvatsko, když na hřiště naházeli množství světlic. Během jejich uklízení přistála mezi pořadateli petarda a jednoho z nich zranila.

V ochozech se kvůli tomu popraly frakce chorvatských příznivců. Právě kvůli tomu je podle Orepiče třeba postupovat opatrně, protože někteří z identifikovaných mohli patřit mezi lidi, kteří se chuligánům snažili jen bránit.

Podle chorvatských médií byla akce protestem namířeným na místopředsedu HNS Zdravka Mamiče, který je neformálním vládcem chorvatského fotbalu. Funkcionář spojený s Dinamem Záhřeb byl loni dvakrát ve vazbě kvůli podezření ze zpronevěry. Fanoušci ho obviňují mimo jiné z protežování hráčů Dinama v národním týmu kvůli jejich lepšímu zpeněžení.

Je nám líto, video expirovalo.
Chorvaty čeká po řádění fanoušků trest, UEFA ho vyřkne v pondělí

Averze některých radikálních příznivců k vedení svazu, v jehož čele stojí nejlepší střelec mistrovství světa v roce 1998 Davor Šuker, narostla už do takové intenzity, že se snaží úsilí národního týmu sabotovat. Věří totiž, že výrazný incident na mezinárodní úrovni by mohl vést ke změnám v HNS, shodují se chorvatská média.

Policie i UEFA podle chorvatské strany o plánech skupiny fanoušků před duelem s ČR věděly. Konkrétní informace zabránily ještě výraznějším potížím, řekl bezpečnostní manažer HNS Miroslav Markovič. 

Podle Orepiče se na tribunu dostalo 20 lidí označených za bezpečnostní riziko, i když na ně Chorvaté předem upozorňovali. Chorvaté budou podle něj sdílet své poznatky o možných výtržnostech fanoušků i před úterním utkáním se Španělskem v Bordeaux.

UEFA obvinila Chorvatsko vedle používání pyrotechniky a házení předmětů na hrací plochu také z výtržností diváků a rasismu. V pondělí rozhodne o trestu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články