Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maďaři mají nakročeno za senzačním postupem, proti Islandu ubojovali bod

Marseille - Dva zápasy, čtyři body. O takové bilanci se maďarským fanouškům před Eurem snad ani nesnilo. Po nečekaném vítězství nad Rakouskem se Maďaři postarali o další překvapení, když vybojovali bod proti favorizovanému Islandu. Svěřenci Bernda Storcka tak mají zase o něco blíže k postupu do osmifinále, naopak Islanďané potřebují ideálně porazit Rakousko, aby mohli pomýšlet na účast ve vyřazovacích bojích.

Je to k nevíře, ale Maďaři budou zřejmě i po dvou zápasech vést skupinu F a mají velice blízko postupu do osmifinále. A nutno dodat, že by to byl postup zcela zasloužený. Svěřenci Bernda Storcka nejdříve po pozorném a kompaktním výkonu v obraně zdolali Rakousko 2:0, nyní vybojovali důležitý bod proti Islandu poté, co prakticky celý zápas dominovali na míči. Ať už byly zápasy jakkoliv odlišné, jestli Maďarům něco nechybělo ani v jednom z nich, byla to obrovská míra trpělivosti a dobré souhry v záloze.

Proti Islandu to přitom bylo utkání, které rozhodly dva momenty nepozornosti v šestnátce. Maďaři téměř v celém utkání dobře kombinovali v záloze a nedovolili Islanďanům dostávat se do protiútoků. Jeden z pouhých tří rohových kopů pro svěřence Larse Lagerbäcka ale poslal Island do vedení. Po centru a skrumáži ve vápně Kádár nešikovně nakopl Gunnarssona a nařízenou penaltu proměnil Sigurdsson.

I když Kleinheisler s Dzsudzsákem neustále hledali skulinky, Maďarům se nedařilo rychle kombinovat nebo překvapovat narážečkami. Když už se jim to ale jednou povedlo a střídající Nikolic poté poslal přízemní centr před bránu, srazil si míč do sítě Saevarsson těsně před dobíhajícím Szalaim.

Pro Island to byl krutý trest. "Byli jsme hodně blízko. Pro nás je ta remíza skoro jako porážka," litoval útočník Kolbeinn Sigthórsson. "Po Portugalsku jsme byli s remízou spokojeni, dnes rozhodně ne. V šatně je ticho. Maďarsko ale ukázalo, že je to opravdu dobrý tým," dodal asistent trenéra Heimir Hallgrímsson.

Maďaři před gólem i po něm bušili do perfektně fungující islandské obrany, k vyloženým šancím se ale téměř nedostali. Ba co víc, neprobojovali se skoro ani do vápna. Maďarská záloha měla spoustu času na kombinaci, o to méně ale měla prostoru a nápadů.

Svěřenci Bernda Storcka už ke konci zápasu očividně těžko hledali způsob, jak překonat pevný obranný blok. Kleinheisler i Dzsudzsák čím dál častěji vysílali dalekonosné rány, které šly daleko mimo bránu. Největší příležitost měl po 65 minutách maďarský kapitán, jenž potrápil jedovatou střelou brankáře Halldorssona, kterému míč vypadl z rukavic. To ale z maďarské strany bylo téměř vše.

I Islanďané však po celý zápas hrozili jen velice sporadicky. Prakticky jedinou tutovku v prvním poločase si svěřenci Larse Lagerbäcka vytvořili po další chybě Tamáse Kádára. Obránce Lechu Poznaň propadl v osobním souboji po půlhodině hry, Gudmundssona ale v souboji jeden na jednoho vychytal Király.

Další šance Islandu byly v konečném důsledku velmi neškodné. Bodvarsonova hlavička z rohového kopu mířila nad, nebezpečný pokus Sigthorssona po hodině hry si v utkání nevýrazný útočník zmařil sám postavením mimo hru.

Islanďané tak doplatili na velkou pasivitu. O tom, jak mohl zápas dopadnout jinak, pokud by jejich vůle k útočení byla větší, svědčila šance ze samotného závěru zápasu. Únik Finnbogassona nedovoleně zastavil těsně před vápnem Lang a specialista na přímé kopy Sigurdsson ještě mohl rozhodnout o třech bodech pro Island.

Záložník Swansea se pokusil podstřelit zeď, míč se ale jen odrazil ke Gudjohnsenovi a jeho nebezpečná tečovaná rána šla těsně vedle Királyovy tyče. Na další rohový kop, který mohl být klíčový, už ale nedošlo.

Island tak v posledním zápase ve skupině proti Rakousku potřebuje vyhrát, aby měl jistotu postupu. Pouhá remíza vzhledem k vývoji v ostatních skupinách zřejmě stačit nebude. Maďaři naopak mohou těžit z úvodního dvoubrankového vítězství proti Rakousku. Pokud s Portugalci v posledním zápase nevyhrají vyšším skóre, jsou jejich šance na postup do osmifinále už nyní velice optimistické.

Island - Maďarsko 1:1 (1:0)

Branky: 40. G. Sigurdsson z pen. - 88. vlastní Saevarsson. Rozhodčí: Karasev - Golubjev, Kalugin - Lapočkin, Ivanov (všichni Rus.). ŽK: Gudmundsson, Saevarsson, Finnbogason - Nagy, Kleinheisler, Kádár. Diváci: 60 842.

Island: Halldorsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (67. Hallfredsson), Bjarnason - Sigthórsson (84. Gudjohnsen), Bödvarsson (69. Finnbogason). Trenér: Lagerbäck.
Maďarsko: Király - Lang, Guzmics, Juhász (85. Szalai), Kádár - Nagy - Stieber (67. Nikolič), Gera, Kleinheisler, Dzsudzsák - Priskin (67. Böde). Trenér: Storck. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články