Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Obrany dominovaly nad ofenzivami, Němci se s Poláky rozešli bez gólů

Paříž – Že na letošním evropském šampionátu nepadá příliš gólů, už se stává tradicí. Na bezbrankový výsledek se ale muselo čekat sedmnáct zápasů. O bezbrankovou remízu se nakonec postarali fotbalisté Německa s Polskem, kteří tak mají ve skupině po čtyřech bodech a mají téměř jistý postup do osmifinále. Výsledek také znamená, že Ukrajina už před závěrečným duelem ztratila i teoretickou šanci na postup.

Na jedné straně hvězdy jako Thomas Müller, Mesut Özil, Mario Götze, na druhé nejlepší střelec kvalifikace a letošního ročníku německé bundesligy Robert Lewandowski či Arkadiusz Milik. Avšak ani velká jména nejsou zárukou gólů, dokonce ani mnoha střel na branku.

Polsko za celý zápas netrefilo prostor strážený Manuelem Neuerem ani jednou. Němci v této bilanci byli o něco lepší. Jejich první pokus však přišel až v druhé části, když v sedmačtyřicáté minutě prověřil Lukasze Fabianskiho Mario Götze a celkově vypálil mezi tři tyče třikrát.

"Celkově lze říci, že výsledek je spravedlivý. V defenzivě jsme hráli dobře a nepustili soupeře téměř k ničemu. Vepředu jsme toho však moc nevymysleli. Musíme žít s jedním bodem," uvedl německý kouč Joachim Löw.

Němci s Poláky se tak postarali o první bezbrankovou remízu šampionátu, která pro oba reprezentační výběry ve finále znamená téměř jistotu postupu do osmifinále. Už nyní je totiž jisté, že Ukrajina skončí ve skupině poslední a vyhlídky Severních Irů před závěrečným střetnutím s Němci také nejsou kdovíjaké.

Poslední dva vzájemné zápasy přitom napovídaly, že by se diváci v Paříži mohli dočkat pár branek. V kvalifikaci jejich měření sil nejprve přineslo dva góly a v září loňského roku dokonce čtyři. Jenže tentokrát na obou stranách dominovaly obrany.

Němci měli po většinu zápasu herně navrch, jenže ve finálové fázi jim chyběl větší klid a přesnost. V první půli se tak o vzruch postaral jen Götze, jehož hlavička skončila nad, a Toni Kroos, který po přihrávce Müllera poslal míč ve skluzu mimo.

Poláci se dlouho nemohli dostat do dobré pozice, jejich největší šance ale byla i největší příležitostí celého střetnutí. V sedmačtyřicáté minutě dostal centr na malé vápno střelec vítězné branky proti Severním Irům Milik, jenže výskokem ho zmátl Jérome Boateng a polský kanonýr ve vyložené pozici míč hlavou ideálně netrefil.

Do konce střetnutí už byly k vidění jen dvě nadějnější šance, které nezastavil blok obrany nebo nepřesnost v rozhodující moment. Özilova střela a ani pokus střídajícího Andre Schürrleho se ovšem neujaly a oba soupeři se tak rozešli smírně.

"Hru jsme kontrolovali až do konce. Byly tam sice momenty, kdy Německo převzalo iniciativu, ale to byl náš úmysl, abychom je mohli trestat z protiútoků. Jsem s týmem spokojený, hlavně s disciplínou a taktickou vyspělostí. Všechno šlo podle plánu," řekl polský kouč Adam Nawalka.

Německo - Polsko 0:0

Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel, Liesvedl (všichni Niz.). ŽK: Khedira, Özil, Boateng - Maczyński, Grosicki, Peszko. Diváci: 73 648.

Německo: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Draxler (72. Gómez) - Götze (66. Schürrle). Trenér: Löw.

Polsko: Fabiański - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Krychowiak, Maczyński (76. Jodlowiec) - Blaszczykowski (80. Kapustka), Grosicki (87. Peszko) - Milik, Lewandowski. Trenér: Nawalka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články